Međunarodni dan čaja

Znaš li da od čaja možeš raditi i kolače? Imamo 3 super recepta

Svake godine, 21. svibnja, obilježava se Međunarodni dan čaja, a tim povodom donosimo ti neke zanimljivosti o ovom zdravom napitku, kao i tri recepta za slastice u kojima je glavna zvijezda upravo čaj

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Dok neki vole miris i okus jutarnje kave, postoje i s druge strane spektra oni koji se nipošto nisu spremni odvojiti od svoje omiljene šalice vrućeg čaja. Bilo da se radi o zelenom, crnom ili pak biljnom i voćnom čaju, jedno je sigurno – ovaj napitak jednistvenog okusa već tisućljećima oduševljava ljude diljem svijeta, a današnji dan, 21. svibnja, proglašen je i Međunarodnim danom čaja. Ako i ti voliš čaj, ovo je definitivno praznik za tebe. Neka te obilježavanje i slavljenje omiljenog vrućeg napitka nagna da si skuhaš svoj omiljeni čaj te zaroniš u dubinu njegova okusa, ali i da saznaš nešto novo o povijesti ovog rasprostranjenog pića.

Image

Crni vs. zeleni čaj: Znaš li koji je bolji?

Legenda o nastanku čaja

Za početak, ono što bi trebala znati o čaju je to kako je uopće došlo do toga da se listići čaja počnu ispijati kuhani u vrućoj vodi. Legenda o otkriću čaja tako kaže da je kineski car Shen-Nong prvi otkrio tajnu pripreme ovog napitka. Navodno je tijekom jednog od svojih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista želio prokuhati riječnu vodu u posudi na vatri, a dok je to radio, vjetar je slučajno u vodu nanio listić čaja sa stabiljke čajevca koja se nalazila u blizini. Kada je Car kušao vodu, oduševio se njezinom aromom i mirisom, a osjetio je i nagli nalet energije - te je tako započela tradicija ispijanja čaja u Kini, domovini ove biljke.  

Zdravstvene dobrobiti čaja

Od tada do danas, čaj je postao omiljeno piće diljem svijeta, a mnoge nacije poznate su kao prave čavopije. Tu se ubrajaju Britanci, Rusi i Česi, a iako je kod nas zastupljenija kultura ispijanja kave, zapravo su dobrobiti pijenja čaja mnogo izraženije no one od pijenja kave. Naime, liječnici i nutricionisti tvrde da svakodnevno ispijanje barem jedne šalice zelenog čaja smanjuje rizik od srčanog udara, rehidratizira tijelo, održava kosti zdravima i pospješuje apsorpciju minerala. Uz to, flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, pomažu kod proljeva i poboljšavaju mentalne sposobnosti.

Image

Vrste čajeva

Osim zdravstvenih dobrobiti čaja, trebaš znati i da postoje više vrsta čaja – ali svi potječu od biljke čajevca. Naime, hoće li čaj biti crni, bijeli ili zeleni ovisi o tome kako je obrađen, odnosno koliko je sušen i na koji način tretiran. Tako se crni čaj duže suši, a zeleni puno kraće, dok bijeli čaj nije izložen visokim temperaturama tijekom prerade i suši se prirodno na suncu pa ima i laganiji, blaži okus. Biljni čajevi, poput kamilice i mente, zapravo po strogoj definiciji i nisu pravi čajevi jer ne potječu od biljke čajevca. Radi se zapravo o biljnim napitcima koje smo navikli nazivati čajevima.

Iako je svakako najbolje konzumirati čaj u listićima, iz rinfuze, danas ga je najpraktičnije kupiti i kuhati u vrećicama. Zanimljivo je da su vrećice za čaj izmišljene početkom 19. stoljeća u SAD-u, no s vremenom su se toliko proširile da se danas 96 posto svih čajeva konzumira iz vrećica. Osim toga, još jedan 'fun fact' koji govori o popularnosti čaja je i činjenica da se dnevno u svijetu ispije oko 3 milijarde šalica čaja - impresivno, zar ne?

