Mnogi pri kušanju buhtli odmah pomisle na toplu kuhinju i hladne jesensko-zimske dane, kada nam je mama servirala još tople buhtle i čašu mlijeka. Zbog sjećanja na djetinjstvo i dana danas ih rado jedemo, a dobar su izbor za doručak ili užinu.
Sastojci za 8 osoba
- marmelada po želji ili namaz od lješnjaka
- 50 g maslaca
- šećer u prahu za posipanje
Tijesto
- 350 g brašna
- 0,5 kocke svježeg kvasca (ili jedna vrećica suhog kvasca)
- 2 žlice šećera
- 1,5 dl mlijeka
- 30 g maslaca
- 1 žličica soli
- 1 žlica ulja
- 2 jaja
- naribana korica jednog limuna
Postupak korak po korak
- U posudu prosijemo brašno. U sredini napravimo udubinu, u koju nadrobimo kvasac (ako koristimo suhi kvasac, usipamo ga u udubinu). Dodamo šećer i ulijemo mlako mlijeko, u kojem smo otopili 30 grama maslaca. Lagano promiješamo i ostavimo pet minuta, da kvasac počne djelovati.
- Dodamo sol, ulje, naribanu limunovu koricu i jaja. Sve sastojke dobro izradimo. To možemo učiniti pomoću kuhinjskog robota ili tijesto mijesimo rukama. Ako se čini previše ljepljivo, dodamo još brašna dok tijesto ne postane mekano na dodir i ne lijepi se.
- Tijesto ostavimo da se diže dok mu se volumen ne udvostruči (otprilike 45 minuta).
- Dignuto tijesto razvaljamo na debljinu od oko pola centimetra. Pomoću rezača za pizzu, izrežemo ga na kvadrate po želji.
- Na sredinu svakog kvadrata stavimo jednu žličicu nadjeva (marmelade po želji ili namaza od lješnjaka).
- U lončiću otopimo 50 grama maslaca. Uglove kvadrata povučemo preko nadjeva i na vrhu ih stisnemo zajedno da se formira 'kuglica', pri tome pazeći da tijesto svugdje dobro prekriva nadjev i da nema otvora kroz koje bi tijekom pečenja izlazilo van. Buhtle sa svih strana premažemo maslacem, zatim ih stavimo u namašćeni lim za pečenje. Buhtle u limu slažemo jednu do druge.
- Kad u lim posložimo sve buhtle, pokrijemo i ostavimo da buhtle prije pečenja narastu 15 minuta.
Buhtle pečemo otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pečene buhtle serviramo dok su još mlake, a prije posluživanja ih posipamo šećerom u prahu, piše okusno.je.