Sezona je marelica, a ovo mirisno ljetno voće izuzetno je ukusno te donosi čitav niz blagodati za ljudsko zdravlje. Marelice su bogate vrijednim vitaminima i mineralima, a sadrže i važne fitokemikalije poput beta karotena i polifenola.
Uz to, marelice obiluju i vlaknima te povoljno utječu na rad probavnog sustava, a mogu smanjiti i razinu lošeg kolesterola u organizmu. Nadalje, marelice su i izvrstan izvor antioksidansa koji nas štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji su uzročnici brojnih bolesti.
S obzirom na to da marelice sadrže i vitamine A i C, doprinose i zdravlju kože, a antioksidansi koje sadrže usporavaju starenje.
Dakle, mnoštvo je razloga zbog kojih bismo trebali uključiti slasne marelice u svoju prehranu, osobito sad dok je njihova sezona. Jako su ukusne pa se mogu jesti zasebno, no možeš ih dodati i u voćne salate, smoothieje i brojne druge slastice.
Nekoliko osvježavajućih recepata s marelicama, idealnih za vruće ljetne dane, otkrivamo ti u nastavku.
Osvježavajući ljetni smoothie
Sastojci:
- 4-5 komada oguljenih marelica
- 1 banana
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 1 vanilin šećer
- 200 ml vode
- ½ žličice cimeta
- nekoliko kockica leda
Priprema:
Sve sastojke osim leda ubaci u blender pa dobro izblendaj. Ulij u visoke čaše, dodaj led i po želji ukrasi listićima svježe mente te uživaj!
Crumble s marelicama
Sastojci:
- ½ kilograma marelica
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica gustina
- 3 žlice meda
Za mrvičasto tijesto (crumble):
- 100 grama brašna po izboru
- 80 grama zobenih pahuljica
- prstohvat soli
- 3 žlice šećera
- 80 grama omekšalog maslaca
Priprema:
Upali pećnicu na 180 stupnjeva te pripremi vatrostalnu posudu u koju ćeš slagati crumble. Marelice operi, očisti od koštica i nareži na manje komade pa ih pomiješaj s medom, cimetom i gustinom. Prebaci u vatrostalnu posudu. U drugoj zdjeli pomiješaj sve sastojke za crumble. Tijesto mora biti mrvičasto. Rasporedi ga prstima preko marelica. Stavi u pećnicu i peci oko 30-40 minuta. Ostavi da se malo ohladi prije posluživanja i serviraj uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Domaći sladoled od marelica
Sastojci:
- 300 grama oguljenih marelica
- 200 grama grčkog jogurta
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice agava sirupa
Priprema:
Operi marelice, izvadi im koštice te ih dobro izblendaj. Dodaj jogurt pa još kratko izblendaj. Na kraju u smjesu ubaci i vanilin šećer te zaslađivač po izboru. Prebaci u posudu i stavi u zamrzivač na nekoliko sati.