Kako kod kuće napraviti maki sushi?

Sushi je jelo koje je posljednjih godina sve popularnije kod nas. Upravo zato smo zasukali rukave i s našom gastro blogericom Ivanom Perić Rabhi odlučili napraviti sushi kod kuće

Nakon što smo s Ivanom naučili kako kuhati prema principu batch kuhinje vrijeme je da naučimo kako skuhati nekoliko jednostavnih jela, no koja će oduševiti tvoje ukućane, ali i goste. Jedno od takvih jela je i sve popularniji sushi. I ne, kako kaže naša gastro blogerica Ivana, ne moraš biti kulinarski virtuoz kako bi to svladao.

Kako napraviti odličan maki sushi, s tunom, saznaj u videu.

Image
Ivana Perić Rabhi

Batch cooking: Kako brzo skuhati i cijeli tjedan jesti zdravo

Maki sushi

Sastojci:

200 g riže za sushi

100 g svježe tune, filea

6 Listova alga nori

100 g svježeg losos filea

Avokado, krastavac

Rižin ocat

220 ml vode

Sol

1 žličica šećera

Soja sos

Ukiseljeni đumbir i wasabi pasta

Priprema:

Rižu dobro oprati, dok zadnja voda ne postane čista. Staviti ju kuhati u omjeru 1,2:1 voda, riža. Kuhati 10 min te ostaviti poklopljeno nakon kuhanja još pola sata. Važno je ne otvarati je nakon i za vrijeme kuhanja.

U medjuvremenu, oprati i narezati ribu, tostirati alge i pripremiti vinaigrette za rižu.

S 2 dcl vode pomiješajte 5 žličica rižinog octa, malo soli i šećera. Uspite sadržaj u rižu i miješajte kao da je prebirete žlicom, s jedne na drugu stranu lonca.

Na tostiranu algu stavite rižu do pola alge ,utisnite losos ili tunu , zarolajte pomoću bambus rolera i vaš maki je spreman. Poslužite ga sa soja sosom, kiselim đumbirom i wasabijem.

Uramaki se priprema naopačke, izokrenuti maki. Riža izvana obuhvaća algu i punjenje. Priprema je da rižu raspodjelite po algi , zatim ju pospete sezamom te ju okrenete naopačke na podlogu od bambusa, zatim ju punite sa lososom, sirom , svježim povrćem ….čvrsto ju zarolate i režite mokrim i oštrim nožem.

Ivana ima i nekoliko savjeta koji ti garantiraju da će tvoj sushi biti baš kako treba

Za rižu uvijek koristite rižu okruglog zrna te ju dobro  isperite prije kuhanja. Ne otvarajući lonac ostavite ju poklopljenu da odmara 10-15 min. Nakon toga umješajte  vodu i rižin ocat.

Pazite da vam alge ne izgore prilikom tostiranja. Najbolje će pomoći da ih stavite na upaljeni toster.

Nož uvijek dobro naoštrite i prije izrade sushija pazite na higijenu radne površine.

Babus roller omotajte prozirnom folijom te ga tako uvijek imate čistog.

Prilikom stavljanja riže na algu ruke uvijek navlažite, tako vam se neće lijepiti riža za prste. A prije uzimanja ribe, isperite ruke i malo posušite.