
Znaš li da od čaja možeš raditi i kolače? Imamo 3 super recepta

Dok neki vole miris i okus jutarnje kave, postoje i s druge strane spektra oni koji se nipošto nisu spremni odvojiti od svoje omiljene šalice vrućeg čaja. Bilo da se radi o zelenom, crnom ili pak biljnom i voćnom čaju, jedno je sigurno – ovaj napitak jednistvenog okusa već tisućljećima oduševljava ljude diljem svijeta, a današnji dan, 21. svibnja, proglašen je i Međunarodnim danom čaja. Ako i ti voliš čaj, ovo je definitivno praznik za tebe. Neka te obilježavanje i slavljenje omiljenog vrućeg napitka nagna da si skuhaš svoj omiljeni čaj te zaroniš u dubinu njegova okusa, ali i da saznaš nešto novo o povijesti ovog rasprostranjenog pića.
Legenda o nastanku čaja
Za početak, ono što bi trebala znati o čaju je to kako je uopće došlo do toga da se listići čaja počnu ispijati kuhani u vrućoj vodi. Legenda o otkriću čaja tako kaže da je kineski car Shen-Nong prvi otkrio tajnu pripreme ovog napitka. Navodno je tijekom jednog od svojih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista želio prokuhati riječnu vodu u posudi na vatri, a dok je to radio, vjetar je slučajno u vodu nanio listić čaja sa stabiljke čajevca koja se nalazila u blizini. Kada je Car kušao vodu, oduševio se njezinom aromom i mirisom, a osjetio je i nagli nalet energije - te je tako započela tradicija ispijanja čaja u Kini, domovini ove biljke.
Zdravstvene dobrobiti čaja
Od tada do danas, čaj je postao omiljeno piće diljem svijeta, a mnoge nacije poznate su kao prave čavopije. Tu se ubrajaju Britanci, Rusi i Česi, a iako je kod nas zastupljenija kultura ispijanja kave, zapravo su dobrobiti pijenja čaja mnogo izraženije no one od pijenja kave. Naime, liječnici i nutricionisti tvrde da svakodnevno ispijanje barem jedne šalice zelenog čaja smanjuje rizik od srčanog udara, rehidratizira tijelo, održava kosti zdravima i pospješuje apsorpciju minerala. Uz to, flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, pomažu kod proljeva i poboljšavaju mentalne sposobnosti.
Vrste čajeva
Osim zdravstvenih dobrobiti čaja, trebaš znati i da postoje više vrsta čaja – ali svi potječu od biljke čajevca. Naime, hoće li čaj biti crni, bijeli ili zeleni ovisi o tome kako je obrađen, odnosno koliko je sušen i na koji način tretiran. Tako se crni čaj duže suši, a zeleni puno kraće, dok bijeli čaj nije izložen visokim temperaturama tijekom prerade i suši se prirodno na suncu pa ima i laganiji, blaži okus. Biljni čajevi, poput kamilice i mente, zapravo po strogoj definiciji i nisu pravi čajevi jer ne potječu od biljke čajevca. Radi se zapravo o biljnim napitcima koje smo navikli nazivati čajevima.
Iako je svakako najbolje konzumirati čaj u listićima, iz rinfuze, danas ga je najpraktičnije kupiti i kuhati u vrećicama. Zanimljivo je da su vrećice za čaj izmišljene početkom 19. stoljeća u SAD-u, no s vremenom su se toliko proširile da se danas 96 posto svih čajeva konzumira iz vrećica. Osim toga, još jedan 'fun fact' koji govori o popularnosti čaja je i činjenica da se dnevno u svijetu ispije oko 3 milijarde šalica čaja - impresivno, zar ne?
Ono što je nas oduševilo je i činjenica da se od čajeva mogu raditi i jako ukusni kolači, a kako bismo i tebe upoznale s njima izdvojie smo tri deserta na bazi čaja. Sve ih pronađi u nastavku.
Kolač od crnog čaja
Sastojci:
4 jaja
1 ⅔ šalice šećera
1 šalica rastopljenog maslaca
1 šalica ohlađenog skuhanog crnog čaja
1 šalice brašna
1 i pol žlica praška za pecivo
⅓ šalice mrvica od kruha
⅓ šalice kakaa
1 šalica narezanih lješnjaka
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Namasti kalup za tortu.
Pomiješaj u zdjeli žumanjke, maslac i bijeli šećer dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Polako i postepeno dodaj mješajući crni čaj. Zajedno pomiješaj brašno, prašak za pecivo, mrvice kruha, kakao i lješnjake. Sve dobro promiješaj.
U drugoj zdjeli pomiješaj bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Zatim ih nježno dodaj u smjesu sa čajem. Sve skupa prelij u kalup za pečenje.
Peci tortu 60 do 70 minuta. Kada je torta pečena, ostavi ju da se hladi u pećnici još 20 minuta. Posluži uz šlag.
Matcha cheesecake
Sastojci:
Podloga:
140 g digestive keksa
70 g maslaca
Krema:
500 g krem sira
130 g šećera
150 g grčkog jogurta
150 punomasnog vrhnja
2 jaja
1 žlica gustina
2 jušne žlice limunovog soka
2 žlice Matcha čaja
Priprema:
Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Izmiksaj kekse u blender i dodaj im rastopljeni maslac te sve sjedini. Utisni smjesu od keksa i maslaca u kalup za tortu.
U zdjeli izmiksaj krem sir i šećer dok ne dobiješ gustu kremu. Dodaj grčki jogurt, vrhnje i gustin te sve još jednom dobro izmiješaj. Dodaj jaja i limunov sok te pripazi da u kremi nemaš grudica.
U pola smjese dodaj 1 žlicu matche te sve dobro izmiješaj. Prelij preko baze od keksa. U ostatak smjese od krem sira dodaj još jednu manju žlicu matche i opet sve pomiješaj te dodaj na kremu koju si prvu prelila preko podloge od keksa.
Stavi peći kolač na 60 minuta, a nakon toga isključi pećnicu i ostavi kolač u njoj još pola sata. Ohladi u frižideru na minimalno 4 sata.
Kolač od kamilice i jagoda
Sastojci:
80 ml ulja
90 g čvrstog jogurta
2 komada jaja
300 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
270 ml mlaćenice (ili 270 ml mlijeka + 1 žlica limunovog soka za zamjenu)
360 g brašna
1 žlica sode bikarbone
1 vrećica praška za pecivo
1 prstohvat soli
400 ml vrhnja za šlag
2 vrećice šlagfixa
čaj od kamilice
500 g jagoda
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Jaja, šećer i vanilin šećer izmiksaj, pa onda smjesi dodaj ulje, prašak za pecivo, brašno i sol. Sve dobro sjediniti i izli u kalupe (trebat će ti tri). Peci u zagrijanoj pećnici kao obične biskvite oko 20 minuta.
Za to vrijeme, u 50 ml kipuće vode stavi par vrećica čaja od kamilice i pusti 10 min da stoje. Jogurt, vrhnje i mlaćenicu pomiješaj sa šlagfixom, dodaj čaj od kamilice i sve dobro sjedini i stavi na peć da zavrije. Kada dobiješ glatku smjesu, to je to.
Očisti i nareži jagode. Tijesto možeš preliti s malo soka od jagoda (kupovni ili svježi), ali i ne moraš. Preko biskvita stavi kremu i zatim jagode. Ponavljaj dok ti ne ponestane materijala.

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
