Puno više od svježeg sira

Od proteina do gubitka kilograma: Sve tajne zrnatog sira

Ono zbog čega uistinu volimo zrnati sir (osim njegovog sjajnog okusa) je zbog toga što ima neke odlične nutricionističke prednosti. Evo i neki zdravi recepti

zrnati sir.jpg
Foto: Pexels

Zrnati sir puno je više od običnog svježeg sira. Jedan od omiljenih mliječnih proizvoda s dobrim razlogom uživa takvu popularnost.

Osim toga, nedavno izvješće predviđa da će prodaja zrnatog sira rasti za gotovo 10 posto svake godine u sljedećih pet godina. Za usporedbu, slična stvar se dogodila u istoj kategoriji kada se prije desetak godina u većini trgovina prvi put pojavio grčki jogurt.

Image
Zeleno, slano i brzo

Tjedan započinjemo s pogačicama sa špinatom i sirom

Proteini su stekli prepoznatljivost kao nužne hranjive tvari, a zrnati sir ih ima dosta - 13 grama na 225 grama. I dok neke popularne dijete izbjegavaju mliječne proizvode, zrnati sir rijetko je na popisu 'zabranjenih' namirnica budući da sadrži samo 4 grama ugljikohidrata na 225 grama.

No ono zbog čega uistinu volimo zrnati sir (osim njegovog okusa) je zbog toga što ima neke ozbiljne nutricionističke prednosti. Odličan je izvor kalcija (za kosti i zube) i kalija (da bi mišići funkcionirali) i ostalih hranjivih sastojaka kojiih svi želimo više (proteina i, ovisno o brendu sira, probiotika). Uz to, na glasu je i kao sir koji 'topi' kilograme s obzirom da obiluje proteinima i na taj način ima sjajan učinak na mršavljenje.

Iako se određene prehrambene vrijednosti razlikuju od brenda do brenda, u 225 grama punomasnog svježeg zrnatog sira možeš očekivati da ćeš dobiti oko 110 kalorija, 4 grama ugljikohidrata i 13 grama proteina.

A ako nisi sigurna kako ga jesti osim samog ili uz koju žlicu vrhnja, imamo ideje. Zrnati sir možeš koristiti u palačinkama ili kao nadjev na krumpiru iz pećnice. A ako želiš malo više kreativnosti, pronašle smo još nekoliko prijedloga. I zapamti: zrnati sir = zdravi recepti:

          Pratite nas
          2023. Sva prava pridržana.