Zeleno, slano i brzo

Tjedan započinjemo s pogačicama sa špinatom i sirom

Čak i ako nisi majstorica za tijesto, ove pogačice je toliko lako umijesiti i ispeći da će na tvom stolu postati stalni gost

MirjanaMarčinkoŠmit.jpg
Foto: Mirjana Marčinko Šmit

Nakon dobrih nekoliko tjedana uživanja u slatkim receptima: kolačima, keksima, medenjacima, kiflicama, roladama i tortama - vrijeme je za nešto slano!

Prvi tjedan u novoj godini započinjemo s jednim brzim slanim receptom, a riječ je o prefinim pogačicama sa špinatom i sirom, idealnim za doručak, brzi ručak ili večeru.

Image

Namirnica u fokusu: špinat

Recept za ove meke pogačice koje se tope u ustima pronašle smo kod Mirjane Marčinko Šmit koja stoji iza bloga Od slatkoga slađe.

Čak i ako nisi majstorica za tijesto, ove pogačice je toliko lako umijesiti i ispeći da će na tvom stolu postati stalni gost. Provjeri recept u nastavku i isprobaj ih već danas.

Pogačice sa špinatom i sirom

Sastojci za tijesto (8 pogačica):

  • 600 g glatkog brašna
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja
  • 1,5 dl jogurta
  • oko 1,5 dl vode

Sastojci za punjenje:

  • 350 – 400 g svježeg sira
  • 200 g ribanog sira
  • 150 – 200 g rezanog špinata ili blitve
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Tijesto: Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti pokriveno na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.
  2. Punjenje: Sjediniti navedene sastojke. Ako je svježi sir prevlažan, ocijediti ga prije dodavanja.
  3. Svaku lopticu tijesta tanjiti valjkom, nadjenuti nadjevom i preklopiti da se nadjev zatvori sa svih strana.
  4. Peći na tavi premazanoj uljem, na srednjoj temperaturi, po nekoliko minuta sa svake strane.