Voliš sirnicu, odnosno pitu od sira, ali se bojiš da ti neće uspjeti ako je pokušaš napraviti sama? Ovaj recept je kao stvoren za sve one koji nisu osobito vješti u kuhinji, a primjeren je i za sve koji često nemaju dovoljno vremena. Recept je brz, jeftin i jednostavan, a okus sirnice je vrhunski, stoga će se ova gibanica, savršena za doručak, užinu pa i večeru, sigurno često naći na tvojem stolu.
Sastojci za 6 osoba
- 500 g listova za savijaču
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 3 dl slatkog vrhnja
- 180 g kiselog vrhnja (1 mala čaša)
- 4 jaja
- sol
- ulje (po potrebi)
Preljev
- 1 jaje
- 1 dl slatkog vrhnja
- 2 žlice ulja
Postupak korak po korak
- Prebrojimo listove tijesta za savijaču i odvojimo četiri (dva za dno i dva za gore).
- Tepsiju dobro namažemo uljem. Na dno križno položimo dva lista tijesta, tako da je dno potpuno pokriveno.
- U zdjeli pomiješamo sir, kiselo i slatko vrhnje, jaja te sol. Smjesa mora biti prilično tekuća kako bi se tijesto dobro 'napilo' i sirnica bila sočna. Ako nam se čini da je smjesa presuha (ponekad sir može biti vrlo suh), dodamo još slatkog vrhnja.

Foto: Sanja Sirk/okusno.je
- Uzmemo jedan list tijesta i umočimo ga u smjesu sira, pri tome ga pažljivo okrećemo kako bi se nadjev dobro primio za tijesto. List zatim zgužvamo i položimo na tijesto u tepsiji. Pokušavamo stvoriti izgled procvale ruže.

Foto: Sanja Sirk/okusno.je
- Postupak ponavljamo dok nam ne ponestane tijesta i nadjeva (dva lista tijesta moramo ostaviti za vrh gibanice). Ako nam ostane nešto nadjeva, prelijemo ga ili posipamo po zgužvanim komadima tijesta.

Foto: Sanja Sirk/okusno.je
- Dva lista tijesta, koja smo ostavili sa strane, ponovno križno položimo preko tepsije i rubove pažljivo savijamo prema unutra do dna, tako da stvorimo neku vrstu 'poklopca' gibanice.

Foto: Sanja Sirk/okusno.je
- Po vrhu premažemo gibanicu mješavinom jajeta, slatkog vrhnja i ulja. Stavimo u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, na 45 minuta.

Foto: Sanja Sirk/okusno.je
- Po potrebi produljimo vrijeme pečenja. Gibanica je pečena kada se lagano zapeče na vrhu i postane zlatno-smeđe boje, piše okusno.je.