Rashladi se iznutra

Hladne juhe spas su u vrućim danima. Imamo tri odlična recepta

Osim što će te osvježiti i hidrirati, hladne juhe će tvom tijelu dati prijeko potrebne nutrijente i blagotvorno djelovati na probavu

profimedia-0521592829.jpg
Foto: Profimedia

Bio bi čisti mazohizam kuhati dok se i sama kuhaš na ovim ljetnim vrućinama, no jesti se mora i to na žlicu. Na svu sreću, postoje fantastične hladne juhe koje obiluju hranjivim tvarima, vrlo su ukusne te ne traže nikakav izvor topline. Bitna je jedino kombinacija sastojaka.

Hladne ljetne juhe mogu biti i predjelo i glavno jelo koje će te osvježiti i hidrirati u srpanjskim i kolovoškim danima te tvome tijelu dati prijeko potrebne nutrijente i blagotvorno djelovati na probavu. Naime, ove se juhe pripremaju od sezonskih plodova, što znači da ćeš iz njih izvući maksimum za organizam.

Image

Saznale smo koje su sve prednosti soka od krastavaca

U nastavku ti donosimo tri recepta za hladne ljetne juhe. One će oduševiti tebe, a ti ćeš njima oduševiti svoje ukućane i goste.

Hladna juha od rajčice i krastavaca

Ikako su rajčice i krastavci u današnje vrijeme dostupni kroz cijelu godinu, nedvojbeno su najukusniji oni srpanjski i kolovoški jer im je tada sezona. Niti jedan stalenik ne može nadomjestiti zrenje na suncu.

Sastojci za dvije osobe:

  • dvije sočne rajčice tipa volovsko srce
  • jedan veliki krastavac
  • jedna crvena paprika
  • dva češnja češnjaka
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • svježi listići bosiljka
  • žlica krušnih mrvica
  • čili po želji

Postupak:

Nareži rajčicu na komadiće, krastavac oguli i također nareži, papriku isto. Stavi ih u blender, usitni, dodaj maslinovo ulje, sol, papar, češnjak i krušne mrvice ili komadiće suhg kruha te izmiksaj dok ne dobiješ finu, svilenkastu teksturu. Izlij juhu u zdjelice ili tanjure, ukrasi listićima bosiljka i uživaj u njoj.

Hladna juha od breskve

Tko kaže da su juhe isključivo mesne i povrtne. Kada je riječ o hladnim juhama i voće je u igri. Donosimo ti recept za hladnu juhu od breskvi. Sastojci su neobični, no jamčimo ti gastro spektakl.

Sastojci za dvije osobe:

  • četiri sočne breksve
  • pola decilitra zamrznutog soka od naranče
  • decilitar nezaslađenog kokosovog mlijeka
  • na vrh žličice soli
  • dvije žličice soka od liemte
  • žličica arome vanilije
  • dvije maline
  • listići mente

Postupak:

Breskvama oguli koru i ukloni košticu (lakšećeš njima rukovati ukoliko ih na 40-ak sekundi uroniš u kišuću vodu i ostaviš da se malo ohlade, no ako ne želiš paliti štednjak, ovaj korak preskoči). Oguljene i otkoštene breskve stavi u blender, dodaj ostale sastojke, izmiksaj do svilenkaste teksture, ulij u zdjelice i ukrasi malinama i mentom.

Pikantna juha od avokada i krastavaca

Neutralni okusi krastavca i avokada savršeno će se stopiti s jalapeno papričicama pa ako si ljubiteljica ljutog i egzotičnog, ovo je prava juha za tebe.

Sastojci za dvije osobe:

  • dva veća krastavca
  • jedan avokado
  • dvije žličice zelene thai paste
  • jedna žličica šećera
  • jedna žlica naribane korice limuna
  • jalapeno papričica (količina po želji)
  • dva decilitra nezašećerenog kokosovg mlijeka
  • tri žlice soka od limete
  • šalica do dvije vode
  • listovi korijandera
  • komadić crvene paprike za ukrašavanje

Postupak:

Oguli krastavac i avokado, sve sastojke stavi u blender (osim vode, nju dolijevaj postepeno kako bi kontrolirala gustoću) i korijandera te miksaj dok ne dobiješ glatku teksturu. Uluj juhu u zdjelica, stavi u hladnjak na pola sata, a kad ju budeš servirala, pospi je nasjeckanim listićima korijandera i kockicama crvene paprike.