Bio bi čisti mazohizam kuhati dok se i sama kuhaš na ovim ljetnim vrućinama, no jesti se mora i to na žlicu. Na svu sreću, postoje fantastične hladne juhe koje obiluju hranjivim tvarima, vrlo su ukusne te ne traže nikakav izvor topline. Bitna je jedino kombinacija sastojaka.
Hladne ljetne juhe mogu biti i predjelo i glavno jelo koje će te osvježiti i hidrirati u srpanjskim i kolovoškim danima te tvome tijelu dati prijeko potrebne nutrijente i blagotvorno djelovati na probavu. Naime, ove se juhe pripremaju od sezonskih plodova, što znači da ćeš iz njih izvući maksimum za organizam.
U nastavku ti donosimo tri recepta za hladne ljetne juhe. One će oduševiti tebe, a ti ćeš njima oduševiti svoje ukućane i goste.
Hladna juha od rajčice i krastavaca
Ikako su rajčice i krastavci u današnje vrijeme dostupni kroz cijelu godinu, nedvojbeno su najukusniji oni srpanjski i kolovoški jer im je tada sezona. Niti jedan stalenik ne može nadomjestiti zrenje na suncu.
Sastojci za dvije osobe:
- dvije sočne rajčice tipa volovsko srce
- jedan veliki krastavac
- jedna crvena paprika
- dva češnja češnjaka
- sol i papar
- maslinovo ulje
- svježi listići bosiljka
- žlica krušnih mrvica
- čili po želji
Postupak:
Nareži rajčicu na komadiće, krastavac oguli i također nareži, papriku isto. Stavi ih u blender, usitni, dodaj maslinovo ulje, sol, papar, češnjak i krušne mrvice ili komadiće suhg kruha te izmiksaj dok ne dobiješ finu, svilenkastu teksturu. Izlij juhu u zdjelice ili tanjure, ukrasi listićima bosiljka i uživaj u njoj.
Hladna juha od breskve
Tko kaže da su juhe isključivo mesne i povrtne. Kada je riječ o hladnim juhama i voće je u igri. Donosimo ti recept za hladnu juhu od breskvi. Sastojci su neobični, no jamčimo ti gastro spektakl.
Sastojci za dvije osobe:
- četiri sočne breksve
- pola decilitra zamrznutog soka od naranče
- decilitar nezaslađenog kokosovog mlijeka
- na vrh žličice soli
- dvije žličice soka od liemte
- žličica arome vanilije
- dvije maline
- listići mente
Postupak:
Breskvama oguli koru i ukloni košticu (lakšećeš njima rukovati ukoliko ih na 40-ak sekundi uroniš u kišuću vodu i ostaviš da se malo ohlade, no ako ne želiš paliti štednjak, ovaj korak preskoči). Oguljene i otkoštene breskve stavi u blender, dodaj ostale sastojke, izmiksaj do svilenkaste teksture, ulij u zdjelice i ukrasi malinama i mentom.
Pikantna juha od avokada i krastavaca
Neutralni okusi krastavca i avokada savršeno će se stopiti s jalapeno papričicama pa ako si ljubiteljica ljutog i egzotičnog, ovo je prava juha za tebe.
Sastojci za dvije osobe:
- dva veća krastavca
- jedan avokado
- dvije žličice zelene thai paste
- jedna žličica šećera
- jedna žlica naribane korice limuna
- jalapeno papričica (količina po želji)
- dva decilitra nezašećerenog kokosovg mlijeka
- tri žlice soka od limete
- šalica do dvije vode
- listovi korijandera
- komadić crvene paprike za ukrašavanje
Postupak:
Oguli krastavac i avokado, sve sastojke stavi u blender (osim vode, nju dolijevaj postepeno kako bi kontrolirala gustoću) i korijandera te miksaj dok ne dobiješ glatku teksturu. Uluj juhu u zdjelica, stavi u hladnjak na pola sata, a kad ju budeš servirala, pospi je nasjeckanim listićima korijandera i kockicama crvene paprike.