Mirisno i lijepo

Jestivo cvijeće nije samo lijep ukras nego i zdrav dodatak jelu

Maćuhice, ljubičice pa čak i jasmin možeš iskoristiti kao ukras na kolaču ili dodatak salati

BeFunky-collage (2).jpg
Foto: Unsplash

U posljednjih je nekoliko godina jestivo cvijeće postao jedan od najvećih trendova u ukrašavanju kolača, posebno vjenčanih torti. Iako izgledaju jako profinjeno i elegantno, cvjetići se ne moraju koristiti samo za posebne prilike.

Image
Bi li je nosila?

Neobičan modni dodatak: Zara predstavila torbu za nošenje cvijeća

Postoji cijeli niz cvijeća koje se može svakodnevno koristiti u kuhinji, a pomoću njega svakom ćeš jelu ili desertu dati onaj završni 'štih'. Iako je ponovno popularizirano, cvijeće se od davnih vremena koristilo kao ukras glavnim jelima ili tortama. Koristili su ih još stari Rimljani i Grci, a posebno je bilo popularno u Kini.

Osim što jelo čine ljepšim, cvjetovi su zapravo vrlo dobar izvor antioksidansa i pojedinih vitamina, poput A, C i E te raznih minerala, među kojima je najviše kalija, fosfora i kalcija. Sadrže vrlo malo kalorija i uglavnom nemaju značajan okus, no mogu dati jedinstven miris. Svi ovi sastojci uglavnom se kriju u laticama šarenog cvijeća, dok pelud i nektar sadrži nešto više lipida i proteina.

Danas se osim hrane jestivim cvijećem oplemenjuju i kokteli. Gin tonik koktel ne možemo zamisliti bez kojeg pupoljka ruže, a sušena lavanda može se pojaviti kao sastojak u brojnim tradicionalnim koktelima. Ipak, pri odabiru cvijeća treba biti pažljiva jer nije svako cvijeće jestivo.

Najpopularnije jestivo cvijeće su maćuhice, ruže, ljubičice, cikorija, frezija, hibiskus, jasmin, djetelina, lavanda, neven, božur, suncokret, kamilica, tratinčica, jagoda te trešnja. S biljkama kao što su stolisnik, noćni jasmin, đurđica, amarilis, zumbul, narcis, oleandar, mak, kala i likovac moraš biti oprezna jer sadrže otrovne spojeve koji bi mogli izazvati probavne smetnje ako ih konzumiraš.

Zato je važno da prije konzumiranja cvijeća budeš sigurna o kojoj se vrsti radi pa je tako najbolja opcija držati se onih vrsta koje poznaješ. Također cvijeće nemoj ubirati baš svuda gdje na njega naiđeš. Biljke koje rastu blizu ceste često su pune toksina od ispušnih plinova, a one koje se nalaze u parku u kojem vrijeme provodi mnogo ljudi dobro je izbjegavati zbog mokraće pasa i drugih ljubimaca.

Jednom kada si ubrala ili kupila cvijet koji znaš točno koje je vrste i odakle dolazi, sve što trebaš napraviti je oprati ga u zdjelici s vodom i staviti na papirnati ručnik da se osuši. Kako bi zadržalo oblik i svježinu uvijek koristi hladnu vodu, a višak cvijeća skladišti u hladnjaku.

U nastavku donosimo nekoliko ideja kako koristiti cvijeće kao dio kolača, torti ili glavnih jela te salata.