Saznaj i ti!

Naša gastro blogerica naučila nas je kako pripremiti francusku deliciju - Foie gras

Želiš li malo drugačiju deliciju na blagdanskom stolu, naša gastro blogerica Ivana Perić Rahbi ima odličnu ideju - Foie gras

Play logo

Francuska je poznata ne samo po svojoj kulturnoj baštini i prošlosti već i po gastronomiji. Foie gras jedno je od najpoznatijih jela francuske kuhinje i pripada zaštićenoj kulturnoj i gastronomskoj baštini Francuske.

Play logo
Image

Kako kod kuće napraviti maki sushi?

Foie gras smatra se delicijom diljem svijeta. Francuski za "masna jetra", često se miješa s paštetom od guščje jetre, no izraz foie gras odnosi se na cijelu, netaknutu jetru. Izuzetno je masna, vrlo bogatog, puterastog okusa i glatke teksture.

Ako ovih blagdana (ali ne nužno samo blagdana) želiš iznenaditi svoju obitelj ili prijatelje jednom delicijom, možda je to upravo foie gras! Naša gastro blogerica Ivana Perić Rahbi ima isustva s francuskim jelima jer joj je suprug Francuz, pa je iz prve ruke saznala male tajne francuskih kulinarskih majstora. Uči od nje!

Recept potražite u nastavku, a sam proces priprema u videu.

Play logo
shimmer fallback

FOIE GRAS

Sastojci:

  • 300 g guščje svježe jetre
  • 0,5 konjaka ili porta
  • Sol i papar
  • muškatni oraščić
  • anis
  • malo šećera

Postupak:

Pomiješati začine i šećer. Očistiti jetru od žilica, ako već nije tako kupljena. Umatati je u dva lista plastične folije. Konjakom polijte jetru. Pomiješati začine te ih dobro začiniti. Zarolati u foliju i krajeve dobro omotati kao u bombon. (Prvo to napraviti s jednom folijom, a potom isti postupak s drugom).

Play logo

Zagrijati vodu do vrenja te tako zarolana jetra staviti unutra da plivaju pod vodom i kuhati poklopljena na laganoj vatri 10 minuta.

U velikoj posudi stavite vodu s puno leda. Izvadite jetru i odmah ju uronite u ledenu vodu. Kad se ohladi izvadite ju i u foliji ostavite u hladnjaku 48 sati. Tek tada možete maknuti foliju. Nakon toga će biti spremna za posluživanje.

Dobar tek!

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.