Bogat vlaknima, siromašan kalorijama

Sve što trebaš znati o batatu – krumpiru koji to nije

Slatki krumpir odnosno batat odličan je za zdravlje, a pomaže i kod mršavljenja. Izvor je brojnih vrijednih nutrijenata, a ima i malo kalorija

batat.jpg
Foto: Pexels

Kada se govori o namirnicama koje pomažu kod mršavljenja, često se spominje i slatki krumpir, odnosno batat. Osim što može pomoći kod skidanja suvišnih kilograma, odličan je i za zdravlje vijelog organizma jer sadrži mnoštvo vrijednih nutrijenata. Iako ga još zovemo i slatki krumpir, on ustvari pripada botaničkoj porodici slakova (Convolvulaceae).

Image
Zdravi obroci

30 zdravih namirnica s najmanje kalorija koje možeš jesti kad poželiš

Odličan je izvor prehrambenih vlakana koja potiču sagorijevanje kalorija te nam pomažu da se dulje osjećamo sito. Sadrži jako malo kalorija, što ga čini odličnom namirnicom za mršavljenje, a preporučaju ga i brojni nutricionisti. Dobar je izbor i za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks i sporo se probavlja.

Vrijedan je izvor A, C i B6 vitamina, a sadrži i kalij te folnu kiselinu. Jako je ukusan, a posebnim ga čini izuzetno sladak okus. U kulinarstvu se može pripremiti na brojne načine, a najbolje ga je jesti kao prilog, kuhanog ili pečenog te dobro začinjenog.  Batat je odlična alternativa običnom krumpiru, a čak je i znanstveno dokazano da pomaže kod mršavljenja.

U nastavku smo izdvojile neke od najvažnijih razloga zašto bi ga svatko trebao uključiti u svoju svakodnevnu prehranu.

Obiluje vlaknima

Kao što smo već spomenule u uvodu, batat je odličan izvor dijetnih vlakana koja potiču mršavljenje. Takva vlakna ti pomažu da dulje ostaneš sita pa se nećeš prejesti ili pak posezati za nezdravim namirnicama. Konzumiranjem vlakana kojima batat obiluje također se poboljšava i rad metabolizma te probavnog sustava.

shimmer fallback

Sadrži i dobre ugljikohidrate koji daju energiju

Nisu svi ugljikohidrati loši, postoje i oni dobri koje bismo trebali uključiti u svoju prehranu jer nam daju energiju za različite funkcije koja obavljamo u toku dana. Ne jedemo li dovoljno dobrih ugljikohidrata, osjećat ćemo se bezvoljno te biti bez energije. Oko 300 grama batata sadrži 58 grama ugljikohidrata.

shimmer fallback

Ima nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks hrane zapravo je  mjerna jedinica za brzinu kojom se razina šećera u krvi poveća nakon konzumiranja određene vrste namirnica. Pokazuje nam koliko svaki gram ugljikohidrata u nekoj namirnici povisuje razinu glukoze u krvi. Namirnice koje sadrži visok GI nisu dobre za zdravlje jer potiču debljanje, a mogu potaknuti i razvoj dijabetesa tipa 2. Kad je riječ o batatu, vrlo je važan način na koji se on priprema. Kuhani batat ima nizak glikemijski indeks, no kod pečenog batata GI se povećava pa bi ga dijabetičari trebali izbjegavati. S obzirom na to da sadrži vitamina A i C, batat ima i snažno antioksidativno djelovanje te može spriječiti pojavu raznih upala u organizmu.

shimmer fallback

Sadrži puno vode

Batat je izuzetno zaistan, no ima malo kalorija i to zato jer sadrži oko 76 posto vode. Poznato je kako je hidratacija ključna za naš organizam i za njegovo normalno funkcioniranje pa je u prehranu poželjno uključiti namirnice koje sadrže vodu. To će spriječiti nakupljanje masnoća u tijelu, uravnotežit će pH i potaknuti izbacivanje toksina iz tijela.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.