Samo zdravo

Ova jela snižavaju upale u organizmu. Imamo jednostavne recepte

Zdravo može biti itekako ukusno, uvjerit ćeš se u to u nastavku. Štoviše, jedan tradicionalni ručak našao se na popisu protuupalnih jela

pexels-victor-jung-983587.jpg
Foto: Pexels

I dok je akutna upala korisna jer pomaže tijelu da se izbori s bolestima, kronična upala nije dobra za organizam. To je stanje u kojem imunološki sustav pretjerano reagira, stvarajući dugoročnu upalu na staničnoj razini, a ona za posljedicu ima razvoj brojnih ozbiljnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, različitih onkoloških bolesti, kardioloških te autoimunih.

Image
Žvači i skidaj kile

Jedi pametno: Ove namirnice i začini ubrzavaju mršavljenje

Kako bi očuvala zdravlje i smanjila upale u organizmu, trebala bi promijeniti životne navike te poboljšati prehranu, odnosno u nju uvesti što više protuupalnih namirnica. To su one koje su bogate antioksidansima i hranjivim tvarima te su u stanju neutralizirati štetni učinak namirnica koje potiču upalu, a to su one s visokim udjelom šećera i zasićenih masti.

Image
Foto: Pexels

Prije svega, unos potonjih svedi na minimum. Također, prestani piti alkohol i pušiti te prehranu obogati namirnicama koje su bogate zdravim masnoćama - punomasna riba, jaja, orašasti plodovi, vlaknima - cjelovite žitarice, protuupalnim molekulama citokinima - tamnozeleno lisnato povrće te antioksidansima - bobičasto voće, crvena paprika, agrumi. U nastavu ti donosimo nekoliko recepata za protuupalni meni. Neka obroci rade za tvoje zdravlje.

Salata od češnjaka i mladog špinata

Ova salata je vrlo jednostavna za pripremu, a nutritivno bogata. Namirnice koje smo koristili za nju, sadrže antiupalne supstance poput betakarotena i sumpornih spojeva iz češnjaka.

Sastojci

  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 1 crvena paprika
  • 2 šake mladog špinata
  • sok polovice limuna
  • sol i papar
  • bučine sjemenke

Postupak

Operi i osuši listove špinata, papriku nareži na tanke trakice, češnjak na listiće. Zagrij na tavi maslinovo ulje pa dodaj na njega izrezan češnjak, papriku i sjemenke te miješaj na laganoj vatri dok češnjak ne krene mirisati. Potom dodaj špinat i kuhaj ga minutu dvije, dok ne uvene. Prebaci sve sastojke u zdjelicu, začini maslinovim uljem i sokom od limuna, soli i paprom.

Guacamole

Avokado je izuzetna namirnica. Bogat je zdravim masnoćama i polifenolima, sastojcima koji imaju antiupalni učinak. Jalapeño papričice sadrže kapsaicin koji ima također ima antiupalno djelovanje te jača imunitet. Baš poput češnjaka, luka i maslinovog ulja.

Sastojci

  • 2 režnja češnjaka
  • sol i papar
  • 1 avokado
  • pola glavice luka
  • komadić jalapeno papričice
  • sok jednog limuna
  • maslinovo ulje

Postupak

Češnjak protisni kroz gnječilicu, luk izreži na sitno, papriku na trakice, a avokado izgnječi. Sve sastojke sjedini te dodaj maslinovo ulje, sol, papar i limunov sok i dobro izmiješaj. Guacamole možeš jest s tostiranim kruhom ili tortilja čipsom.

Pečeno pile s povrćem

Pileća juha je nadaleko poznat lijek protiv prehlada, no i piletina iz pećnice ima učinka na upale, odnosno smanjuje ih. Bolje je pritom birati bijelo meso, jer bataci i krila te koža na njima sadrže masnoće koje povećavaju upale.

Pile ispeci s korjenastim povrćem i začinima među kojima je obvezno ružmarin. Ova biljka sadrži ružmarinsku kiselinu, izuzetno jak antioksidans koji jača imunitet, pospješuje cirkulaciju i neutralizira štetu koju su izazvali slobodni radikali. Mrkva također sadrži jak antioksidans - beta karoten čiji se učinak povećava termičkom obradom. Tu su je i jednako zdrav krumpir te luk i češnjak.

Sastojci

  • 2 režnja češnjaka
  • ružmarin, majčina dušica, origano, kadulja i bosiljak
  • manje pile
  • 2-3 krumpira
  • 4 mrkve
  • glavica luka
  • soli papar
  • senf

Postupak

Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stunjeva, pile izreži na komade i začini sa soli, paprom, mješavinom gore navedenih začina, namaži u tankom sloju sa senfom i naulji. Mrkvu prepolovi, krumpir nareži na komade, češnjak zgnječi nožem, a luk nareži na četvrtine. Povrće začini soli, paprom i začinima te zajedno s mesom stavi u pećnicu, podlij s dcl vina i peci 45 minuta.

Image
Foto: Pexels