
Od predjela do deserta: Tri recepta s palentom koja obožavamo

Vrući ljetni dani traže jednostavne, lagane i nutritivno bogate obroke te minimalni boravak uz upaljeni štednjak. Sada je vrijeme da izvučeš iz stražnjeg dijela kuhinjskog ormarića onu palentu koju si kupila odavno i na nju zaboravila. Riječ je o namirnici koja je nepravedno zapostavljena na našim trpezama. Riječ je o kukuruznom grizu, a naziv dolazi iz talijanskog jezika, odnosno latinskog. Talijani su prvi počeli pripremati palentu, no uskoro se proširila po svijetu. U toj zemlji održavaju se čak tzv. fešte od palente u čast tradiciji i jelu koje je othranilo generacije.
Danas dolazi u instant verzijama što znači da je gotova u samo nekoliko minuta, a obiluje hranjivim tvarima te prirodnim mastima koje pospješuju rad crijeva. S obzirom da ne sadrži gluten mogu je jesti i ljudi koji su alergični na njega. Palenta obiluje vitaminima B6 i K, folatima, magnezijem, cinkom, bakrom, kalijem, selenom i nijancinom, a pritom ima jako malo kalorija pa će ti biti sjajajn saveznik odlučiš li da je vrijeme za skidanje kilograma.
Blagotvorno djeluje na probavu i crijeva, lagana je za želudac i neutralnog okusa zbog čega je vrlo zahvalna u pripremi različitih jela, kako slatkih tako i slanih. Možeš je pripremiti na gušće i na rjeđe ili pak grilati na tavi, a jesti je za doručak, ručak, večeru ili pak kao desert. Nama je najdraža u najjednostavnijoj varijanti - s mlijekom. U nastavku ti donosimo tri super recepta za palentu, od predjela do deserta.
Hrskavi prutići
Želiš li nešto zdravo za grickanje ili hrskavi, ukusni prilog, napravi prutiće od palente začinjene ružmarinom i parmezanom.
Sastojci:
mlijeko, 300 ml
instant palenta, 100 grama
parmezan, 150 grama
palenta za paniranje
maslinovo ulje
origano, ružmarin
sol
Postupak:
Palenta s mladim bobom i graškom
Ovaj lagani ručak ili večera savršen je za ljetne vrućine te je vrlo brzo gotov.
Sastojci:
dva dcl vode
dva dcl mlijeka
šalica (dva dcl) instant palente
sol
šalica mladog boba i graška
maslinovo ulje
feta sir
režanj češnjaka
čili po želji
svježi list peršina
Postupak:
Starinski kolač od badema i palente
Ovo je izuzetno sočan i ukusan kolač koji mogu jesti i osobe alergične na gluten jer ga ne sadrži.
Sastojci:
100 grama palente
200 grama mljevenog badema
žličica prašk aza pecivo bez glutena
3 veća jaja
150 grama šećera
150 grama maslaca
žličica ekstrakta vanilije
Za preljev:
dvije naranče
2 žlice šećera
Postupak:

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
