Gastro
Omiljeno ljetno voće

Sezona je marelica: Imamo 3 osvježavajuća recepta

Sezona je marelica: Imamo 3 osvježavajuća recepta
Osim što su jako ukusne, marelice imaju i čitav niz blagodati za ljudsko zdravlje jer obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima

Sezona je marelica, a ovo mirisno ljetno voće izuzetno je ukusno te donosi čitav niz blagodati za ljudsko zdravlje. Marelice su bogate vrijednim vitaminima i mineralima, a sadrže i važne fitokemikalije poput beta karotena i polifenola.

Uz to, marelice obiluju i vlaknima te povoljno utječu na rad probavnog sustava, a mogu smanjiti i razinu lošeg kolesterola u organizmu. Nadalje, marelice su i izvrstan izvor antioksidansa koji nas štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji su uzročnici brojnih bolesti.

S obzirom na to da marelice sadrže i vitamine A i C, doprinose i zdravlju kože, a antioksidansi koje sadrže usporavaju starenje.

Sezona je marelica: Imamo 3 osvježavajuća recepta

Dakle, mnoštvo je razloga zbog kojih bismo trebali uključiti slasne marelice u svoju prehranu, osobito sad dok je njihova sezona. Jako su ukusne pa se mogu jesti zasebno, no možeš ih dodati i u voćne salate, smoothieje i brojne druge slastice.

Nekoliko osvježavajućih recepata s marelicama, idealnih za vruće ljetne dane, otkrivamo ti u nastavku.

Osvježavajući ljetni smoothie

Sezona je marelica: Imamo 3 osvježavajuća recepta

Sastojci:

4-5 komada oguljenih marelica

1 banana

1 žlica maslaca od kikirikija

1 vanilin šećer

200 ml vode

½ žličice cimeta

nekoliko kockica leda

Priprema:

Sve sastojke osim leda ubaci u blender pa dobro izblendaj. Ulij u visoke čaše, dodaj led i po želji ukrasi listićima svježe mente te uživaj!          

Crumble s marelicama

Sezona je marelica: Imamo 3 osvježavajuća recepta

Sastojci:

½ kilograma marelica

1 žličica cimeta

1 žlica gustina

3 žlice meda

Za mrvičasto tijesto (crumble):

100 grama brašna po izboru

80 grama zobenih pahuljica

prstohvat soli

3 žlice šećera

80 grama omekšalog maslaca

Priprema:

Upali pećnicu na 180 stupnjeva te pripremi vatrostalnu posudu u koju ćeš slagati crumble. Marelice operi, očisti od koštica i nareži na manje komade pa ih pomiješaj s medom, cimetom i gustinom. Prebaci u vatrostalnu posudu. U drugoj zdjeli pomiješaj sve sastojke za crumble. Tijesto mora biti mrvičasto. Rasporedi ga prstima preko marelica. Stavi u pećnicu i peci oko 30-40 minuta. Ostavi da se malo ohladi prije posluživanja i serviraj uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Domaći sladoled od marelica

Sezona je marelica: Imamo 3 osvježavajuća recepta

Sastojci:

300 grama oguljenih marelica

200 grama grčkog jogurta

1 vanilin šećer

2 žlice agava sirupa

Priprema:

Operi marelice, izvadi im koštice te ih dobro izblendaj. Dodaj jogurt pa još kratko izblendaj. Na kraju u smjesu ubaci i vanilin šećer te zaslađivač po izboru. Prebaci u posudu i stavi u zamrzivač na nekoliko sati.