
Nutritivno obogati prehranu uz ova 3 recepta za lagane proljetne tjestenine

Zbog užurbanog ritma života pati ti prehrana i nerijetko posežeš za brzim jelima, a kada ih pojedeš, žališ što si to učinila. No, kad si gladna nisi svoja pa nemoj biti prekritična prema sebi kad napuniš želudac. Umjesto da konzumiraš visokoprocesuiranu hranu, a to je upravo ona koja je već gotova ili skoro gotova kada dođe u tvoju kuhinju pa ti za nju treba tek nekoliko minuta da je pripremiš ili da naručuješ iz obližnjih restorana, izaberi obroke za koje ti treba pokoja minuta više da ih spremiš, a i dalje spadaju u brzo pripremljena jela i neće ti oduzeti puno vremena.
S dolaskom toplijih dana, organizam traži nešto laganiju hranu, no što mu je trebala tijekom zime. Potrudi se da na tvom tanjuru redovito bude povrća. Mi ćemo ti olakšati s tri recepta za lagane proljetne tjestenine.
Zelena tjestenina
Sastojci
pola šalice smrznutog graška
šaka mladog špinata
šaka svježeg bosiljka
pet indijskih oraščića
maslinovo ulje
sol i papar
dva režnja češnjaka
tjestenina
timijan
Postupak
Možda ćeš pomisliti da se radi o zelenim rezancima, no nije tako. Zelenu boju tjestenini u ovom receptu daju mladi špinat, bosiljak i grašak. Smrznuti grašak prokuhaj u vodi, kako piše na pakiranju. U blender stavi režanj češnjaka, špinat, bosiljak, skuhani grašak, indijske oraščiće, žlicu maslinovog ulja i decilitar vode pa miksaj dok ne dobiješ glatku teksturu. Na malo maslinovog ulja poprži sitno narezani češnjak i timijan. .Kratko, samo dok češnjak ne pusti miris. Dodaj skuhanu tjesteninu i umak iz blendera. Posoli i popapri. Po potrebi dodaj vode u kojoj si kuhala tjesteninu. Ona sadrži škrob i dat će kremoznost jelu.
Tjestenina s pečenim feta sirom i rajčicama
Sastojci
cherry rajčice
4 režnja češnjaka
maslinovo ulje
sol
200 grama feta sira
na vrh žličice mljevene čili paprike
papar
tjestenina po izboru
svježi bosiljak
Postupak
U posudu za pečenje stavi rajčicu, češnjak i feta sir kako je prikazano na fotografiji u nastvaku. Posoli, popapri i dodaj čili te prelij maslinovim uljem. Stavi u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 celzijevih stupnjeva, na 40 minuta. Dok se rajčice i sir peku, skuhaj tjesteninu. kad su rajčice gotove, izgnječi ih i pomiješaj sa sirom koji se otopio i omekšanim, pečenim češnjakom. Dodaj skuhanu tjesteninu i šalicu vode u kojoj se kuhala. Po potrebi dosoli. Jelo prilikom serviranja pospi listićima svježeg bosiljka.
Tjestenina s orasima i povrćem
Sastojci
tjestenina fusili
sto grama sira s plavom plijesni
1 manja mrkva narezana na trakice
1 četvrtina narezanog ljubičastog kupusa
nekoliko listova zelene salate
2 jabuke, oguljene inarezane na komadiće
nekoliko oraha
žličica vinskog octa
sol i papar
Postupak
Skuhaj tjesteninu i sačuvaj vodu u kojoj se kuhala. U tavu ulij ulje pa dodaj mrkvu, zelenu salatu i kupus te pusti da povene povrće. Jabuku u drugoj posudi prelij s decilitrom vode od kuhane tjestenine te kuhaj dok se jabuka ne krene karamelizirati. Za to će ti trebati nekoliko minuta. Karamelizirane jabuke dodaj kupusu i mrkvi, umiješaj i tjesteninu pa pospi komadićima sira i orasima, miješaj na laganoj vatri dok se sir ne otopi te začini žličicom octa.

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
