Ako živiš ili radiš u Zagrebu, vratila si se s godišnjeg odmora te se s radošću spremaš na nove gradske pohode, dobro je znati koja se mjesta isplati posjetiti. Naime, metropola nam je u posljednjih nekoliko mjeseci postala gastronomski bogatija za nekoliko jako cool restorana i bistroa, a mi smo za tebe napravile listu njih pet koje svakako trebaš posjetiti. Naime, ovi su restači preko noći postali hit u našem glavnom gradu, a za to postoji i dobar razlog - svi imaju zanimljive jelovnike, posebnu kulinarsku filozofiju te su neodoljivo uređeni.
Od Bogovićeve pa sve do Španskog, pronađi ova nova 'it' mjesta na gastro mapi Zagreba te se i sama uvjeri u to da nude vrhunsku ponudu jela i pića, ali i ambijent vrijedan pamćenja.
Broom 44
Na samom Dolcu, u žiži najveće zagrebačke tržnice, od nedavno radi i Broom 44, bistro i kafić koji oduševljava estetikom, vizijom i gastro ponudom. Broj 44 u nazivu označava koliko će ti stepenica trebati da se popneš do Dolca, a Broom (eng. metla) je posveta Mariji Jurić Zagorki, koja je živjela u stanu iznad lokala, odnosno njezinoj Gričkoj vještici. Iako ovaj novi restorančić radi tek nekoliko tjedana, stol je već sad jako teško pronaći. Nude se tu razne vrste Prolog kava (koje se mogu kupiti i u pakiranjima za kod kuće), craft pive, razni cijeđeni sokovi i smoothieji, čajevi iz Harrise i kokteli. Što se tiče jelovnika, sve na njemu je plant based te većina proizvoda čak ne sadrži ni gluten!
Chef kuhinje Luka Oblizalo zaslužan je za vegetarijanski meni, a Iva Savić s bloga Culinary Postcards za onaj veganski. U ponudi imaju doručak i ručak, namirnice koje koriste prate sezonu, a sama ponuda jela jako je zanimljiva. Od omleta pa sve do sendviča, domaćih pita, smoothie bowlova i krafni – nema čega nema u Broomu 44. Savršeno mjesto za doručak nakon pohoda na Dolac ili za brunch s frendicama.
Tori Streetfood
Na Trgu Ivana Kukuljevića 5 otvorio se novi cool streetfood koji moraš kušati ako si fan azijske kuhinje. Iza restorana stoji chef Vid Nikolić, kojeg je publika upoznala kroz Time, SOI Fusion i brojne druge lokale orijentirane na azijsku kuhinju. TORI nudi nekoliko verzija popularnih bao bun sendviča, poke varijante, jela s rižom, rezancima i par deserata. Jednostavan, ali provjereno uspješan koncept ovakvog restorana je ono što je trebalo zapadnom dijelu grada, a s Tori Streetfoodom napokon su i stanovnici Španskog dobili novi asian inspired restoran koji može zadovoljiti njihovu čežnju za egzotičnim okusima.
Hygge Danish Bistro
U prizemlju City Plaze, na Slavonskoj aveniji, nedavno je otvoren Hygge, bistro i bar iza kojeg stoji Danac s hrvatskom adresom, David Juul-Hansen. Osim što je vlasnik, on je i chef, a u Hrvatsku je došao prije nekoliko godina zbog obiteljskog posla, nepovezanog s ugostiteljskom industrijom. Na kraju je otvorio Hygge Danish Bistro koji je u samo nekoliko mjeseci osvojio srca Zagrepčana svojim jedinstvenim konceptom.
Naime, ideja Hygge kuhinje je predstaviti tradicionalna danska jela s ponekim twistom. Jelovnik je vrlo jednostavan i sastoji se od malog broja jela. Uz doručak, koji se poslužuje od 7 do 10 sati, a koji uključuje tost ili omlet, tu je i Smørrebrød sekcija hladnih jela, odnosno otvorenih sendviča s raznim dodacima. Tu su za ručak i mesne okruglice s pire krumpirom, koje se jedu u svim skandinavskim zemljama, jedno riblje jelo, ramsteak s krumpirima i dnevni specijalitet. Kad je riječ o desertima, nude aebleskiver, dansku verziju prozračnih, malih palačinki. Nema nekih pretjerano egzotičnih začina ili namirnica, već se radi tek o drugačijoj kombinaciji onih poznatih.
Ugodan interijer koji odiše pravim skandi, minimalističkim stilom te filozofija uživanja u hrani i trenutku koja se krije iza ovog bistroa oduševila nas je na prvu.
Al Dente
Rekli bismo da strogom centru Zagreba zapravo ne nedostaje ponude restorana, ali svako malo se otvori neki novi koji nas primami svojom ponudom. Tako je bilo i kada se otvorio Al Dente, talijanski restoran u Bogovićevoj 5, u samom srcu zagrebačke špice. Al Dente se klasificira kao tradicionalni talijanski restoran s tjesteninama i pizzama, ali nude još i salate, dnevna jela, kao i dry-age steakove koji će postepeno biti sve zastupljeniji. Posebno je važno naglasiti kako svu tjesteninu pripremaju sami, ručno, kao i to da prvi u gradu nude pizzu napoletanu canotto, s debljim rubovima. Definitivno dobar razlog za posjet, zar ne?
Mime’s Trattoria
Na adresi Lopatinečka 4 smjestila se Mime’s Trattoria, novi talijanski restoran, službeno najavljena kao mjesto koje spaja jednostavnost i najkvalitetniju hranu. Beef tartar, vrhunski talijanski sirevi, mortadela, pršut Parma, carpaccio, buratina, rižoti i njoki, ravioli, salate, pizze, samo su neki od specijaliteta koje ondje možeš kušati u prekrasnom ambijentu.
Zapadni dio grada dugo je bio gastronomski zapostavljen, pa nam je posebno drago vidjeti da se ponuda odličnih restorana i kafića proširila i na te kvartove. Trenutno se u ovom restoranu može pronaći tradicionalna ponuda talijanskih jela - od super pizza pa sve do pašti i ukusnih deserata. Ono što posebno oduševi sve posjetitelje je fantastično uređen ambijent koji je u samo par mjeseci zapalio Instagram. Štukature, drveni stolovi, trendovske stolice , naslonjač od baršuna – ako te hrana ne privuče u ovaj restač onda ambijent sigurno hoće.