Lagane torte, ukusni kolači s voćem, niskokalorični frapei, voćne salate, sve su to slastice koje u ovim toplim danima možete pripremiti sa zaista raznovrsnim sezonskim voćem. Jagode, trešnje, maline, kupine, borovnice, ribizli, marelice… Uz malo truda i bogat izbor voća pripremite koju od osvježavajućih ljetnih poslastica.
Čokoladna torta s ribizlima
Sastojci za kalup promjera 26 cm:10 dkg omekšanog maslaca12,5 dkg šećera4 jaja12,5 dkg čokolade za kuhanje15 dkg samljevenih lješnjaka10 dkg brašna3 žlice kakaa2 žličice praška za pecivo50 dkg ribizla1dl likera od ribizla2 žlice šećera2 dl slatkog vrhnja1 žlica vanilin šećera2 žlice šećera u prahu
Priprema:Miješajte maslac sa šećerom da se zapjeni. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Čokoladu otopite u vodenoj kupelji, sa žumanjcima dodajte maslacu. U brašno umiješajte kakao i prašak za pecivo pa dodajte tijestu kad i lješnjake. Na kraju umiješajte snijeg. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Kalup namažite maslacem i pospite mrvicama. Ulijte tijesto u kalup, poravnajte ga i pecite 40 minuta. Ribizle operite, ocijedite i bobice skinite s grozdića. Hladnom kolaču odozgo odrežite tanak sloj, pa ga natrgajte i nadrobite u mrvice. Donji list natopite likerom i po njemu rasporedite ribizle, pospite ih šećerom. Istucite slatko vrhnje s vanilin šećerom pa premažite ribize. Po vrhu pospite mrvice kolača, zatim šećer u prahu.
Kolač od sira s trešnjama
Za tijesto:10 dkg omekšanog maslaca12,5 dkg šećera1 žlica vanilin šećera 2 jaja15 dkg brašna5 dkg škrobnog brašna1 žličica praška za pecivo
za nadjev:50 dkg trešanja4 jaja15 dkg omekšanog maslaca15 dkg šećera2 žlice vanilin šećera 75 dkg nemasnog svježega kravljeg sira10 dkg škrobnog brašna
Priprema:Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup namažite maslacem. Miješajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom, da postane kremast pa redom umiješajte jaja, brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Ulijte tijesto u kalup i pecite 20 minuta. Trešnje operite, obrišite, i očistite od koštica. Pomiješajte maslac s obje vrste šećera i žumanjcima. Umiješajte svježi sir. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga umiješajte naizmjence sa škrobnim brašnom. Na kraju dodajte trešnje. Smjesom sira premažite kolač, pecite ga još 40 minuta, neka odleži 10 minuta u isključenoj pećnici.
Sladoled od trešanja
Sastojci: 2 šalice trešanja bez koštica2 jajeta1,5 šalica šećera1,5 šalica slatkog vrhnja1 žličice vaniliješalica šlaga
Priprema: Izmiksajte trešnje dok ne dobijete glatku masu. Stavite ih u hladnjak. Dobro umutite jaja. Njima dodajte šećer, slatko vrhnje, vaniliju i šlag. Izvadite smjesu trešanja iz hladnjaka i dobro izmiješajte s ostalom smjesom. Hladite u zamrzivaču bar 30 minuta.
Kup Maraskino
Sastojci:2 kuglice sladoleda od vanilije5 dkg borovnica0,2 dl likera maraskinaslatko vrhnje
Priprema:Borovnice i maraskino izmiješajte i rasporedite u šampanjske čaše koje ste prethodno rashladili. U svaku čašu stavite po dvije kuglice sladoleda i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
(M.G.)