Bez osjećaja napuhnutosti

Kakav doručak trebaš jesti želiš li izgubiti salo oko trbuha?

Ravan trbuh je fitness cilj većini ljudi, a iako se o njemu obično govori kao teško dostižnom, posebice za žene, uz pravilan odabir namirnica možeš i ti imati trbuh kakav želiš. Danas ti otkrivamo koje namirnice trebaš uključiti u svoj doručak želiš li da se salo oko trbuha naočigled topi

profimedia-0316952981.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Doručak je, kako svi znamo, najbitniji obrok dana. Doručak se ne smije preskakati, jer je važan ne samo za naše cjelokupno zdravlje već i za metabolizam i postizanje izgleda ravnog trbuha. Stoga, ako si se ovog proljeća učlanila u teretanu te nemilice vježbaš ne bi li skinula tvrdoglavo salo, ne zaboravi da trebaš svojim ciljevima prilagoditi i hranu koju konzumiraš – pa tako i planiranje dručka.

Image
Do ljeta - raketa!

Želiš isklesan trbuh do ljeta? Ove vježbe daju nevjerojatne rezultate

Naime, za kvalitetan doručak koji će ti jamčiti dugoročno ravan trbuh bitno je da odmah u startu dana konzumiraš količine vlakana i proteina, koji su važni za upravljanje težinom. Ako pak nisi sto posto sigurna koje bi to točno namirnice bile, nekoliko je stručnjaka dalo svoju listu namirnica za doručak za ravniji trbuh. Pronađi ih u nastavku.

Jaja

Kao namirnica bogata proteinima i brojnim drugim nutritivnim tvarima, jaja su odličan način da započneš dan i osiguraš si ravan trbuh. Jaja su izvrstan izvor proteina koji će pomoći u održavanje jutarnje ravnoteže šećera u krvi, a istovremeno pomažu u održavanju mišićne mase za poticanje metabolizma. Jaja pomiješana s povrćem bogatim vlaknima izvrsna su za postizanje ravnog trbuha.

Američki znanstvenici došli su do zaključka da ćeš, ako kombiniraš niskokaloričnu dijetu i kokošja jaja za doručak, gubiti težinu dva puta brže. Ovaj doručak će te zasititi i omogućiti da smanjiš unos hrane tijekom dana.

Zobena kaša

Iako si možda puno puta čula da se ugljikohidrati trebaju gotovo u potpunosti izbaciti iz prehrane, zapravo se radi o vrlo štetnom fitness mitu koji nema uporišta u stvarnosti. Stoga, ne, ne trebaš se bojati ugljikohidrata, posebno ako se radi o zobenim pahuljicama jer osim što su jedan od najboljih doručaka za ravniji trbuh, one se smatraju najzdravijim ugljikohidratom na svijetu.

Naime, vlakna u zobenim pahuljicama pomažu nam da duže osjećamo sitost jer su to ugljikohidrati koji se sporo razgrađuju, što znači da daju energiju, ali ne povećavaju šećer u krvi. Energija iz ugljikohidrata koja se sporo oslobađa daje ti dovoljno energije tijekom dana bez da se osjećaš tromo. Uz to, radi se o namirnici iznimno bogatoj vlaknima pa će i tvoja probava biti zahvalna na zobi na tvom jelovniku. Tako ćeš smanjiti osjećaj nadutosti i trbuh će ti biti ravniji.

Časopis Journal of the American College of Nutrition objavio je 2016. studiju o prednostima zobene kaše. Naime, sudionici koji su jeli zobenu kašu su smanjili ukupni kalorijski unos i bili su dulje siti u odnosu na skupinu koja je jela sličan kalorijski obrok, ali njihove pahuljice su bila na bazi zobi. Uz to, zobena kaša sadrži vitamin B, magnezij, cink i fosfor.

Proteinski napitak

S obzirom na to da su proteini odlični za početak dana, proteinski napitak također može biti odlična opcija. Jutarnji proteinski shake pomoći će ti da postigneš ravniji trbuh tako što će držati pod kontrolom kalorije tijekom doručka te osigurati 20 do 30 grama proteina potrebnih tijelu za pravilno funkcioniranje metabolizma. Isto tako, kad u svoj proteinski shake dodaš voće i povrće, još ćeš učiniti veću uslugu svom tijelu jer ćeš povećati dnevni unos vlakana te poboljšati probavu.

Osim za doručak, proteinski napitak može biti odličan saveznik u mršavljenju ako ga popiješ prije spavanja. Naime, napitak s oko 30 grama proteina pomaže povećati broj kalorija koje tijelo troši dok je u stanju mirovanja, odnosna spavanja. Proteini su korisni za oporavak mišića, a što je mišićna masa veća, više kalorija se sagorijeva spavajući.

Grčki jogurt

Ako poželiš doručkovati nešto slatko, probaj u grčki jogurt dodati malo voća i orašastih plodova. Jedna čašica jogurta grčkog tipa sadrži 15 do 20 grama proteina, što je otprilike kao i u 60 grama krtog mesa. Uz to, ima nizak glikemijski indeks što znači da pomaže u održavanju razine glukoze u krvi pod kontrolom nekoliko sati nakon što ga pojedeš. Svi su jogurti odličan izvor kalcija, kalija, proteina, cinka te vitamina B6 i B12, ali grčki sadrži i probiotičke kulture pa je odličan kod kontroliranja nadutosti trbuha.

Svježe voće

Jednostavno je - što više svježih, nutritivno bogatih namirnica uvrstiš na svoj jelovnik to će se tvoji kilogrami i centimetri oko struka brže topiti. Svježe voće za doručak odličan je izvor vitamina i minerala, a s obzirom da je uz to i jako bogato vlaknima poboljšat će i tvoju probavu te ćeš se ujutro osjećati lakša no ikad. Metabolizm će se dugoročno ubrzati, a i tvoja koža bi trebala zablistati novim sjajem. S obzirom da nam se bliži ljeto i doba pravog bogatstva sezonskog voća, pravo je vrijeme da ga iskoristiš i uvrstiš u prehranu što češće u obliku doručka.