
Ajvar je uvijek dobra ideja : Recept za mnogima omiljenu zimnicu

Ajvar je omiljena domaća slana poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, uz meso s roštilja ili na kruhu. Svatko ima svoj recept za ajvar, pa se mnogi tako kunu da im je najbolji upravo onaj od njihove mame ili bake, a mi ti danas predstavljamo recept za domaći ajvar od patlidžana i paprika, a koji će te oboriti s nogu jakim okusom i kremastom teksturom.
No, prije no što se baciš na kuhanje – bio bi red da znaš nešto i o porijeklu namaza ajvar te njegovoj ulozi u gastro sceni regije. Naime, mnogi se narodi Balkana otimaju za porijeklo ajvara, ali nitko još nije uspio dokazati prvenstvo. Kao recept postoji već dugi niz godina, a pretpostavlja se da je turskog porijekla. Na Balkan je dospio tijekom turskih osvajanja.
Ajvar je dakle vrsta namaza, napravljena od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike. Zavisno od količine i tipa ljute paprike okus može biti između slatkog i ljutog. Ajvar je jedan od specijaliteta balkanske kuhinje, a najčešće ga jedemo kao namaz u sendvičima ili pak kao prilog jelima s roštilja. Njegov istančan okus mnoge podsjeća na domaća jela uz koja su odrastali, pa nas uopće ne čudi da se generacijama radi o jednom od najpopularnijih jela ove regije.
U 100 grama ajvara se u prosjeku nalazi oko 100 kalorija, ovisno o sastojcima. Postoji puno recepata za ajvar, a svaka regija se drži svoje tradicije. Nijedan recept nije pogrešan, a ponajprije ovisi o osobnom ukusu. U prosjeku, za kuhanje ajvara je potrebno oko osam sati aktivnog rada. Vrijeme zapravo ode na pečenje i kuhanje povrća, kojeg ima u velikim količinama. Za pripremu ajvara je ključno strpljenje jer se mora dugo miješati i lagano krčkati više sati.
U nastavku pronađi naš recept za savršeni ajvar.
Za recept za ajvar od paprika i patlidžana trebat ćeš:
5 kilograma crvene rog paprike
2.5 kilograma patlidžana
2 glavice češnjaka
5 litara vode
200 mL octa
800 mL biljnog ulja
1 velika žlica soli
par ljutih feferona po želji
Priprema:
Paprike očisti od sjemenki i peteljki, a patlidžane oguli i uzdužno nareži na četvrtine. Češnjak oguli i očisti.
U velikom loncu zagrij 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavi kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
Kad kuhane paprike izvadiš iz vode, u istu vodu stavi kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju.
Patlidžane, paprike, češnjak i feferone samelji u mašini za mljevenje na koju si naštimala ploče s najmanjim otvorima.
800 ml ulja zagrij u dubokom loncu te stavi pržiti dobivenu smjesu od češnjaka, paprika, patlidžana i feferona.
Smjesu prži oko pola sata uz miješanje, a zatim smanji vatru i ajvar kuhaj oko dva sata.
Ajvar je gotov kad si postigla željenu gustoću.
Kuhani ajvar pohrani u steriliziranim staklenim teglama te ga ostavi preko noći da se ohladi. Staklenke možeš sterilizirati tako da ih ostaviš u pećnici zagrijanoj na 80 stupnjeva desetak minuta.

Ideje s kojima će vaš dom postati najtoplije utočište ovu jesen

Elegantnu kombinaciju kraljice Letizije zasjenile su šarmantne cipele francuskog stila

Ili ih volimo ili mrzimo, ali kaubojske čizme se vraćaju ove jeseni
