Ljetne poslastice koje ćete obožavati...

... i lako sami napraviti

Ljetne poslastice koje ćete obožavati...


Lagane torte, ukusni kolači s voćem, niskokalorični frapei, voćne salate, sve su to slastice koje u ovim toplim danima možete pripremiti sa zaista raznovrsnim sezonskim voćem. Jagode, trešnje, maline, kupine, borovnice, ribizli, marelice… Uz malo truda i bogat izbor voća pripremite koju od osvježavajućih ljetnih poslastica.




Čokoladna torta s ribizlima

Sastojci za kalup promjera 26 cm:
10 dkg omekšanog maslaca
12,5 dkg šećera
4 jaja
12,5 dkg čokolade za kuhanje
15 dkg samljevenih lješnjaka
10 dkg brašna
3 žlice kakaa
2 žličice praška za pecivo
50 dkg ribizla
1dl likera od ribizla
2 žlice šećera
2 dl slatkog vrhnja
1 žlica vanilin šećera
2 žlice šećera u prahu

Priprema:
Miješajte maslac sa šećerom da se zapjeni. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Čokoladu otopite u vodenoj kupelji, sa žumanjcima dodajte maslacu. U brašno umiješajte kakao i prašak za pecivo pa dodajte tijestu kad i lješnjake. Na kraju umiješajte snijeg. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Kalup namažite maslacem i pospite mrvicama. Ulijte tijesto u kalup, poravnajte ga i pecite 40 minuta. Ribizle operite, ocijedite i bobice skinite s grozdića. Hladnom kolaču odozgo odrežite tanak sloj, pa ga natrgajte i nadrobite u mrvice. Donji list natopite likerom i po njemu rasporedite ribizle, pospite ih šećerom. Istucite slatko vrhnje s vanilin šećerom pa premažite ribize. Po vrhu pospite mrvice kolača, zatim šećer u prahu.


Kolač od sira s trešnjama

Image



Za tijesto:
10 dkg omekšanog maslaca
12,5 dkg šećera
1 žlica vanilin šećera 2 jaja
15 dkg brašna
5 dkg škrobnog brašna
1 žličica praška za pecivo

za nadjev:
50 dkg trešanja
4 jaja
15 dkg omekšanog maslaca
15 dkg šećera
2 žlice vanilin šećera
75 dkg nemasnog svježega kravljeg sira
10 dkg škrobnog brašna

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup namažite maslacem. Miješajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom, da postane kremast pa redom umiješajte jaja, brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Ulijte tijesto u kalup i pecite 20 minuta. Trešnje operite, obrišite, i očistite od koštica. Pomiješajte maslac s obje vrste šećera i žumanjcima. Umiješajte svježi sir. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga umiješajte naizmjence sa škrobnim brašnom. Na kraju dodajte trešnje. Smjesom sira premažite kolač, pecite ga još 40 minuta, neka odleži 10 minuta u isključenoj pećnici.   


Sladoled od trešanja

Image



Sastojci:
2 šalice trešanja bez koštica
2 jajeta
1,5 šalica šećera
1,5 šalica slatkog vrhnja
1 žličice vanilije
šalica šlaga

Priprema:
Izmiksajte trešnje dok ne dobijete glatku masu. Stavite ih u hladnjak. Dobro umutite jaja. Njima dodajte šećer, slatko vrhnje, vaniliju i šlag. Izvadite smjesu trešanja iz hladnjaka i dobro izmiješajte s ostalom smjesom.
Hladite u zamrzivaču bar 30 minuta.


Kup Maraskino

Sastojci:
2 kuglice sladoleda od vanilije
5 dkg borovnica
0,2 dl likera maraskina
slatko vrhnje

Priprema:
Borovnice i maraskino izmiješajte i rasporedite u šampanjske čaše koje ste prethodno rashladili. U svaku čašu stavite po dvije kuglice sladoleda i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

(M.G.)