
Uz ovaj tajni sastojak pomfrit od batata uvijek će biti hrskav i sočan

U teoriji, pomfrit od batata iz pećnice zdrava je alternativa tvom uobičajenom pomfritu. U stvarnosti, mnogi od nas dali su šansu zdravijoj verziji pomfrita i napravili onaj od batata u pećnici, pa na kraju dobili mlohave narančaste štapiće natopljene vlagom koja nisu ni blizu okusa ili teksture pravom pomfritu.
Ako si i sama jedna od tih ljudi, na pravom si mjestu. Pomfrit od batata može biti itekako hrskav i sočan, a ne treba ti ni friteza na vrući zrak ni klasična friteza kako bi postigla taj neodoljiv faktor hrskavosti. Ali kako postići tu savršenu hrskavost izvana, a mekoću i sočnost iznutra?
Odgovor se vrlo vjerojatno već nalazi u tvojoj smočnici, a radi se o kukuruznom škrobu.
Ako si napravila pomfrit od batata, a bio je mlohav, vlažan i jednostavno nije postao hrskav u pećnici, prije pečenja pospi svoje štapiće od batata batata tankim slojem kukuruznog škroba. Kukurzni škrob prekrit će batat, dati mu malo svojevrsne zaštite koja će izvući vlagu i ostaviti hrskave krumpiriće baš poput prženih, samo puno zdravijih. A evo i recepta:
Najbolji recept za uvijek hrskavi pomfrit od batata iz pećnice
Sastojci:
3 batata srednje veličine
3 žlice kukuruznog škroba
3 žlice chillija
2 žličice češnjaka u prahu
3 žlice ulja (suncokretovo, maslinovo ili ulje repice)
prstohvat soli (po mogućnosti krupne)
Priprema:
Očisti batat četkom za povrće kako bi uklonila svu prljavštinu. Dobro operi i osuši. Možeš oguliti koru, ali predlažemo da je ipak ostaviš - ona će dati dodatnu 'crispy' notu. Nareži batat na štapiće oko 1.5 cm debljine.
Potopi narezani batat u ledeno hladnu vodu oko 45 minuta. Time se uklanja višak škroba iz batata. Zatim ocijedi vodu i potpuno osuši batat.
Pospi kukuruznim škrobom. Premažite škrob preko batata dobro i ravnomjerno, a zatim začini čilijem u prahu i prelij uljem pa dodaj i češnjak. Dobro promiješaj da se začini ujednače po cijelom batatu.
Poredaj batate u namašćeni pleh za pečenje u jednom sloju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Izvadi pleh iz pećnice. Okreni sve krumpiriće jednom. Vrati u pećnicu i nastavi peći još 25 minuta.
Kada je vrijeme za pečenje gotovo, pomfrit nemoj vaditi odmah iz pećnice. Napola otvori vrata pećnice i ostavite krumpiriće u pećnici oko 10 minuta. Kako se krumpirići ohlade, postaju ultra hrskavi! Prebaci krumpiriće u veliku zdjelu i pomiješaj ih s dobrim prstohvatom morske soli.

Boho vlada jesenskim kolekcijama, izdvojili smo najljepše komade za novu sezonu

Bez traper suknje ne možemo zamisliti jesenske modne igre. Koji modeli su najpoželjniji?

Petra Meštrić za Žena.hr: Zbog problema s mentalnim zdravljem nakon poroda žene još uvijek pate u tišini
