Ukusna piletina na tri načina

Tri brza recepta s piletinom za dane kada ne znaš što pripremiti za ručak

Postoje dani kada jednostavno ne znamo što bismo mogli pripremiti za ručak, a ako je danas jedan od tih dana, isprobaj jedan od ovih ukusnih recepata s piletinom

piletina-recepti.jpg
Foto: Unsplash

Piletina je mnogima omiljen sastojak u kuhinji i najdraža vrsta mesa koje bismo mogli jesti uvijek i svugdje, u svim kombinacijama i svim verzijama. Možda je to zbog okusa, možda zbog toga što je toliko svestrana pa se može pripremiti na milijun različitih načina, ali piletinu obožavaju baš svi.

Image
Zdravo, jednostavno i ukusno

Zdravo je i fino: Lagani i brzi recepti za ručak ili večeru

Upravo zato piletinu najčešće biramo onda kada ne znamo što bismo kuhali, jer postoji toliko jednostavnih recepata s piletinom koji su gotovi u tren oka. Tri takva recepta donosimo ti danas, a njih možeš pripremiti bilo kad - za ručak, večeru ili za ponijeti na posao. Od ukusnih pljeskavica u Alfredo umaku do teriyaki piletine, evo tri recepta koja će te oduševiti.

Pljeskavice od piletine u Alfredo umaku

  • 500 g mljevene piletine
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 50 g naribanog parmezana
  • 2 žličice začina po želji
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 300 ml vrhnja

U zdjeli pomiješaj piletinu, češanj češnjaka i parmezan. Dobro začini solju i paprom, te dobro promiješaj i oblikuj osam pljeskavica. Zagrij ulje u velikoj tavi i pljeskavice peci 3 do 4 minute sa svake strane dok ne porumene. Izvadi i ostavi ih sa strane, tavu obriši te dodaj još malo ulja i maslac i kuhaj preostali češnjak jednu minutu dok ne omekša. Ulij vrhnje i prokuhaj. Smanji vatru i kuhaj 5 minuta dok se malo ne zgusne. Dodaj začine po želji i po potrebi dodaj sol i papar. Pljeskavice vrati u tavu i kuhaj ih u umaku 2-3 minute. Posluži s prilogom po želji.

Image
Foto: Unsplash

Piletina na toskanski način

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 4 pileća prsa
  • 3 češnja češnjaka, zgnječena
  • 75 g sušene rajčice
  • 1 žličica ružmarina
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 60 ml bijelog vina (po želji)
  • 300 ml vrhnja
  • 100 ml pilećeg temeljca
  • 50 g mladog špinata

Zagrij ulje u velikoj tavi i preprži piletinu s obje strane te izvadi na tanjur. Dodaj češnjak na ulje i kuhaj na laganoj vatri 1 minutu, pazeći da ne zagori. Dodaj sušene rajčice, ružmarin i pastu od rajčice te kuhaj uz miješanje otprilike 1 minutu. Ulij vino i ostavi da zavre te smanji vatru. Ulij vrhnje i pileći temeljac, zakuhaj, a zatim smanji vatru i kuhaj 5 minuta. U tavu vrati piletinu i kuhaj 14 minuta, a zatim izvadi piletinu na tanjure za posluživanje. Tavu vrati na vatru i dodaj špinat. Dodaj začine po želji i posluži s prilogom po želji.

Image
Foto: Unsplash

Teriyaki piletina

  • 600 g pilećih prsa narezanih na kockice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 60 ml soja sosa
  • 30 ml vode
  • 2 žlice meda
  • 1.5 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica rižinog octa
  • 0.5 žličice sezamovog ulja
  • 2 žličice oguljenog i mljevenog svježeg đumbira
  • 2 žličice nasjeckanog svježeg češnjaka
  • 2 žličice kukuruznog škroba
  • sjemenke sezama i nasjeckani mladi luk, za posluživanje (po želji)

Zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj piletinu i pusti da se zapeče oko 3 do 4 minute, zatim okreni i nastavi peći. Dok se piletina peče, u maloj posudi pomiješaj sojin umak, vodu, med, smeđi šećer, rižin ocat, sezamovo ulje, đumbir, češnjak i kukuruzni škrob. Pomiješaj umak s kuhanom piletinom i nastavi kuhati i miješati dok se umak ne zgusne, otprilike 30 do 60 sekundi. Posluži toplo, ukrašeno zelenim lukom i sjemenkama sezama po želji i kao prilog napravi rižu.

Image
Foto: Unsplash