Od piletine do špinata

Oprezno s ostacima: Pet namirnica koje nikako ne smiješ podgrijavati

Podgrijavanjem se mijenja okus, tekstura i nutritivna vrijednost hrane, a neke namirnice mogu ispuštati tvari koje mogu biti štetne, posebno za djecu

profimedia-0528447270.jpg
Foto: Profimedia

Došla si kući i sjetila se da u hladnjaku imaš ostatke ručka od jučer. Odlično, ne moraš kuhati i konačno možeš malo odmoriti nakon napornog dana na poslu. Samo ćeš ubaciti hranu u mikrovalnu ili podgrijati na štednjaku ili u pećnici. Zvuči kao dobra ideja, ali u stvarnosti može biti vrlo loša.

Image
Izbjegavaj ih i uživaj u proljeću

Hrana koja izaziva umor: Koje namirnice troše najviše energije?

Naime, neke skuhane namirnice ne bi nikako smjela ponovno podgrijavati, nigdje, niti u mikrovalnoj. Podgrijavanjem se mijenja okus, tekstura i nutritivna vrijednost hrane, a neke namirnice mogu ispuštati tvari koje mogu biti štetne, posebno za djecu.

shimmer fallback

U nekim namirnicama bi podgrijavanje moglo uzrokovati stvaranje štetnih bakterija, dok se neke ne preporučuje grijati zbog količine proteina koje sadrže. Iako si to već sigurno više puta u životu napravila, kako ne bi opet pogriješila, donosimo ti popis namirnica koje nikako ne smiješ podgrijavati.

Piletina

Zbog moguće prisutnosti salmonele, perad se generalno preporučuje dobro termički obraditi jer se kuhanjem ili pečenjem ubija bakterija koja uzrokuje bolest. Piletina po svom sastavu sadrži puno više proteina nego crveno meso poput junetine ili svinjetina, a podgrijavanje mesa peradi ti se proteini razbijaju na čudne čestice koje mogu imati negativan učinak na tvoju probavu. Zato, ako ti je ostalo piletine od jučer, sigurnije ju je pojesti hladnu.

shimmer fallback

Riža

Ova svjetski rasprostranjena namirnica koja se koristi kao prilog, ali i glavno jelo, a ne preporučuje se podgrijavati. Ipak, još je bitnije je dobro ju skladištiti nakon termičke obrade. To znači da kuhanu rižu nikada ne smiješ držati na sobnoj temperaturi zbog stvaranja bakterija kojima odgovara optimalna temperatura tvoga doma. Te bakterije mogle bi uzrokovati crijevne probleme poput proljeva i povraćanja.

shimmer fallback

Krumpir

Kod ove namirnice nije toliko problem što se podgrijava, veći je problem što se, kao i riža ne smije ostavljati na sobnoj temperaturi nakon kuhanja (što svi činimo). Naime krumpir je podložan razvoju bakterije Clostridium botulinum koja može uzrokovati botulizam - rijetko, ali po život opasno stanje uzrokovano otrovima ove bakterije. Zato, čim ga skuhaš, spremi krumpir u hladnjak nakon što se malo ohladi. Ako si to učinila kako treba, možeš ga i podgrijati.

shimmer fallback

Gljive

Kao i piletina, gljive su bogate proteinima koji se podgrijavanjem raspadaju na dijelove koji u tvome organizmu mogu uzrokovati crijevne tegobe kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Ali ovo se može spriječiti. Ako ih nakon termičke obrade držiš u hladnjaku (ne više od 24 sata) bit će sigurne za podgrijavanje.

shimmer fallback

Špinat

Ova zelena biljka ima mnoštvo blagodati za tvoj organizam, ali osim pozitivnih nutritivnih sastojaka, sadrži i one štetne. Nitrati su kemijski spojevi koji se koriste kao gnojivo, herbicidi i konzervansi. Zeleno povrće (u usporedbi s gomoljastim na primjer) zadržava veće količine nitrata u sebi. Podgrijavanjem ovih namirnica njihova količina raste i može biti štetna za ljudsko zdravlje, posebno za djecu kod koje velike koncentracije nitrata u organizmu mogu uzrokovati 'sindrom plave bebe' koji karakterizira manja prokrvljenost kisikom. Zato odustani od podgrijavanja zelenog povrća. Jedi samo svježe skuhano.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.