Crni vs. zeleni čaj: Znaš li koji je bolji?

Neki ljudi čaj piju samo kad su bolesni, dok drugi uživaju u njemu kada god im se pruži prilika. U koju skupinu ti spadaš?

Crni vs. zeleni čaj: Znaš li koji je bolji?

Razmišljaš jutarnju kavu zamijeniti čajem? Iako se oba smatraju zdravijim  opcijama od kave, ipak postoji razlika između crnog i zelenog čaja kada govorimo o utjecaju na zdravlje. Oba dobivamo od iste biljke koja se zove Camellia Sinensis, no različitim postupcima.


Image

Kako piti zeleni čaj za mršavljenje?


Za proizvodnju čaja koristi se lišće biljke i cvjetovi. Šalica čaja ugrijat će te, energizirati i popraviti ti raspoloženje, a želiš li izvući najbolje iz njega pročitaj koji je ipak za nijansu zdraviji od ova dva najpopularnija čaja na svijetu.

Zeleni i crni čaj razlikuju se u načinu proizvodnje, pripreme, sastojcima i učinku na organizam.

Proizvodnja zelenog čaja

Za proizvodnju zelenog čaja lišće biljke se skuplja, a zatim prži ili pari, a potom suši. Na ovaj način sprječava se oksidacija, čime se zadržavaju boja i okus čaja. Listići zelenog čaja ne fermentiraju.


Image


(FOTO: Pexels)

Proizvodnja crnog čaja

Za proizvodnju crnog čaja, lišće se suši, melje i ostavlja da potpuno oksidira. Zahvaljujući oksidaciji crni čaj ima jaču aromu i tamnu boju. Za razliku od zelenog, crni čaj fermentira i oksidira. Biljke za crni čaj uzgajaju se u Šri Lanki, Indiji, Africi i Indoneziji, a za zeleni u Kini i Japanu. 

Image


(FOTO: Pexels)

Dobrobiti zelenog čaja

Zeleni čaj obiluje antioksidansima koji čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, detoksicira organizam i čini tvoju kožu blistavom. Također, potiče metabolizam i jača imunitet. Zeleni čaj manje podiže kiselost organizma od crnoga.

Image


(FOTO: Pexels)

Dobrobiti crnog čaja

Crni čaj sadrži aminokiselinu teanin koja ti pomaže opustiti se i koncentrirati se. Ovaj čaj smanjuje razinu hormona stresa u organizmu, ako ga piješ u umjerenim količinama. Također je dobar za srce i krvne žile, no kiseliji od zelenoga. Crni čaj pomaže regulirati šećer u krvi i snižava razinu lošeg kolesterola.
(FOTO: Pexels)

Kofein

Zeleni čaj sadrži manje kofeina od crnoga, no ipak ga ima. Oba ga imaju u manjim količinama od kave. Kofein stimulira živčani sustav, što se odražava na raspoloženje. Crni čaj bolja je opcija od zelenoga, ako se želiš odviknuti od kave, a zeleni ako si osjetljiva na kofein.

Image


(FOTO: Pixabay)


Možda će te zanimati

Image
PRVA POBJEDNICA

Spektakularno finale! Hana Ivković osvojila titulu 'Superstara' i 50 tisuća eura

Image
VELIKO FINALE

Tko će biti prvi hrvatski 'Superstar'? Hana, Toni, Petar ili Dino – večeras doznajemo pobjednika