Ajvar je omiljena domaća slana poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, uz meso s roštilja ili na kruhu. Svatko ima svoj recept za ajvar, pa se mnogi tako kunu da im je najbolji upravo onaj od njihove mame ili bake, a mi ti danas predstavljamo recept za domaći ajvar od patlidžana i paprika, a koji će te oboriti s nogu jakim okusom i kremastom teksturom.
No, prije no što se baciš na kuhanje – bio bi red da znaš nešto i o porijeklu namaza ajvar te njegovoj ulozi u gastro sceni regije. Naime, mnogi se narodi Balkana otimaju za porijeklo ajvara, ali nitko još nije uspio dokazati prvenstvo. Kao recept postoji već dugi niz godina, a pretpostavlja se da je turskog porijekla. Na Balkan je dospio tijekom turskih osvajanja.
Ajvar je dakle vrsta namaza, napravljena od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike. Zavisno od količine i tipa ljute paprike okus može biti između slatkog i ljutog. Ajvar je jedan od specijaliteta balkanske kuhinje, a najčešće ga jedemo kao namaz u sendvičima ili pak kao prilog jelima s roštilja. Njegov istančan okus mnoge podsjeća na domaća jela uz koja su odrastali, pa nas uopće ne čudi da se generacijama radi o jednom od najpopularnijih jela ove regije.
U 100 grama ajvara se u prosjeku nalazi oko 100 kalorija, ovisno o sastojcima. Postoji puno recepata za ajvar, a svaka regija se drži svoje tradicije. Nijedan recept nije pogrešan, a ponajprije ovisi o osobnom ukusu. U prosjeku, za kuhanje ajvara je potrebno oko osam sati aktivnog rada. Vrijeme zapravo ode na pečenje i kuhanje povrća, kojeg ima u velikim količinama. Za pripremu ajvara je ključno strpljenje jer se mora dugo miješati i lagano krčkati više sati.
U nastavku pronađi naš recept za savršeni ajvar.
Za recept za ajvar od paprika i patlidžana trebat ćeš:
- 5 kilograma crvene rog paprike
- 2.5 kilograma patlidžana
- 2 glavice češnjaka
- 5 litara vode
- 200 mL octa
- 800 mL biljnog ulja
- 1 velika žlica soli
- par ljutih feferona po želji
Priprema:
- Paprike očisti od sjemenki i peteljki, a patlidžane oguli i uzdužno nareži na četvrtine. Češnjak oguli i očisti.
- U velikom loncu zagrij 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavi kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
- Kad kuhane paprike izvadiš iz vode, u istu vodu stavi kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju.
- Patlidžane, paprike, češnjak i feferone samelji u mašini za mljevenje na koju si naštimala ploče s najmanjim otvorima.
- 800 ml ulja zagrij u dubokom loncu te stavi pržiti dobivenu smjesu od češnjaka, paprika, patlidžana i feferona.
- Smjesu prži oko pola sata uz miješanje, a zatim smanji vatru i ajvar kuhaj oko dva sata.
- Ajvar je gotov kad si postigla željenu gustoću.
- Kuhani ajvar pohrani u steriliziranim staklenim teglama te ga ostavi preko noći da se ohladi. Staklenke možeš sterilizirati tako da ih ostaviš u pećnici zagrijanoj na 80 stupnjeva desetak minuta.