Maslačak - podcijenjena vitaminska bomba sa sto lica koju obožavamo

Od jednostavnog, ali svestranog i ljekovitog maslačka pripremi čaj, sirup ili pripravak koji potiče rast biljki

Maslačak - podcijenjena vitaminska bomba sa sto lica koju obožavamo

S dolaskom proljeća i toplijih dana, zelene livade preplavi žuti tepih prekrasnih maslačaka. Mnogi ga smatraju običnim korovom, ali ova samonikla zeljasta trajnica posjeduje mnoga ljekovita svojstva.

Image

Maslačak - ljekovita biljka iz vašeg dvorišta

Saveznik zdravlja, vitaminska bomba i besplatna hrana

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)


Lišće maslačka po vitaminskom sadržaju bogatije je čak i od špinata i rajčice. Cvjetovi maslačka puni su hranjivih tvari - kalcija, bakra, željeza, magnezija, natrija, kalija i silicija, a sadrži vitamine A, B2, C, D i G

Osim što je moćan diuretik, dobar je za bubrege i mokraćne organe,omogućuje bolju prokrvljenost vezivnog tkiva (zbog čega pozitivno djeluje na bolesti mišiće i zglobova), potiče stvaranje žuči, čisti jetru te pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol, a zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se i kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi.

Budući da živim na selu, svakog proljeća sam doslovno okružena žutilom maslačka, stoga ga već godinama beremo, dodajemo u brojna jela poput salata, umaka, tjestenine, riže, juha i sokova i od njegovih cvjetova radimo omiljeni čaj, sirup za kašalj, a koristimo ga i kao pripravak koji potiče rast biljki

Čaj od maslačka 

shimmer fallback


Cvjetove maslačka najbolje je brati oko podneva kada su u potpunosti otvoreni. Potrebno ih je dobro osušiti na zraku do nekoliko dana te pospremiti u posudu. Sušene cvjetove zatim koristiš kao i druge biljne čajeve:

  • preliješ ih s kipućom vodom te procijediš nakon 10-ak minuta
shimmer fallbackKao što sam spomenula, cvjetovi se mogu koristiti i za pripravak koji potiče rast biljki, pogotovo rano u ciklusu rasta. Naime, sprej koji dobivamo djeluje poput podsjetnika biljkama da se trgnu i poboljšaju svoj okus, prvenstveno na način da učinkovito koriste listove kada su izloženi sunčevoj vrućini i svjetlosti. Uz to osnažuje listove i čini ih čvršćima i otpornijima na bolesti

  • Za pripremu spreja za biljke stavi šaku cjetova ubranih ujutro (prije nego se do kraja otvore) u 1 l vruće vode na desetak minuta. Procijedi koncentrat i razblaži kišnicom ili vodom u omjeru 1:4 te ga drži u bočici s rapršivačem. S njime poprskaj usjeve i okolno tlo

Sirup od maslačka 

Sirup od maslačka jako je dobar kod prehlade, kašlja ili bronhitisa, ali i kod alergija, problema sa usnom šupljinom te za čišćenje organizma općenito. Jede se žličicom te se uzima žličica dnevno, a može i malo više kada su prisutni spomenuti problemi.  

shimmer fallback


(Foto: www.profimedia.hr)


Sastojci:

  • 400-500 cvjetova maslačka (znači, najbolje brati oko podneva - samo glavice)
  • 3 l hladne vode
  • 4 limuna
  • 4 naranče
  • 1,5 kg - 2 kg šećera

Priprema:

1. Ubrane cvjetove maslačka prelij s 3 l hladne vode, dodaj narezani limun i naranče (tanke kriške) i ostavi neka odstoji 24 sata u većem loncu.

2. Procijedi tekućinu kroz gazu u drugi lonac, dodaj šećer i kuhaj oko sat i pol (od trenutka kada zavrije) na laganoj vatri uz povremeno miješanje. 

3. Vrući sirup prelij u suhe staklene boce ili tegle i odmah zatvori te pusti da se dobro ohladi. Ova količina dovoljna je za otprilike četiri tegle od 700 ml. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.