
Macaronsi su uvijek dobra ideja, a evo kako da ispadnu savršeno

Ako ti treba jaka doza slatkog u životu, toplo preporučujemo macaronse, živopisne francuske kolačiće koji će ti podići raspoloženje izgledom, a i količinom šećera. Nemoj da te zavara to što ih možeš smazati u dva zalogaja. Sitni su, ali zasitni i dinamitni.
Ova francuska slastica pronašla je mjesto u svakoj slastičarni diljem zemlje, ali i na gotovo svakoj svečanoj trpezi koja želi biti trendi. Kažu, izazov ih je napraviti i to polazi za rukom samo najboljim slastičarkama. No, izazovi su tu da se savladavaju, a predrasude da se ruše. Tko kaže da u tebi ne čuči majstorica za macaronse, čak i ako dosad nisi ni puding iz vrećice skuhala? Ne znaš ti sebe! Računaj na početničku sreću - ta nikada ne izdaje, na provjereni recept i strast kojom ćeš pristupiti ovoj kolačić divi! Odvaži se! Uz macaronse i koji kilogram više, dobit ćeš i na samopouzdanju, ali se i psihički ispucati (naime, u jednoj fazi pripreme trebaš dobro 'udarati' po tijestu). Vrijedi truda, zar ne?
U nastavku ti donosimo recept koji u detalje otkriva kako napraviti macaronse. Savršene, naravno. Za manje ti ni ne ulaziš u kuhinju. Baš kao što, svojedobno, ni Linda Evangelista nije za manje od 10.000 dolara ni ustajala iz kreveta.
Macarons - kako ih napraviti
Za tijesto:
80 grama bademovog brašna
2 bjelanjka (jaja srednje veličine)
70 grama šećera
120 grama šećera u prahu
prstohvat soli
prehrambena boja u prahu
Za ganache:
100 grama bijele ili tamne čokolade
50 ml vrhnja za šlag
sok polovice limuna
Preporučuje se koristiti malo starija jaja. Vrlo je važno, sastojke koje stoje u hladnjaku, izvaditi sat-dva prije no što ćeš početi pripremati macaronse, kako bi dosegli sobnu temperaturu. To se osobito odnosi na jaja.
Prosij zajedno šećer u prahu i bademovo brašno (ako ti smetaju sitne ljuskice koje će se vidjeti na macaronsima, bademe dan ranije blanširaj, ukloni im kožicu i osuši ih pa ih takve samelji). Odvoji žumanjke od bjelanjaka, bjelanjcima dodaj sol i počni ih miksati. Prvo na najsporijoj brzini, a onda pojačavaj. Postepeno bjelanjcima dodaj kristal šećer te na kraju miksaj najvećom brzinom dvije minute. Pri samom kraju dodaj boju. Trebaš dobiti čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Kada si bjelanjak izmiksala, u smjesu nježno špatulom umiješaj prosijani badem i šećer u prahu, a potom zdjelom nekoliko puta odlučno udari o kuhinjsku površinu kako bi iz smjese izašao zrak.
Na papiru za pečenje nacrtaj krugove i vodi računa da nisu preblizu jer će macaronsi narasti dok se budu pekli.
Krugove napuni slastičarskom vrećicom i ostavi macaronse tri sata da se suše. Dodirni ih prstom, ako se ne lijepe za prste, spremni su za pečenje.
Peci ih 15 minuta na 130 Celzijevih stupnjeva te ih ostavi da se ohlade, a tek onda makni s papira. U suprotnom riskiraš da se deformiraju ili slome.
Za ganache zagrij vrhnje za šlag do točke vrenja pa u njega umiješaj izlomljenu čokoladu. Kada se ona potpuno otopi, ostavi ganache da se ohladi. Po želji u fil možeš dodati par kapi arome mente ili neke druge arome po želji te sok od limuna. Hladni ganache slastičarskom vrećicom nanesi na macaron i drugim ga poklopi. Kolačiće možeš čuvati u zatvorenoj posudi do tjedan dana, no nekako sumnjamo da će toliko "preživjeti".
Sad kada znaš kako napraviti macarons, vjerujemo da nema razloga za loše raspoloženje i čajanke koje će padati u zaborav.

Dodjela Tony nagrada: Na crvenom tepihu prevladavale su žarke boje

Horoskop za ponedjeljak: Ovnovi će lako prihvatiti promjene na poslu, blizancima treba predah

Jagodni pun Mjesec u Strijelcu: Tko će se smijati, a tko plakati?
