Krem juha od cvjetače
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 1 velika glavica cvjetače (oko 900 grama)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 ljubičasti luk
- 2 režnja češnjaka
- 950 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica limunovog soka
- 0.5 žličice muškatnog oraščića
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Ako želiš, obloži veliki lim za pečenje s papirom za pečenje radi lakšeg čišćenja. Na lim za pečenje pomiješaj narezanu cvjetaču s 2 žlice maslinovog ulja. Cjetaču rasporedi u jednom sloju i lagano pospite s malo soli. Peci dok cvjetača ne omekša i karamelizira se na rubovima, 25 do 35 minuta, na pola je malo promiješaj.
- Nakon što je cvjetača gotova, u većem loncu zagrij preostalu 1 žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri Dodaj nasjeckani luk i ¼ žličice soli. Kuhaj, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i postane proziran, 5 do 7 minuta. Dodaj češnjak i kuhaj uz stalno miješanje dok ne zamiriše oko 30 sekundi, a zatim dodaj povrtni temeljac.
- Pečenu cvjetaču prebaci u lonac. Pojačaj vatru na srednje jaku dok ne počne krčkati, a zatim smanji vatru. Kuhaj, povremeno miješajući, 20 minuta da se okusi stope.
- Kada je juha gotova, makni lonac s vatre i ostavi da se ohladi nekoliko minuta. Zatim vruću juhu pažljivo prebaci u blender, blendajući u serijama ako je potrebno.
- Dodaj maslac i miksaj dok ne postane glatka. Dodaj limunov sok i muškatni oraščić i ponovno izmiksaj. Dodatno posoli i popapri po ukusu ili dodaj više limunovog soka. Ova juha ima nevjerojatan okus kada se lijepo začini! Ponovno izmiksaj i posluži.
*Ova juhu možeš čuvati u hladnjaku oko četiri dana ili nekoliko mjeseci u zamrzivaču.