
Ukusni i zdravi načini na koje možeš koristiti smrznuto voće - od salate do sladoleda

Smrznuto voće obiluje vitaminima i mineralima jer se zamrzava odmah nakon branja, a niske temperature čuvaju sve hranjive tvari u njemu. Također je i praktično jer je odmah spremno za konzumaciju.
Ako trebaš neki slatki preljev za jogurt, palačinke ili sladoled, iskoristi smrznuto bobičasto voće. Ono obiluje antoksidansima i dobar je izvor vlakana, a pritom je i izuzetno ukusno. Stavi ga na zagrijanu tavu i pusti da se otopi te prokuha, a želiš li dodatnu slatkoću, iscijedi po bobičastom voću sok jedne naranče. Na palačinke možeš dodati vrući preljev, dok je za sladoled i jogurt bolje da se ohladi.
Smrznuto voće odličan je izbor i zimi i ljeti. Zimi zbog toga što možeš uživati u plodovima koji dozrijevaju u kolovozu, okupani suncem i tako si u vrijeme velikih temperaturnih minusa i tmurnih dana prizvati malo ljeta. Ljeti će te, pak, komadići zamrznute banane, manga ili naranče rashladiti. Grickaj ih umjesto kikirikija. Mango je nutritivna bomba. Sadrži više od 20 različitih vitamina i minerala. Banana obiluje kalijem i vlaknima.
Trebala bi popiti najmanje dvije litre vode dnevno, što postaje problem ako ne voliš okus vode. No, i to se da riješiti jednostavnim trikom u kojem trebaš smrznuto voće. U bokal vode dodaj smrznute borovnice, kupine ili jagode i voda više neće biti samo voda, već nevjerojatno osvježavajući napitak kakav ti serviraju u
Umjesto da kupuješ sladolede pune konzervansa, umjetnih boja, pojačivača okusa, masnoća i šećera, sama napravi jednako ukusni, a zdravi sladoled od smrznutog voća. Za bazu koristi smrznutu bananu ili avokado (dat će, osim okusa, kremastu teksturu). U blenderu izmiksaj smrznutu bananu ili avokado, možeš i kombinirati oboje, dodaj med, aromu vanilije i malo kokosovog mlijeka. Želiš li čokoladu, u sladoled stavi žlicu gorkog kakaa, a možeš i žlicu kikiriki maslaca.
Kada idući put budeš radila dresing za salatu sjeti se u ulje i ocat dodati smrznute maline ili limun. Dovoljne su tek dvije - tri maline kako bi dresingu dale bogatiji, osvježavajući okus i teksturu. Možeš zamrznuti i sjemenke nara i posuti ih po salati prije posluživanja.
Osim za umak, smrznuto voće možeš koristiti i za punjenje palačinki. Pomiješaj ih sa smrvljenim orasima i komadićima čokolade te mješavinom napuni palačinke. Uživat ćeš u zalogajima u kojima će se izmjenjivati hrskavo, slatko, toplo i voćno.
Želiš li nešto slatko, a zdravo, napravi slatkiš nalik na karamelu koji ćeš zamrznuti. U blender stavi dvije šalice zamrznutih jagoda ili malina, pola šalice maslaca od badema, dvije žlice kokosovog ulja i dvije žličice javorovog sirupa i blendaj dok ne postane kremasto i glatko. Smjesu izlij u pleh obložen papirom za pečenje i zamrzni preko noći. Idući dan slatkiš nareži na kocke i posluži.
Najjednostavniji način da u svoju prehranu uvrstiš smrznuto voće je da ga staviš u blender i napraviš smoothie. Igraj se sa sastojcima. Dok izbjegavaš umjetni šećer i u svoj blender ubacuješ voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke, ne možeš pogriješiti. Tijelu ćeš osigurati dnevnu dozu vitamina, a pritom će se suvišni kilogrami topiti.
pola banane
šaka smrznutog bobičastog voća
žličica chia sjemenki
komadić đumbira
jedna naranča