Vani je hladno, a ti u toplini doma pripremaš toplu čokoladu? Savršen scenarij, zar ne? Topla čokolada mnogima je omiljen zimski napitak posebice kada žude za dozom šećera i opuštanja. Podsjeća nas da je Božić blizu, a vole je i djeca i odrasli. Za pripremu ti je potrebno od 10 do 15 minuta, no danas na internetu postoji niz recepata za ukusnu vruću čokoladu, ali i razne varijacije – kombinacije s karamelom, ali i Nutellom.
Ipak, mi ti danas donosimo dva nama omiljena recepta za toplu čokoladu. Prvi je klasik, dok drugi u sebi krije okus Božića. Prije nego što ih počneš pripremati, imaj na umu da je tajna dobre tople čokolade u kvalitetnoj čokoladi. Savjetujemo da odabereš onu sa 70 postio kakaa.
I mlijeko je važno. Što je mlijeko masnije, to će čokolada biti kremastija stoga uvijek biraj punomasno mlijeko. Za točku na 'i' dodaj šlag, odnosno vrhnje za šlag. Pomiješaj ga sa šećerom u prahu i dodacima po želji. Sve izmiješaj pjenačom koja će tvom toplom napitku dati sjajnu strukturu, bez grudica.
Eto, sad kad znaš male trikove za fenomenalnu toplu čokoladu, možeš se 'baciti' na pripremu!
Sjajna vruća čokolada
(sastojci za dvije veće šalice)
- 100 g čokolade po izboru
- 2 šalice punomasnog mlijeka
- 2 čajne žličice šećera
Priprema:
Zagrij mlijeko, ali pazi da ne zakipi. Na sitno naribaj čokoladu i zagrij ju da se rastopi. Pritom je nježno miješaj. Kad se mlijeko zagrije, makni ga s vatre i dodaj rastopljenu čokoladu. Dobro zamiješaj i prelij u šalice. Ukrasi napitak šlagom, mrvicama, lješnjacima ili drugim dodatkom po želji. Napomena: voliš li slađu čokoladu, žličice šećera dodaj u mlijeko dok se ono grije.
Topla čokolada s okusom Božića
(sastojci za šestero osoba)
- 1 l mlijeka
- 200 g mliječne čokolade
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice kakaa u prahu
- 60 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta u prahu
- pola žličice muškatnog oraščića u prahu
Priprema:
Kako bi napravila klasičnu toplu čokoladu, pomiješaj mlijeko, čokoladu, ekstrakt vanilije, kakao u prahu i smeđu šećer i ostavi da lagano prokuha. Dok se krčka, lagano dodaj začine koji će tvojoj čokoladi dati okus Božića - cimet i muškatni oraščić. Miješaj dok se čokolada i šećer ne otope i pusti da zavre. Ulij u šalice i po želji ukrasi šlagom ili sljezovim kolačićima s komadićima čokolade i uživaj!