Krem juha od crvene leće
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 3 veće mrkve
- 1 srednji luk
- 3 stabljike celera
- 6 režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 litra povrtnog temeljca
- 500 grama crvene leće
- 1 žlica dilmjene crvene paprike
- 1 žlica limunovog soka
- sol, papar
- grčki jogurt (po želji)
- šaka špinata ili kelja (po želji)
Priprema:
- Oguli mrkve i zajedno s lukom i celerom ih sitno nasjeckaj. Češnjak također usitni.
- U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk, mrkvu i celer i pirjaj dok mrkva ne omekša, oko 5 do 7 minuta.
- Umiješaj češnjak i crvenu papriku i pirjaj 1 minutu. Dodaj povrtni temeljac, crvenu leću, sok od limuna, sol i papar.
Pusti da se lagano kuha, a zatim poklopi do pola i lagano pirjaj dok leća ne omekša, oko 7 do 10 minuta. Pažljivo promatraj i kušaj kako bi procijenila spremnost. - Gotova juha treba biti juha s lećom samo mekanom; kuhanje nakon ove točke daje vrlo gusti gulaš koje je jednako ukusan, ali manje nalik juhi. (Ako želiš, možeš dodati šaku zelenog povrća u zadnjih nekoliko minuta, poput nasjeckanog špinata ili kelja).
- Sve izblendaj u gustu juhu ili ako želiš gustu juhu koja nije potpuno glatke krem teksture - jedan dio izblendaj, a drugi ostavi. Isprobaj i dodatno posoli i popapri po ukusu. Serviraj s malo grčkog jogurta po želji, a možeš dodati i malo nasjeckanog peršina.