Kad iz tave zamiriše kombinacija luka, slanine i krumpira, potpuno je jasno zašto je gröstl tako popularno jelo među Austrijancima. Posebno dobro prija nakon cjelodnevnog skijanja, jer brzo vraća snagu i energiju, a prikladno je i kao robustan obrok u kojem uživamo na hladan zimski dan. Gröstl je tradicionalno austrijsko jelo, porijeklom iz Tirola, koje je s vremenom postalo popularno po cijeloj Austriji. To je izuzetno ukusno i zasitno jelo koje je jednostavno za pripremiti, jer trebaš samo nekoliko osnovnih sastojaka koje vjerojatno već imaš u svojoj kuhinji.
Gröstl se u osnovi sastoji od prženog krumpira, dimljene slanine, luka i začina kao što su mljevena slatka ili ljuta paprika i sjemenke kima. Jelo često sadrži i na komade narezanu kuhana govedinu ili ostatke nekog drugog mesa, a Austrijanci ga obično poslužuju posuto peršinom, dok na vrh dodaju još i pečeno jaje, piše okusno.je.si.
Za pripremu trebamo:
- 4 veća krumpira
- 200 g dimljene slanine, narezane na kockice
- 300–400 g kuhane govedine (ili ostataka drugog mesa)
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 2 žlice ulja (može i mast)
- sol i papar po ukusu
- 4 jaja (jedno za svaku porciju)
- peršin za ukras (po želji)
Prvo skuhamo krumpir u kori. Kad ga lako probodemo nožem, ocijedimo ga i malo ohladimo. Krumpir zatim ogulimo i narežemo na kriške (kolutove). Na srednje jakoj vatri zagrijemo veću tavu u koju ulijemo ulje. Dodamo nasjeckani luk i pržimo ga dok ne postane staklast i malo omekša. Dodamo narezanu dimljenu slaninu i kuhano govedinu te pržimo dalje dok se slanina ne zapeče do hrskavosti. Dodamo narezani krumpir i ravnomjerno ga rasporedimo po tavi. Ostavimo da se krumpir prži dok ne postane hrskav i zlatno smeđ.
Tijekom prženja ga povremeno promiješamo. Začinimo solju i mljevenim paprom, po želji dodamo i malo mljevene paprike i/ili sjemenki kima. U međuvremenu, u drugoj tavi ispečemo jaja. Gröstl poslužimo na tanjure. Na vrh stavimo pečeno jaje, a gotovo jelo na kraju pospemo svježim peršinom za dodatni okus i dekoraciju. Dobar tek!
POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA BRZU TORTU