
Brze, fine i zdrave: Tri krem juhe koje ti mogu pomoći u gubitku kilograma

Recepti za zdrave juhe u velikoj su mjeri tvoje tajno oružje u jednom loncu kada je u pitanju mršavljenje - pogotovo ako ti je dosta jednih te istih recepata za salate i piletinu na bezbroj načina.
Prije svega, juha puna krepkog povrća pružit će ti upravo ona potrebna vlakna neophodna za pojačavanje sitosti i obuzdavanje žudnje. Drugo,
Uostalom, eksperimentiranje s vlastitim kombinacijama zdravih juha osigurava da dobiješ što više dobrih stvari od povrća do nutritivno bogatih mahunarki dok pritom smanjuješ natrij, kemikalije i sve druge nerijetko zdrave sastojke u ukusnim krem juhama. Uz to, postoje li uopće jednostavniji recepti od onih koji uključuju juhe?
Bilo da više voliš juhu na bazi povrća ili začinjenu juhu s mahunarkama - ako trebaš ideju za istovremeno ukusnu, zdravu i zasitnu krem juhu koja će ti pomoći u mršavljenju - provjeri neke od naših prijedloga u nastavku.
Krem juha od crvene leće
Sastojci:
3 veće mrkve
1 srednji luk
3 stabljike celera
6 režnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1 litra povrtnog temeljca
500 grama crvene leće
1 žlica dilmjene crvene paprike
1 žlica limunovog soka
sol, papar
grčki jogurt (po želji)
šaka špinata ili kelja (po želji)
Priprema:
Oguli mrkve i zajedno s lukom i celerom ih sitno nasjeckaj. Češnjak također usitni.
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk, mrkvu i celer i pirjaj dok mrkva ne omekša, oko 5 do 7 minuta.
Umiješaj češnjak i crvenu papriku i pirjaj 1 minutu. Dodaj povrtni temeljac, crvenu leću, sok od limuna, sol i papar.
Gotova juha treba biti juha s lećom samo mekanom; kuhanje nakon ove točke daje vrlo gusti gulaš koje je jednako ukusan, ali manje nalik juhi. (Ako želiš, možeš dodati šaku zelenog povrća u zadnjih nekoliko minuta, poput nasjeckanog špinata ili kelja).
Sve izblendaj u gustu juhu ili ako želiš gustu juhu koja nije potpuno glatke krem teksture - jedan dio izblendaj, a drugi ostavi. Isprobaj i dodatno posoli i popapri po ukusu. Serviraj s malo grčkog jogurta po želji, a možeš dodati i malo nasjeckanog peršina.
Krem juha od cvjetače
Sastojci:
1 velika glavica cvjetače (oko 900 grama)
3 žlice maslinovog ulja
1 ljubičasti luk
2 režnja češnjaka
950 ml povrtnog temeljca
2 žlice maslaca
1 žlica limunovog soka
0.5 žličice muškatnog oraščića
Priprema:
Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Ako želiš, obloži veliki lim za pečenje s papirom za pečenje radi lakšeg čišćenja. Na lim za pečenje pomiješaj narezanu cvjetaču s 2 žlice maslinovog ulja. Cjetaču rasporedi u jednom sloju i lagano pospite s malo soli. Peci dok cvjetača ne omekša i karamelizira se na rubovima, 25 do 35 minuta, na pola je malo promiješaj.
Nakon što je cvjetača gotova, u većem loncu zagrij preostalu 1 žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri Dodaj nasjeckani luk i ¼ žličice soli. Kuhaj, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i postane proziran, 5 do 7 minuta. Dodaj češnjak i kuhaj uz stalno miješanje dok ne zamiriše oko 30 sekundi, a zatim dodaj povrtni temeljac.
Pečenu cvjetaču prebaci u lonac. Pojačaj vatru na srednje jaku dok ne počne krčkati, a zatim smanji vatru. Kuhaj, povremeno miješajući, 20 minuta da se okusi stope.
Kada je juha gotova, makni lonac s vatre i ostavi da se ohladi nekoliko minuta. Zatim vruću juhu pažljivo prebaci u blender, blendajući u serijama ako je potrebno.
Dodaj maslac i miksaj dok ne postane glatka. Dodaj limunov sok i muškatni oraščić i ponovno izmiksaj. Dodatno posoli i popapri po ukusu ili dodaj više limunovog soka. Ova juha ima nevjerojatan okus kada se lijepo začini! Ponovno izmiksaj i posluži.
Krem juha od mrkve i batata
Sastojci:
1 žlica kokosovog ulja
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žlica svježeg đumbira
950 ml povrtnog temeljca
70 g maslaca od kikirikija ili badema
4 mrkve
300 grama batata
sol, papar, kajenski papar
Priprema:
U velikom loncu otopi kokosovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i đumbir i pirjaj 5 do 6 minuta, dok luk ne postane proziran. Dodaj usitnjeni češnjak.
U maloj posudi umuti malo povrtnog temeljca s maslacem od badema ili kikirikija dok ne postane glatka. Smjesu dodaj u lonac, zajedno s narezanom mrkvom, batatom, malo soli i preostalim povrtnim temeljcem. Miješaj dok se ne sjedini.
Zakuhaj juhu na srednje jakoj vatri, a zatim smanji vatru na srednje nisku. Poklopi i kuhaj 15 do 20 minuta, dok batat i mrkva ne omekšaju.
Juhu pažljivo prelij u blender. Vjerojatno ćeš to morati učiniti u nekoliko serija, ovisno o veličini blendera. Pazi da iz poklopca ne iscuri vruća para, miksaj na laganoj brzini i polako povećavaj brzinu dok juha ne postane potpuno glatka. (Alternativno, možeš koristiti štapni blender i izmiksati juhu izravno u loncu.)
Isprobaj, začinite sa soli i paprom. Ako želiš više začina, dodaj po želji kajenskog papra i ponovno izmiješaj. Vrati juhu u lonac i po potrebi zagrij. Po želji juhu možeš razrijediti s još malo temeljca ako ti je pregusta.

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
