Krem juha od mrkve i batata
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica svježeg đumbira
- 950 ml povrtnog temeljca
- 70 g maslaca od kikirikija ili badema
- 4 mrkve
- 300 grama batata
- sol, papar, kajenski papar
Priprema:
- U velikom loncu otopi kokosovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i đumbir i pirjaj 5 do 6 minuta, dok luk ne postane proziran. Dodaj usitnjeni češnjak.
- U maloj posudi umuti malo povrtnog temeljca s maslacem od badema ili kikirikija dok ne postane glatka. Smjesu dodaj u lonac, zajedno s narezanom mrkvom, batatom, malo soli i preostalim povrtnim temeljcem. Miješaj dok se ne sjedini.
- Zakuhaj juhu na srednje jakoj vatri, a zatim smanji vatru na srednje nisku. Poklopi i kuhaj 15 do 20 minuta, dok batat i mrkva ne omekšaju.
- Juhu pažljivo prelij u blender. Vjerojatno ćeš to morati učiniti u nekoliko serija, ovisno o veličini blendera. Pazi da iz poklopca ne iscuri vruća para, miksaj na laganoj brzini i polako povećavaj brzinu dok juha ne postane potpuno glatka. (Alternativno, možeš koristiti štapni blender i izmiksati juhu izravno u loncu.)
- Isprobaj, začinite sa soli i paprom. Ako želiš više začina, dodaj po želji kajenskog papra i ponovno izmiješaj. Vrati juhu u lonac i po potrebi zagrij. Po želji juhu možeš razrijediti s još malo temeljca ako ti je pregusta.
*Ova juha može se čuvati u hladnjaku do tjedan dana, a u zamrzivaču 1 do 2 mjeseca.