Nakon dobrih nekoliko tjedana uživanja u slatkim receptima: kolačima, keksima, medenjacima, kiflicama, roladama i tortama - vrijeme je za nešto slano!
Prvi tjedan u novoj godini započinjemo s jednim brzim slanim receptom, a riječ je o prefinim pogačicama sa špinatom i sirom, idealnim za doručak, brzi ručak ili večeru.
Recept za ove meke pogačice koje se tope u ustima pronašle smo kod Mirjane Marčinko Šmit koja stoji iza bloga Od slatkoga slađe.
Čak i ako nisi majstorica za tijesto, ove pogačice je toliko lako umijesiti i ispeći da će na tvom stolu postati stalni gost. Provjeri recept u nastavku i isprobaj ih već danas.
Pogačice sa špinatom i sirom
Sastojci za tijesto (8 pogačica):
- 600 g glatkog brašna
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 2 žlice ulja
- 1,5 dl jogurta
- oko 1,5 dl vode
Sastojci za punjenje:
- 350 – 400 g svježeg sira
- 200 g ribanog sira
- 150 – 200 g rezanog špinata ili blitve
- 1 žličica soli
Priprema:
- Tijesto: Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti pokriveno na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.
- Punjenje: Sjediniti navedene sastojke. Ako je svježi sir prevlažan, ocijediti ga prije dodavanja.
- Svaku lopticu tijesta tanjiti valjkom, nadjenuti nadjevom i preklopiti da se nadjev zatvori sa svih strana.
- Peći na tavi premazanoj uljem, na srednjoj temperaturi, po nekoliko minuta sa svake strane.