Zdravo se hraniš, vježbaš i piješ dovoljno vode, ali nešto te i dalje muči – želja za slasticama. Sve bi dala za jedan sočni kolač, ali si svjesna koliko bi to štetilo tvom zdravlju pa se odlučuješ zanemariti ono što ti tijelo govori i preskačeš desert. Vjerujem kako ti se ovo barem jednom u životu dogodilo. No uz ovaj jednostavan recept to više ne mora biti tako.
Chia puding u posljednjih je nekoliko godina postao sinonim za zdravi desert. Iako su sitne, chia sjemenke prava su nutritivna bomba. Prepune su omega-3 masnih kiselina, bogate su antioksidansima i pružaju odličan izvor vlakana, željeza i kalcija. Jedini problem je što su svi dosadašnji recepti zahtijevali da se chia sjemenke u mlijeku moraju ostaviti preko noći, a tebi se desert jede baš sada.
Upravo zbog toga sam tražila kako mogu ubrzati pripremu ovog ukusnog deserta kojeg mogu jesti bez grižnje savjesti. Naišla sam na ovaj vrlo jednostavan i brz recept s kojim priprema chia pudinga ne traje druže od 10-ak minuta.
Što ti je potrebno:
- Chia sjemenke
- Mlijeko
- Med ili nekoliko datulja ili neki drugi zaslađivač
- Štapni mikser ili blender
Postupak:
- U posudu ili blender stavi ¼ šalice chia sjemenki i dodaj ¾ šalice mlijeka. Zasladi medom, datuljama ili zaslađivačem po želji.
- Sastojke dobro promiješaj i blendaj oko 30 sekundi.
- Smjesu ostavi da stoji pet minuta i zatim ju opet blendaj 10-ak sekundi.
- Smjesu prebaci u zdjelicu ili čašu iz koje ćeš jesti i ostavi da stoji još pet minuta.
- Po želji na površinu pudinga dodaj svježeg ili sušenog voća, komadiće kokosa, bademe, lješnjake ili komadiće čokolade.
Moja preporuka je da puding pripremaš s biljnim mlijekom, primjerice onim riže ili zobi. Primijetila sam da korištenjem biljnog mlijeka brže dobiješ teksturu pudinga, ali kravlje mlijeko jednako će poslužiti. Samo je u tom slučaju potrebno smjesu ostaviti da stoji koju minutu duže.
S ovim receptom se zbilja možeš zaigrati i u puding dodati što god želiš. Moje omiljene kombinacije su kivi i komadići kokosa, kakao i banane s komadićima tamne čokolade te kombinacija badema i bobičastog voća.
Još jedan savjet kako upotpuniti puding je da ga na kraju preliješ žlicom maslaca od badema, indijskih oraščića ili kikirikija.