Tajno oružje u mršavljenju

Brze, fine i zdrave: Tri krem juhe koje ti mogu pomoći u gubitku kilograma

Ako trebaš ideju za istovremeno ukusnu, zdravu i zasitnu krem juhu koja će ti pomoći u mršavljenju - provjeri neke od naših prijedloga u nastavku

irina-89UsTc5bjsw-unsplash (1).jpg

Recepti za zdrave juhe u velikoj su mjeri tvoje tajno oružje u jednom loncu kada je u pitanju mršavljenje - pogotovo ako ti je dosta jednih te istih recepata za salate i piletinu na bezbroj načina.

Image
Jednostavno, a hranjivo

Za sve one koje su objavile rat kilogramima- večere ispod 350 kalorija

Prije svega, juha puna krepkog povrća pružit će ti upravo ona potrebna vlakna neophodna za pojačavanje sitosti i obuzdavanje žudnje. Drugo, 'niskokalorične baze kao što su voda, povrtni ili pileći temeljac čine juhe jednim od najmanje kalorijskih obroka koje možeš jesti', objasnila je nutricionistica Kristen F. Gradney za Eating Well.

Uostalom, eksperimentiranje s vlastitim kombinacijama zdravih juha osigurava da dobiješ što više dobrih stvari od povrća do nutritivno bogatih mahunarki dok pritom smanjuješ natrij, kemikalije i sve druge nerijetko zdrave sastojke u ukusnim krem juhama. Uz to, postoje li uopće jednostavniji recepti od onih koji uključuju juhe?

Image

Bilo da više voliš juhu na bazi povrća ili začinjenu juhu s mahunarkama - ako trebaš ideju za istovremeno ukusnu, zdravu i zasitnu krem juhu koja će ti pomoći u mršavljenju - provjeri neke od naših prijedloga u nastavku.

Krem juha od crvene leće

Image

Sastojci:

  • 3 veće mrkve
  • 1 srednji luk
  • 3 stabljike celera
  • 6 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 500 grama crvene leće
  • 1 žlica dilmjene crvene paprike
  • 1 žlica limunovog soka
  • sol, papar
  • grčki jogurt (po želji)
  • šaka špinata ili kelja (po želji)

Priprema:

  1. Oguli mrkve i zajedno s lukom i celerom ih sitno nasjeckaj. Češnjak također usitni.
  2. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk, mrkvu i celer i pirjaj dok mrkva ne omekša, oko 5 do 7 minuta.
  3. Umiješaj češnjak i crvenu papriku i pirjaj 1 minutu. Dodaj povrtni temeljac, crvenu leću, sok od limuna, sol i papar.
    Pusti da se lagano kuha, a zatim poklopi do pola i lagano pirjaj dok leća ne omekša, oko 7 do 10 minuta. Pažljivo promatraj i kušaj kako bi procijenila spremnost.
  4. Gotova juha treba biti juha s lećom samo mekanom; kuhanje nakon ove točke daje vrlo gusti gulaš koje je jednako ukusan, ali manje nalik juhi. (Ako želiš, možeš dodati šaku zelenog povrća u zadnjih nekoliko minuta, poput nasjeckanog špinata ili kelja).
  5. Sve izblendaj u gustu juhu ili ako želiš gustu juhu koja nije potpuno glatke krem teksture - jedan dio izblendaj, a drugi ostavi. Isprobaj i dodatno posoli i popapri po ukusu. Serviraj s malo grčkog jogurta po želji, a možeš dodati i malo nasjeckanog peršina.

Krem juha od cvjetače

Image

Sastojci:

  • 1 velika glavica cvjetače (oko 900 grama)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 950 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica limunovog soka
  • 0.5 žličice muškatnog oraščića

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Ako želiš, obloži veliki lim za pečenje s papirom za pečenje radi lakšeg čišćenja. Na lim za pečenje pomiješaj narezanu cvjetaču s 2 žlice maslinovog ulja. Cjetaču rasporedi u jednom sloju i lagano pospite s malo soli. Peci dok cvjetača ne omekša i karamelizira se na rubovima, 25 do 35 minuta, na pola je malo promiješaj.
  2. Nakon što je cvjetača gotova, u većem loncu zagrij preostalu 1 žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri Dodaj nasjeckani luk i ¼ žličice soli. Kuhaj, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i postane proziran, 5 do 7 minuta. Dodaj češnjak i kuhaj uz stalno miješanje dok ne zamiriše oko 30 sekundi, a zatim dodaj povrtni temeljac.
  3. Pečenu cvjetaču prebaci u lonac. Pojačaj vatru na srednje jaku dok ne počne krčkati, a zatim smanji vatru. Kuhaj, povremeno miješajući, 20 minuta da se okusi stope.
  4. Kada je juha gotova, makni lonac s vatre i ostavi da se ohladi nekoliko minuta. Zatim vruću juhu pažljivo prebaci u blender, blendajući u serijama ako je potrebno.
  5. Dodaj maslac i miksaj dok ne postane glatka. Dodaj limunov sok i muškatni oraščić i ponovno izmiksaj. Dodatno posoli i popapri po ukusu ili dodaj više limunovog soka. Ova juha ima nevjerojatan okus kada se lijepo začini! Ponovno izmiksaj i posluži.

*Ova juhu možeš čuvati u hladnjaku oko četiri dana ili nekoliko mjeseci u zamrzivaču.

Krem juha od mrkve i batata

Image

Sastojci:

  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica svježeg đumbira
  • 950 ml povrtnog temeljca
  • 70 g maslaca od kikirikija ili badema
  • 4 mrkve
  • 300 grama batata
  • sol, papar, kajenski papar

Priprema:

  1. U velikom loncu otopi kokosovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i đumbir i pirjaj 5 do 6 minuta, dok luk ne postane proziran. Dodaj usitnjeni češnjak.
  2. U maloj posudi umuti malo povrtnog temeljca s maslacem od badema ili kikirikija dok ne postane glatka. Smjesu dodaj u lonac, zajedno s narezanom mrkvom, batatom, malo soli i preostalim povrtnim temeljcem. Miješaj dok se ne sjedini.
  3. Zakuhaj juhu na srednje jakoj vatri, a zatim smanji vatru na srednje nisku. Poklopi i kuhaj 15 do 20 minuta, dok batat i mrkva ne omekšaju.
  4. Juhu pažljivo prelij u blender. Vjerojatno ćeš to morati učiniti u nekoliko serija, ovisno o veličini blendera. Pazi da iz poklopca ne iscuri vruća para, miksaj na laganoj brzini i polako povećavaj brzinu dok juha ne postane potpuno glatka. (Alternativno, možeš koristiti štapni blender i izmiksati juhu izravno u loncu.)
  5. Isprobaj, začinite sa soli i paprom. Ako želiš više začina, dodaj po želji kajenskog papra i ponovno izmiješaj. Vrati juhu u lonac i po potrebi zagrij. Po želji juhu možeš razrijediti s još malo temeljca ako ti je pregusta.

*Ova juha može se čuvati u hladnjaku do tjedan dana, a u zamrzivaču 1 do 2 mjeseca.