RECEPT U FOTOGRAFIJAMA

Recept za domaće pahuljaste buhtle koje vraćaju u djetinjstvo

Buhtle pripremljene prema ovom receptu divno su mekane, nježne i pahuljaste, a možeš ih nadjenuti bilo kojom marmeladom ili namazom od lješnjaka

Domaće buhtle
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Mnogi pri kušanju buhtli odmah pomisle na toplu kuhinju i hladne jesensko-zimske dane, kada nam je mama servirala još tople buhtle i čašu mlijeka. Zbog sjećanja na djetinjstvo i dana danas ih rado jedemo, a dobar su izbor za doručak ili užinu.

Sastojci za 8 osoba

  • marmelada po želji ili namaz od lješnjaka
  • 50 g maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

Tijesto

  • 350 g brašna
  • 0,5 kocke svježeg kvasca (ili jedna vrećica suhog kvasca)
  • 2 žlice šećera
  • 1,5 dl mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica ulja
  • 2 jaja
  • naribana korica jednog limuna

Postupak korak po korak

  • U posudu prosijemo brašno. U sredini napravimo udubinu, u koju nadrobimo kvasac (ako koristimo suhi kvasac, usipamo ga u udubinu). Dodamo šećer i ulijemo mlako mlijeko, u kojem smo otopili 30 grama maslaca. Lagano promiješamo i ostavimo pet minuta, da kvasac počne djelovati.
  • Dodamo sol, ulje, naribanu limunovu koricu i jaja. Sve sastojke dobro izradimo. To možemo učiniti pomoću kuhinjskog robota ili tijesto mijesimo rukama. Ako se čini previše ljepljivo, dodamo još brašna dok tijesto ne postane mekano na dodir i ne lijepi se.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Tijesto ostavimo da se diže dok mu se volumen ne udvostruči (otprilike 45 minuta).
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Dignuto tijesto razvaljamo na debljinu od oko pola centimetra. Pomoću rezača za pizzu, izrežemo ga na kvadrate po želji.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Na sredinu svakog kvadrata stavimo jednu žličicu nadjeva (marmelade po želji ili namaza od lješnjaka).
  • U lončiću otopimo 50 grama maslaca. Uglove kvadrata povučemo preko nadjeva i na vrhu ih stisnemo zajedno da se formira 'kuglica', pri tome pazeći da tijesto svugdje dobro prekriva nadjev i da nema otvora kroz koje bi tijekom pečenja izlazilo van. Buhtle sa svih strana premažemo maslacem, zatim ih stavimo u namašćeni lim za pečenje. Buhtle u limu slažemo jednu do druge.
  • Kad u lim posložimo sve buhtle, pokrijemo i ostavimo da buhtle prije pečenja narastu 15 minuta.
    Buhtle pečemo otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Pečene buhtle serviramo dok su još mlake, a prije posluživanja ih posipamo šećerom u prahu, piše okusno.je.

Image
OMILJENO JELO

Recept za savršen domaći burek sa sirom gotov za manje od sat vremena