Piletina je mnogima omiljen sastojak u kuhinji i najdraža vrsta mesa koje bismo mogli jesti uvijek i svugdje, u svim kombinacijama i svim verzijama. Možda je to zbog okusa, možda zbog toga što je toliko svestrana pa se može pripremiti na milijun različitih načina, ali piletinu obožavaju baš svi.
Upravo zato piletinu najčešće biramo onda kada ne znamo što bismo kuhali, jer postoji toliko jednostavnih recepata s piletinom koji su gotovi u tren oka. Tri takva recepta donosimo ti danas, a njih možeš pripremiti bilo kad - za ručak, večeru ili za ponijeti na posao. Od ukusnih pljeskavica u Alfredo umaku do teriyaki piletine, evo tri recepta koja će te oduševiti.
Pljeskavice od piletine u Alfredo umaku
- 500 g mljevene piletine
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 50 g naribanog parmezana
- 2 žličice začina po želji
- 1 žlica maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- 300 ml vrhnja
U zdjeli pomiješaj piletinu, češanj češnjaka i parmezan. Dobro začini solju i paprom, te dobro promiješaj i oblikuj osam pljeskavica. Zagrij ulje u velikoj tavi i pljeskavice peci 3 do 4 minute sa svake strane dok ne porumene. Izvadi i ostavi ih sa strane, tavu obriši te dodaj još malo ulja i maslac i kuhaj preostali češnjak jednu minutu dok ne omekša. Ulij vrhnje i prokuhaj. Smanji vatru i kuhaj 5 minuta dok se malo ne zgusne. Dodaj začine po želji i po potrebi dodaj sol i papar. Pljeskavice vrati u tavu i kuhaj ih u umaku 2-3 minute. Posluži s prilogom po želji.
Piletina na toskanski način
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 pileća prsa
- 3 češnja češnjaka, zgnječena
- 75 g sušene rajčice
- 1 žličica ružmarina
- 1 žlica paste od rajčice
- 60 ml bijelog vina (po želji)
- 300 ml vrhnja
- 100 ml pilećeg temeljca
- 50 g mladog špinata
Zagrij ulje u velikoj tavi i preprži piletinu s obje strane te izvadi na tanjur. Dodaj češnjak na ulje i kuhaj na laganoj vatri 1 minutu, pazeći da ne zagori. Dodaj sušene rajčice, ružmarin i pastu od rajčice te kuhaj uz miješanje otprilike 1 minutu. Ulij vino i ostavi da zavre te smanji vatru. Ulij vrhnje i pileći temeljac, zakuhaj, a zatim smanji vatru i kuhaj 5 minuta. U tavu vrati piletinu i kuhaj 14 minuta, a zatim izvadi piletinu na tanjure za posluživanje. Tavu vrati na vatru i dodaj špinat. Dodaj začine po želji i posluži s prilogom po želji.
Teriyaki piletina
- 600 g pilećih prsa narezanih na kockice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 60 ml soja sosa
- 30 ml vode
- 2 žlice meda
- 1.5 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica rižinog octa
- 0.5 žličice sezamovog ulja
- 2 žličice oguljenog i mljevenog svježeg đumbira
- 2 žličice nasjeckanog svježeg češnjaka
- 2 žličice kukuruznog škroba
- sjemenke sezama i nasjeckani mladi luk, za posluživanje (po želji)
Zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj piletinu i pusti da se zapeče oko 3 do 4 minute, zatim okreni i nastavi peći. Dok se piletina peče, u maloj posudi pomiješaj sojin umak, vodu, med, smeđi šećer, rižin ocat, sezamovo ulje, đumbir, češnjak i kukuruzni škrob. Pomiješaj umak s kuhanom piletinom i nastavi kuhati i miješati dok se umak ne zgusne, otprilike 30 do 60 sekundi. Posluži toplo, ukrašeno zelenim lukom i sjemenkama sezama po želji i kao prilog napravi rižu.