
Sezona je marelica: Imamo 3 osvježavajuća recepta

Sezona je marelica, a ovo mirisno ljetno voće izuzetno je ukusno te donosi čitav niz blagodati za ljudsko zdravlje. Marelice su bogate vrijednim vitaminima i mineralima, a sadrže i važne fitokemikalije poput beta karotena i polifenola.
Uz to, marelice obiluju i vlaknima te povoljno utječu na rad probavnog sustava, a mogu smanjiti i razinu lošeg kolesterola u organizmu. Nadalje, marelice su i izvrstan izvor antioksidansa koji nas štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji su uzročnici brojnih bolesti.
S obzirom na to da marelice sadrže i vitamine A i C, doprinose i zdravlju kože, a antioksidansi koje sadrže usporavaju starenje.
Dakle, mnoštvo je razloga zbog kojih bismo trebali uključiti slasne marelice u svoju prehranu, osobito sad dok je njihova sezona. Jako su ukusne pa se mogu jesti zasebno, no možeš ih dodati i u voćne salate, smoothieje i brojne druge slastice.
Nekoliko osvježavajućih recepata s marelicama, idealnih za vruće ljetne dane, otkrivamo ti u nastavku.
Osvježavajući ljetni smoothie
Sastojci:
4-5 komada oguljenih marelica
1 banana
1 žlica maslaca od kikirikija
1 vanilin šećer
200 ml vode
½ žličice cimeta
nekoliko kockica leda
Priprema:
Sve sastojke osim leda ubaci u blender pa dobro izblendaj. Ulij u visoke čaše, dodaj led i po želji ukrasi listićima svježe mente te uživaj!
Crumble s marelicama
Sastojci:
½ kilograma marelica
1 žličica cimeta
1 žlica gustina
3 žlice meda
Za mrvičasto tijesto (crumble):
100 grama brašna po izboru
80 grama zobenih pahuljica
prstohvat soli
3 žlice šećera
80 grama omekšalog maslaca
Priprema:
Upali pećnicu na 180 stupnjeva te pripremi vatrostalnu posudu u koju ćeš slagati crumble. Marelice operi, očisti od koštica i nareži na manje komade pa ih pomiješaj s medom, cimetom i gustinom. Prebaci u vatrostalnu posudu. U drugoj zdjeli pomiješaj sve sastojke za crumble. Tijesto mora biti mrvičasto. Rasporedi ga prstima preko marelica. Stavi u pećnicu i peci oko 30-40 minuta. Ostavi da se malo ohladi prije posluživanja i serviraj uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Domaći sladoled od marelica
Sastojci:
300 grama oguljenih marelica
200 grama grčkog jogurta
1 vanilin šećer
2 žlice agava sirupa
Priprema:
Operi marelice, izvadi im koštice te ih dobro izblendaj. Dodaj jogurt pa još kratko izblendaj. Na kraju u smjesu ubaci i vanilin šećer te zaslađivač po izboru. Prebaci u posudu i stavi u zamrzivač na nekoliko sati.

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi

Najpoželjniji modeli topova koje ćemo ovog ljeta nositi uz traperice i kratke hlače

Manje mesa,više povrća: Jednostavne promjene koje će tvoje tijelo i planet obožavaju
