Iskoristi sve prednosti

7 načina na koje možeš spasiti prezrelo voće (osim da ga ubaciš u kolač)

Bez obzira koliko možda izgledalo neugodno i gnjecavo, prezrelo voće zapravo ima veću razinu antioksidansa i nekoliko je načina na koje ga možeš savršeno iskoristiti

profimedia-0560138401.jpg
Foto: Profimedia

Kad u hladnjaku ili smočnici imaš obilje svježeg voća - vrijeme otkucava jer onaj prekrasni 'buket' banana može se u tren oka pretvoriti u gomilu kaše. Ali ne brini zbog prezrelog voća - samo zato što postane mekano i gnjecavo, ne znači da u njemu ne možeš uživati.

Image
Najbolje od najboljeg

Nutricionisti potvrdili: Lista najzdravijeg voća na svijetu

"Ako voće nije pretjerano kašasto, nije plijesnivo i nema neugodan miris, većina je savršeno ukusna i sigurna za jelo kad je prezrela", rekla je nutricionistica i kuharica Julie Harrington za Livestrong.

Zapravo, osim što je slađeg okusa, prezrelo voće nudi i neke slatke zdravstvene dobrobiti.

"U usporedbi s nedovoljno zrelim voćem, sazrelo voće obično ima veću razinu antioksidansa, koji pomažu u jačanju našeg imunološkog sustava i otklanjanju virusa i prehlade", ističe nutricionistica.

Dakle, kad tvoje voće postane prezrelo, isprobaj ovih sedam kreativnih načina kako ga iskoristiti, a da to ne bude, po stoti put, kruh od banane ili voćna pita.

Brzinski džem

Ne mislimo pritom na pravi džem se priprema na veliko u sklopu zimnice već na brzi i ukusni džem koji možeš pripremiti za tren. Sve što ti treba su šećer, limunov sok i prezrelo voće, bile to jagode, borovnice, maline ili kupine. Jednostavno pomiješaš sastojke i kuhaš dok se smjesna ne zgusne, a zatim je premjestiš u posudu s poklopcem i čuvaš u hladnjaku. Savršeni namaz za palačinke, vafle ili jednostavno na kruhu.

Image
Foto: Unsplash

Preljev za salatu

Kad tvoje voće postane prezrelo i pomalo kašasto, pokušaj ga umiješati u suptilno slatki preljev za salatu. Za brzi dressing bez muke izmiješaj prezrelo voće s maslinovim uljem, kiselinom po izboru (bilo to ocat ili limunov sok) začinskim biljem i začinima. Da bi uravnotežila prirodnu slatkoću, u salatu umiješaj i šaku orašastih plodova ili malo naribanog sira.

Image
Foto: Unsplash

Glazura

Glazura sjajnog okusa može svako jelo podići na novu razinu, a umutiti slatki umak jednostavno je kad u hladnjaku imaš prezrelo voće. Za glazuru od jagoda na sladoledu, u jogurtu, preko granole ili čak kao preljev na nekom slanom jelu, poput piletine, ispeci prezrele jagode i pomiješaj ih sa smeđim šećerom, vanilijom i balzamičnim octom u loncu.

A ako si više raspoložena za tropske okuse, prezreli ananas ili mango kombiniraj sa šećerom i limunovim sokom u loncu, a zatim procijedi za lijepu glazuru koja se može koristiti na mesu, povrću ili desertima s roštilja.

Image
Foto: Unsplash

Sladilo za smoothieje

Ako si u nedoumici, ubaci prezrelo voće u svoje smoothije za dodatnu dozu slatkih i hranjivih sastojaka.

Nasjeckaj voće i stavi ga u vrećicu za zamrzavanje te u zamrzivač. Na taj način ćeš samo moći ubaciti smrznuto voće u blender po potrebi.

Image
Foto: Unsplash

Sok

Recimo da si kupila vreću punu naranči prije nekoliko tjedana i nisi ih uspjela potrošiti na vrijeme, odnosno sada već polako postaju prezrele, odnosno premekane. Prije nego li potpuno odustaneš od njih, nemoj zaboraviti na sok, koji je uvijek savršeno rješenje za prezrelo voće. Upotrijebi sokovnik za miješanje prezrelog voća i povrća u ukusnu mješavinu sokova ili stavi voće u blender te procijedi.

Image
Foto: Unsplash

Dodatak za koktel

Pojačaj zdravstvene prednosti alkoholnog pića dodatkom prezrelog voća u koktel. Pireom super zrelog voća poput jagoda ili breskvi za Bellini ili Mojito možeš koktelima dodati više vitalnih vitamina i esencijalnih vlakana.

Zrelo bobičasto voće posebno je korisno za alkoholno piće, jer kad sazrije i potamni u boji, dobiva više pigmenta antocijanina, koji je povezan s antioksidativnim svojstvima.

Image
Foto: Unsplash

Sladoled

Prezrele banane vjerojatno su najbolji sastojak za domaći sladoled. Kako počinju smeđiti, škrob im se razgrađuje, te tako postaju slađe i sadrže veću razinu antioksidansa.

Princip je vrlo jednostavan: svaki put kad primijetiš da tvoje banane počinju smeđiti, odnsono postaju jako zrele, jednostavno ih nareži, spremi u vrećicu za zamrzavanje i zamrzni. Svaki put kad ti se jede sladoled, jednostavno ubaci željenu količinu smrznutih banana, dodaj kakao u prahu ili masalac od kikirikija i par kapi mlijeka po izboru te sve skupa izblendaj u savršeni domaći sladoled. Naravno, tu dobro funkcionira i bilo koje drugo smrznuto voće, tako da slobodno dodaš i jagode, borovnice, maline, mango ili bilo koje drugo voće koje si prethodno smrznula.

Image
Foto: Unsplash