Ono što je nas oduševilo je i činjenica da se od čajeva mogu raditi i jako ukusni kolači, a kako bismo i tebe upoznale s njima izdvojie smo tri deserta na bazi čaja. Sve ih pronađi u nastavku.

Kolač od crnog čaja

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 ⅔ šalice šećera
  • 1 šalica rastopljenog maslaca
  • 1 šalica ohlađenog skuhanog crnog čaja
  • 1 šalice brašna
  • 1 i pol žlica praška za pecivo
  • ⅓ šalice mrvica od kruha
  • ⅓ šalice kakaa
  • 1 šalica narezanih lješnjaka

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Namasti kalup za tortu.
  2. Pomiješaj u zdjeli žumanjke, maslac i bijeli šećer dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Polako i postepeno dodaj mješajući crni čaj. Zajedno pomiješaj brašno, prašak za pecivo, mrvice kruha, kakao i lješnjake. Sve dobro promiješaj.
  3. U drugoj zdjeli pomiješaj bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Zatim ih nježno dodaj u smjesu sa čajem. Sve skupa prelij u kalup za pečenje.
  4. Peci tortu 60 do 70 minuta. Kada je torta pečena, ostavi ju da se hladi u pećnici još 20 minuta. Posluži uz šlag.

Matcha cheesecake

Sastojci:

Podloga:

  • 140 g digestive keksa
  • 70 g maslaca

Krema:

  • 500 g krem sira
  • 130 g šećera
  • 150 g grčkog jogurta
  • 150 punomasnog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 žlica gustina
  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • 2 žlice Matcha čaja

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Izmiksaj kekse u blender i dodaj im rastopljeni maslac te sve sjedini. Utisni smjesu od keksa i maslaca u kalup za tortu.
  2. U zdjeli izmiksaj krem sir i šećer dok ne dobiješ gustu kremu. Dodaj grčki jogurt, vrhnje i gustin te sve još jednom dobro izmiješaj. Dodaj jaja i limunov sok te pripazi da u kremi nemaš grudica.
  3. U pola smjese dodaj 1 žlicu matche te sve dobro izmiješaj. Prelij preko baze od keksa. U ostatak smjese od krem sira dodaj još jednu manju žlicu matche i opet sve pomiješaj te dodaj na kremu koju si prvu prelila preko podloge od keksa.
  4. Stavi peći kolač na 60 minuta, a nakon toga isključi pećnicu i ostavi kolač u njoj još pola sata. Ohladi u frižideru na minimalno 4 sata.

Kolač od kamilice i jagoda

Sastojci:

  • 80 ml ulja
  • 90 g čvrstog jogurta
  • 2 komada jaja
  • 300 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 270 ml mlaćenice (ili 270 ml mlijeka + 1 žlica limunovog soka za zamjenu)
  • 360 g brašna
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 2 vrećice šlagfixa
  • čaj od kamilice
  • 500 g jagoda

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Jaja, šećer i vanilin šećer izmiksaj, pa onda smjesi dodaj ulje, prašak za pecivo, brašno i sol. Sve dobro sjediniti i izli u kalupe (trebat će ti tri). Peci u zagrijanoj pećnici kao obične biskvite oko 20 minuta.
  2. Za to vrijeme, u 50 ml kipuće vode stavi par vrećica čaja od kamilice i pusti 10 min da stoje. Jogurt, vrhnje i mlaćenicu pomiješaj sa šlagfixom, dodaj čaj od kamilice i sve dobro sjedini i stavi na peć da zavrije. Kada dobiješ glatku smjesu, to je to.
  3. Očisti i nareži jagode. Tijesto možeš preliti s malo soka od jagoda (kupovni ili svježi), ali i ne moraš. Preko biskvita stavi kremu i zatim jagode. Ponavljaj dok ti ne ponestane materijala.