Ova fina mliječna pletenica tradicionalno se priprema u vrijeme Uskrsa. Prhka je, slatkasta i mirisna. Možete je jesti samu, sa nekim finim slatkim namazom, a možete je i namakati u mlijeko ili još bolje vrući kakao.
Sastojci
· 500 g brašna za dizana tijesta· 1 vrećica suhog kvasca· 2 jaja· 50 g maslaca· 50 g šećera· 1 vrećica vanilin šećera· 2 dl mlijeka· korica od 1 limuna· 1 bjelanjak· sol
Priprema:
Brašno dobro pomiješajte s kvascem, dodajte šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, razmućena jaja, malo soli i naribanu limunovu koricu. Malo promiješajte s toplim mlijekom i umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu neka se diže. Dignuto tijesto lagano premjesite i razdijelite na dva dijela, i to jedan komad od 1/3 tijesta, a drugi od 2/3 tijesta. Oba komada oblikujte duguljasto, svaki zarežite po duljini gotovo do vrha na tri dijela i ispletite dvije pletenice jednako dugačke. Užu pletenicu položite na širu, možete je ukrasiti i pisanicama, ostavite još kratko rasti, premažite bjelanjkom, pospite šećerom i stavite peći u pećnicu oko 50 minuta na temperaturi od 180°C.
Video zapis pripremanja recepta možete vidjeti ovdje:
http://www.crochef.com/index.php?recept=200
Izvor: www.crochef.com