
Doručak za mršavljenje: Skini kilograme bez gladovanja

Zob je vrlo zdrava namirnica, bogata nutrijentima i vlaknima, a siromašna kalorijama. Zobene pahuljice savršen su izbor za doručak. Brzo su gotove, griju organizam iznutra pa posebno gode u hladnije doba godine. Vlakna iz zobi potiču metabolizam, ali i usporavaju probavu složenih ugljikohidrata (kojima zob obiluje), zbog čega ćeš dulje imati sjećaj sitosti. Također, vlakna na sebe vežu masnoće pa one umjesto na tvojim bedrima, završavaju izvan tvog tijela, a ti se ne debljaš.
No, treba znati pravilno pripremiti zobene pahuljice kako bi radile u tvoju korist, odnosno pomogle ti smršavjeti. Nije isto hoćeš li ih začiniti šećerom ili cimetom i hoćeš li u njih dodati voće ili čokoladu. Čak niti koje ćeš zobene pahuljice koristiti. I količina je bitna. U nastavku ti otkrivamo kako savršeno pripremiti jedan od najzdravijih i najjednostavnijih doručaka, kako bi ti bio podrška u mršavljenju.
Izaberi pravu vrstu zobenih pahuljica
Postoji više vrsta zobenih pahuljica, a razlikuju se po načinu proizvodnje, odnosno stupnju procesuiranja. Najbolje su, pod tim mislimo najbogatije nutrijentima, cjelovite zobene pahuljice.
To su one koje su najmanje procesuirane, u kojima je oljušteno zrno zobi ugrubo usitnjeno. Ovakve pahuljice izgledom podsjećaju na izlomljenu rižu i traže dulje kuhanje od sitnih zobenih pahuljica. Trebat će ti otprilike pola sata da ih skuhaš.
Ova vrsta zobenih pahuljica dobiva se tako da se oljuštena zob skuha na pari i izvalja (na engleskom se zbog toga zovu rolled oats). One su gotove za desetak minuta, a bolji su izbor od cjelovitih za osobe koje imaju problema s crijevima i probavom.
Ove najčešće koristimo jer su najbrže gotove. Zbog vremena pripreme (dovoljno je tri minute kuhanja) nazivamo ih i instant zobene pahuljice. Riječ je o najviše procesuiranoj zobi, što znači da imaju i najnižu nutritivnu vrijednost. No, unatoč tome i dalje su odličan izbor za doručak.
Količina
To što su zdrave ne znači da ih smiješ jesti u neograničenim količinama. Za doručak ti je sasvim dovoljno 50 grama zobenih pahuljica. Računaj da ćeš u njih dodati voće.
Zaboravi na šećer
Svoju zobenu kašu nemoj zaslađivati šećerom. Umjesto njega stavi cimet i/ili žličicu meda te sirovi kakao. Dodaj, po želji, sezonsko voće, sjemenke lana i orašaste plodove.

Trinaesta dm ženska utrka u znaku brige o zdravlju i dobre zabave

Od cvjetića do prugica: Sinsay ima predivnu kolekciju ljetne posteljine

Potiče cirkulaciju i čini kožu glatkom: Sve što trebaš znati o suhom četkanju tijela
