Jednostavni recepti

Tri ideje za doručke pune proteina koji će te držati sitom do ručka

Ako želiš ostati sita cijelo jutro, a uz to izgubiti koji kilogram, onda u svoj doručak moraš uvrstiti proteine. Imamo nekoliko jednostavnih recepata

dorucak-proteini.jpg
Foto: Unsplash

Želiš izgubiti koji kilogram, a ne vidiš rezultate? Započela si rutinu vježbanja i ne vidiš nikakav napredak? Sve dolazi iznutra i prehrana je najvažnija, a najviše ćeš uspjeha postići ako dan započneš doručkom bogatim proteinima.

Većina ljudi proteine unosi tijekom ručka i večere, zaboravljajući na doručak, no jesti proteine za doručak važno je jer se oni dulje probavljaju, pa ćeš dulje ostati sita.

Image
Bez osjećaja napuhnutosti

Kakav doručak trebaš jesti želiš li izgubiti salo oko trbuha?

Osim toga, brojna istraživanja podupiru tvrdnju da doručak bogat proteinima pomaže pri mršavljenju, zato što će te dulje držati sitom. Uz to, proteini usporavaju tjelesnu apsorpciju ugljikohidrata, što pomaže u održavanju ravnomjerne razine šećera u krvi.

Ne samo da to smanjuje glad, već također sprječava skladištenje masnoće. Dakle, proteine obavezno moraš uvrstiti u svoje doručke, a evo i nekoliko jednostavnih ideja.

Palačinke s ricottom, borovnicama i limunom

  • 400 g borovnica
  • 125 ml vode
  • 50 g šećera
  • 240 g jogurta
  • 250 g ricotta sira
  • 3 jaja
  • sok od jednog limuna
  • 120 g brašna
  • pola žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

Pomiješaj borovnice, vodu i šećer u loncu. Kuhaj na laganoj vatri i neprestano miješajući, 10 minuta ili dok se borovnice ne počnu raspadati. U jednoj zdjeli izmiksaj jogurt, ricottu, jaja i limunov sok, a u drugoj pomiješaj brašno, sodu bikarbonu i sol. Dodaj brašno u smjesu od jogurta i miješaj dok se ne sjedini. Zagrij tavicu i premaži uljem u spreju te napravi palačinke - okreni ih na drugu stranu kad primijetiš mjehuriće, nakon 3 do 5 minuta, i peci drugu stranu dok ne porumene. Posluži s toplim borovnicama.

Image
Foto: Unsplash

Zobena kaša s bananom i maslacem od kikirikija

  • 470 ml vode
  • 180 g zobenih pahuljica
  • prstohvat soli
  • 2 banane, narezane na kriške
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 30 g nasjeckanih badema
  • 2 žlice agave sirupa

Zakuhaj vodu u srednje velikoj posudi, a zatim smanji vatru i dodaj zobene pahuljice i sol. Kuhaj, povremeno miješajući, oko 5 minuta, dok zob ne omekša i ne upije većinu tekućine. Dodaj banane, maslac od kikirikija, bademe i agavin sirup i promiješaj da se smjesa ravnomjerno sjedini. Ako su zobene pahuljice preguste, dodaj malo mlijeka.

Image
Foto: Unsplash

Sendvič s jajima, avokadom i povrćem

  • dvije šnite integralnog ili nekog drugog kruha po želji
  • 2 deblje šnite rajčice
  • 3 šnite crvenog luka
  • pola avokada, nasjeckanog
  • 2 jaja
  • 1 žličica uljane repice
  • prstohvat papra
  • prstohvat peršina

Kruh ili pecivo zagrij u tosteru, a zatim stavi na tanjur i na njega posloži rajčicu i luk. U međuvremenu na tavici ispeci jaja i peci ih 3 do 5 minuta. U svoj sendvič dodaj jaja, začini paprom i peršinom te posluži s avokadom sa strane.

Image
Foto: Unsplash