Nutritivno obogati prehranu uz ova 3 recepta za lagane proljetne tjestenine

pexels-trang-doan-769969.jpg

Zbog užurbanog ritma života pati ti prehrana i nerijetko posežeš za brzim jelima, a kada ih pojedeš, žališ što si to učinila. No, kad si gladna nisi svoja pa nemoj biti prekritična prema sebi kad napuniš želudac. Umjesto da konzumiraš visokoprocesuiranu hranu, a to je upravo ona koja je već gotova ili skoro gotova kada dođe u tvoju kuhinju pa ti za nju treba tek nekoliko minuta da je pripremiš ili da naručuješ iz obližnjih restorana, izaberi obroke za koje ti treba pokoja minuta više da ih spremiš, a i dalje spadaju u brzo pripremljena jela i neće ti oduzeti puno vremena.

Image
Samo zdravo

Ova jela snižavaju upale u organizmu. Imamo jednostavne recepte

S dolaskom toplijih dana, organizam traži nešto laganiju hranu, no što mu je trebala tijekom zime. Potrudi se da na tvom tanjuru redovito bude povrća. Mi ćemo ti olakšati s tri recepta za lagane proljetne tjestenine.

Zelena tjestenina

Sastojci

  • pola šalice smrznutog graška
  • šaka mladog špinata
  • šaka svježeg bosiljka
  • pet indijskih oraščića
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • dva režnja češnjaka
  • tjestenina
  • timijan

Postupak

Možda ćeš pomisliti da se radi o zelenim rezancima, no nije tako. Zelenu boju tjestenini u ovom receptu daju mladi špinat, bosiljak i grašak. Smrznuti grašak prokuhaj u vodi, kako piše na pakiranju. U blender stavi režanj češnjaka, špinat, bosiljak, skuhani grašak, indijske oraščiće, žlicu maslinovog ulja i decilitar vode pa miksaj dok ne dobiješ glatku teksturu. Na malo maslinovog ulja poprži sitno narezani češnjak i timijan. .Kratko, samo dok češnjak ne pusti miris. Dodaj skuhanu tjesteninu i umak iz blendera. Posoli i popapri. Po potrebi dodaj vode u kojoj si kuhala tjesteninu. Ona sadrži škrob i dat će kremoznost jelu.

Tjestenina s pečenim feta sirom i rajčicama


Ovaj recept je viralni hit zbog toga jer traži jako malo tvog vremena, a hranjiv je i vrlo ukusan.

Sastojci

  • cherry rajčice
  • 4 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 200 grama feta sira
  • na vrh žličice mljevene čili paprike
  • papar
  • tjestenina po izboru
  • svježi bosiljak

Postupak

U posudu za pečenje stavi rajčicu, češnjak i feta sir kako je prikazano na fotografiji u nastvaku. Posoli, popapri i dodaj čili te prelij maslinovim uljem. Stavi u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 celzijevih stupnjeva, na 40 minuta. Dok se rajčice i sir peku, skuhaj tjesteninu. kad su rajčice gotove, izgnječi ih i pomiješaj sa sirom koji se otopio i omekšanim, pečenim češnjakom. Dodaj skuhanu tjesteninu i šalicu vode u kojoj se kuhala. Po potrebi dosoli. Jelo prilikom serviranja pospi listićima svježeg bosiljka.

Tjestenina s orasima i povrćem


Odmakni se od uobičajenih umaka za tjesteninu i pripremi ovo zdravo, brzo i jednostavno jelo.

Sastojci

  • tjestenina fusili
  • sto grama sira s plavom plijesni
  • 1 manja mrkva narezana na trakice
  • 1 četvrtina narezanog ljubičastog kupusa
  • nekoliko listova zelene salate
  • 2 jabuke, oguljene inarezane na komadiće
  • nekoliko oraha
  • žličica vinskog octa
  • sol i papar

Postupak

Skuhaj tjesteninu i sačuvaj vodu u kojoj se kuhala. U tavu ulij ulje pa dodaj mrkvu, zelenu salatu i kupus te pusti da povene povrće. Jabuku u drugoj posudi prelij s decilitrom vode od kuhane tjestenine te kuhaj dok se jabuka ne krene karamelizirati. Za to će ti trebati nekoliko minuta. Karamelizirane jabuke dodaj kupusu i mrkvi, umiješaj i tjesteninu pa pospi komadićima sira i orasima, miješaj na laganoj vatri dok se sir ne otopi te začini žličicom octa.