Umjesto da kao najredovitija gošća u lokalnoj slastičarni zaradiš popust na sladoled, potrudi se malo (kad kažemo malo, ne pretjerujemo) i napravi u kućnoj radinosti zdrave ljetne deserte fantastičnog okusa. Neki su toliko jednostavni i u toj svojoj jednostavnosti genijalni, da nemamo riječi, dok su drugi ukusni i profinjeni pa nam je žao što ih prije nismo otkrile.
Rashladi se i zasladi uz recepte za lagane ljetne deserte koje ti donosimo u nastavku, a kalorije ostavi nekome drugome. Krećemo od najjednostavnijeg. Vjeruj nam, oduševit će te i dok ga budeš jela osjećat ćeš se kao da si otputovala kroz vrijeme u antički Rim i gostiš se na bakanalijama.
Smrznuto grožđe
Ne postoji ništa jednostavnije, a efektnije na tanjuru, u čaši i u ustima od zaleđenog grožđa. Odvoji bobice, poredaj ih na plastični tanjuri ili tacnu i stavi u zamrzivač da se zalede. Mogu ti poslužiti kao kockice leda, no puno ukusnije i atraktivnije ili pak kao desert koji ćeš zobati. Ne brini, neće biti tvrde kao led. Više su kao sorbet kada zagrizeš u njih, a pritom su niskokalorične, slatke, rashlađujuće i zdrave.
Granola jogurt tart
Sastojci za granolu:
- dvije šalice zobenih pahuljica
- šalica orašastih plodova po želji (usitnjenih)
- pola šalice različitih sjemenki (lan, suncokret, sezam, chia)
- dvije žlice meda
- žlica kokosovog ulja
Sastojci za nadjev:
- četiri decilitra jogurta
- 2 žlice psyllium ljuskica
- žličica ekstrakta vanilije
- žlica javorovog sirupa ili smeđeg šećera
- voće po želji
Postupak:
Dobro pomiješaj sve sastojke za granolu. Pleh za pite obloži papirom za pečenje i utisni u njega granolu te stavi peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Peci 20 minuta pa pusti da se ohladi. Pomiješaj jogurt, psyllium ljuskice, aromu vanilije i šećer pa prelij po granoli i ostavi da se stisne (naime ljuskice će nabubiriti i dati gustoću jogurtu). Ukrasi tart voćem po želji te ostavi u hladnjaku da se ohladi.
Anđeoska torta s voćem
Iako su kalorije sinonim za tortu, ova to nije. Ne sadrži žumanjke, nego samo bjelanjke i malo šećera, zbog čega nema previše kalorija, a nema ni masnoća. Lagana je i prozračna, savršena za ljeto.
Sastojci:
- 12 bjelanjaka
- šalica (2 dcl) brašna
- prstohvat soli
- prašak za pecivo
- šalica šećera (ili manje)
- dvije žličice arome vanilije
- jagode, borovnice, breskve
Postupak:
Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodajući u njih šećer. U drugoj posudi sjediniti brašno i prašak za pecivo pa umiješati špatulom u tučene bjelanjke i dodati sol i aromu vanilije. Smjesu premjestiti u kalup za torte koji si obložila papirom za pečenje ili namazala maslacem i posula brašnom. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva 30-ak minuta, odnosno dok se kolač ne zazlati. Izvaditi ga pažljivo iz kalupa tek kad se ohladi i ukrasiti voćem po želji te servirati s malo šlaga.
Kokice s čokoladom
Ovakve smo kokice jele u djetinjstvu, a vrijeme je da ih pripremiš sama. Zdrave su, lagane, niskokalorične i brzo gotove što ih čini savršenom ljetnom grickalicom.
Sastojci:
- pola šalice kukuruza za kokice
- žlica maslaca
- malo soli
- tamna čokolada, količina po želji
Postupak:
Na malo maslaca ispeci kokice, a u drugoj posudi također na malo maslaca otopi čokoladu te dodaj sol jer sol pojačava okus čokolade. Kada se čokolada otopi, umiješaj u nju kokice. Vodi računa da svaku obložiš čokoladom. I to je to! Uživaj u ovom finoj slatkoj grickalici.