

Razmišljaš jutarnju kavu zamijeniti čajem? Iako se oba smatraju zdravijim opcijama od kave, ipak postoji razlika između crnog i zelenog čaja kada govorimo o utjecaju na zdravlje. Oba dobivamo od iste biljke koja se zove Camellia Sinensis, no različitim postupcima.
Za proizvodnju zelenog čaja lišće biljke se skuplja, a zatim prži ili pari, a potom suši. Na ovaj način sprječava se oksidacija, čime se zadržavaju boja i okus čaja. Listići zelenog čaja ne fermentiraju.
Za proizvodnju crnog čaja, lišće se suši, melje i ostavlja da potpuno oksidira. Zahvaljujući oksidaciji crni čaj ima jaču aromu i tamnu boju. Za razliku od zelenog, crni čaj fermentira i oksidira. Biljke za crni čaj uzgajaju se u Šri Lanki, Indiji, Africi i Indoneziji, a za zeleni u Kini i Japanu.
Zeleni čaj obiluje antioksidansima koji čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, detoksicira organizam i čini tvoju kožu blistavom. Također, potiče metabolizam i jača imunitet. Zeleni čaj manje podiže kiselost organizma od crnoga.
Crni čaj sadrži aminokiselinu teanin koja ti pomaže opustiti se i koncentrirati se. Ovaj čaj smanjuje razinu hormona stresa u organizmu, ako ga piješ u umjerenim količinama. Također je dobar za srce i krvne žile, no kiseliji od zelenoga. Crni čaj pomaže regulirati šećer u krvi i snižava razinu lošeg kolesterola.
Zeleni čaj sadrži manje kofeina od crnoga, no ipak ga ima. Oba ga imaju u manjim količinama od kave. Kofein stimulira živčani sustav, što se odražava na raspoloženje. Crni čaj bolja je opcija od zelenoga, ako se želiš odviknuti od kave, a zeleni ako si osjetljiva na kofein.