Ako ti treba jaka doza slatkog u životu, toplo preporučujemo macaronse, živopisne francuske kolačiće koji će ti podići raspoloženje izgledom, a i količinom šećera. Nemoj da te zavara to što ih možeš smazati u dva zalogaja. Sitni su, ali zasitni i dinamitni.
Ova francuska slastica pronašla je mjesto u svakoj slastičarni diljem zemlje, ali i na gotovo svakoj svečanoj trpezi koja želi biti trendi. Kažu, izazov ih je napraviti i to polazi za rukom samo najboljim slastičarkama. No, izazovi su tu da se savladavaju, a predrasude da se ruše. Tko kaže da u tebi ne čuči majstorica za macaronse, čak i ako dosad nisi ni puding iz vrećice skuhala? Ne znaš ti sebe! Računaj na početničku sreću - ta nikada ne izdaje, na provjereni recept i strast kojom ćeš pristupiti ovoj kolačić divi! Odvaži se! Uz macaronse i koji kilogram više, dobit ćeš i na samopouzdanju, ali se i psihički ispucati (naime, u jednoj fazi pripreme trebaš dobro 'udarati' po tijestu). Vrijedi truda, zar ne?
U nastavku ti donosimo recept koji u detalje otkriva kako napraviti macaronse. Savršene, naravno. Za manje ti ni ne ulaziš u kuhinju. Baš kao što, svojedobno, ni Linda Evangelista nije za manje od 10.000 dolara ni ustajala iz kreveta.
Macarons - kako ih napraviti
Sastojci:
Za tijesto:
- 80 grama bademovog brašna
- 2 bjelanjka (jaja srednje veličine)
- 70 grama šećera
- 120 grama šećera u prahu
- prstohvat soli
- prehrambena boja u prahu
Za ganache:
- 100 grama bijele ili tamne čokolade
- 50 ml vrhnja za šlag
- sok polovice limuna
Postupak:
Preporučuje se koristiti malo starija jaja. Vrlo je važno, sastojke koje stoje u hladnjaku, izvaditi sat-dva prije no što ćeš početi pripremati macaronse, kako bi dosegli sobnu temperaturu. To se osobito odnosi na jaja.
- Prosij zajedno šećer u prahu i bademovo brašno (ako ti smetaju sitne ljuskice koje će se vidjeti na macaronsima, bademe dan ranije blanširaj, ukloni im kožicu i osuši ih pa ih takve samelji). Odvoji žumanjke od bjelanjaka, bjelanjcima dodaj sol i počni ih miksati. Prvo na najsporijoj brzini, a onda pojačavaj. Postepeno bjelanjcima dodaj kristal šećer te na kraju miksaj najvećom brzinom dvije minute. Pri samom kraju dodaj boju. Trebaš dobiti čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Kada si bjelanjak izmiksala, u smjesu nježno špatulom umiješaj prosijani badem i šećer u prahu, a potom zdjelom nekoliko puta odlučno udari o kuhinjsku površinu kako bi iz smjese izašao zrak.
- Na papiru za pečenje nacrtaj krugove i vodi računa da nisu preblizu jer će macaronsi narasti dok se budu pekli.
- Krugove napuni slastičarskom vrećicom i ostavi macaronse tri sata da se suše. Dodirni ih prstom, ako se ne lijepe za prste, spremni su za pečenje.
- Peci ih 15 minuta na 130 Celzijevih stupnjeva te ih ostavi da se ohlade, a tek onda makni s papira. U suprotnom riskiraš da se deformiraju ili slome.
- Za ganache zagrij vrhnje za šlag do točke vrenja pa u njega umiješaj izlomljenu čokoladu. Kada se ona potpuno otopi, ostavi ganache da se ohladi. Po želji u fil možeš dodati par kapi arome mente ili neke druge arome po želji te sok od limuna. Hladni ganache slastičarskom vrećicom nanesi na macaron i drugim ga poklopi. Kolačiće možeš čuvati u zatvorenoj posudi do tjedan dana, no nekako sumnjamo da će toliko "preživjeti".
Sad kada znaš kako napraviti macarons, vjerujemo da nema razloga za loše raspoloženje i čajanke koje će padati u zaborav.