Abdominalna masnoća

Uz ove metode sigurno ćeš istopiti salo oko struka - vjeruj nam!

Salo oko struka nije samo estestki problem, već i zdravstveni, odnosno u puno većoj mjeri zdravstveni

profimedia-0253313853.jpg
Foto: Profimedia.hr

Riječ je ovdje o abdominalnoj ili viscelarnoj masnoći koju tijelo skladišti u abdomenu, duboko ispod mišića, okolo organa. Ova vrsta masnoća povezana je s dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima, odnosno povećava rizik od istih.

Image
Topli tanjur zdravlja

Tri najbolje juhe koje će potaknuti brže mršavljenje

shimmer fallback

Žene s opsegom struka koji je veći od 80-ak centimetara i muškarci s opsegom struka koji prelazi 100 centimetara u rizičnoj su skupini te bi trebali poraditi na tome da smanje opseg struka, odnosno istope abdominalne masnoće. U nastavku ti otkrivamo na koje znanstveno dokazane načine otopiti salo oko struka i postići izgled pješčanog sata, ali što je još važnije, poboljšati svoje zdravlje.

Nauči se nositi sa stresom

Jedna britanska studija potvrdila je da abdominalno salo i stres idu jedno s drugim, osobito kod žena. "Naša istraživanja pokazala su da žene koje imaju više abdominalnog sala imaju više stresa u životu te su podložnije lošim raspoloženjima", otkriva za portal Eat This, Not That voditeljica studije Eissa S. Epel. "Izloženost stresu dovodi do povećanja razine kortizola u organizmu, a hormon stresa potiče tijelo da skladišti masnoće oko vitalnih organa u abdomenu", objašnjava Epel. Kako bi prekinula ovaj proces koji je loš za tebe, pokušaj smanjiti stres u svom životu, odnosno nauči se što bolje nositi s njim. Pronađi metodu za opuštanje koja ti najbolje djeluje (duge šetnje, hobi, meditacija, vježbe disanja, druženje).

shimmer fallback

Spavaj

Manjak sna dovodi do hormonalnog disbalansa u tijelu, odnosno pojačanog lučenja hormona gladi grelina. I to nije sve. Kada si neispavana i umorna, osim što ćeš biti gladna, tijelo će žudjeti za šećerima i nezdravom hranom. Stoga, želiš li vladati svojim apetitom, vodi računa o tome da svaku večer ideš u isto vrijeme (prije ponoći) spavati i da se ujutro (ako je moguće tek za sedam - osam sati) uvijek u isto vrijeme budiš. "Nema sumnje da nedovoljno sna potiče glad i apetit, to je dokazano. Naše tijelo nije dizajnirano tako da podnosi manjak sna. Čovjek je jedini sisavac koji si uskraćuje san", objašnjava dr. Eve Van Cauter, direktorica Centra za spavanje, metabolizam i zdravlje pri Sveučilištu Chicago.

shimmer fallback

Pokreni se

Želiš li se riješiti tog "tvrdokornog" sala oko struka morat ćeš se dobro oznojiti. Ne mislimo pritom na beskonačni broj trbušnjaka. Na žalost, ono neće otopiti salo. Učvrstit će mišiće, no pločice će ostati nevidljive sve dok ne potrčiš, odnosno ne posvetiš se kardio treningu. "Kardio je ključ za sagorijevanje kalorija i otapanje masnoća. Bicikliranje i hodanje su aktivnosti koje može izvoditi svatko, bez obzira na kondiciju. Prilagodi ih sebi i budi uporna", objašnjava osobna trenerica Stephanie Mansour za spomenuti portal.

Psihološka pomoć

Ponekad dobro dođe pomoć, podrška stručne osobe. U ovom slučaju to su psiholozi, odnosno bihevioralna terapija koja ti pomaže osoloboditi se neželjenog ponašanja, usvojiti zdrave prehrambene navike i promijeniti životni stil na bolje.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.