Ljudi već stoljećima koriste jabučni ocat u ljekovite svrhe i kao pomoć kod nekih zdravstvenih problema, a danas zbog znanosti možemo znati kada nam stvarno pomaže. Ali i kada trebamo biti oprezni i pažljivo ga koristiti jer može biti štetan.
Vrlo je važno znati je li korištenje jabučnog octa sigurno jer se ipak radi o kiselini. Ako ga konzumiraš u malim količinama, to se smatra sigurnim. Općenito liječnici smatraju da se u organizam ne smije unositi više od 20 ml dnevno jer to može dovesti do nekoliko nuspojava poput niske razine kalija što može uzrokovati grčeve mišića ili slabost i postati jako opasno za zdravlje.
Također, kod dijabetesa vrlo je važno razgovarati s liječnikom o redovitom konzumiranju jabučnog octa jer može sniziti razinu šećera u krvi. Ne preporučuje ga se piti ni u izvornom obliku zbog kiseline koja može naštetiti jednjaku i eventualno pridonijeti propadanju zuba i zubne cakline. U nastavku možeš pročitati koje su sve dobrobiti jabučnog octa za naše zdravlje i ljepotu i saznaj kako ga koristiti.
1. Dobar je za naša crijeva
Proces fermentacije koji se događa tijekom stvaranja jabučnog octa potiče rast i širenje mikroba koji su dobri za naša crijeva. Konzumiranje fermentirane hrane bogate probioticima poboljšava probavu, jača imunološki sustav, pa čak i pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Najbolje je konzumirati prirodni jabučni ocat. Osim što je pun probiotika, ima i druga svojstva za zdravlje crijeva. "Pokazalo se da jabučni ocat ima i antivirusna i antigljivična svojstva, a koristan je i za mikrobiom i ukupnu imunološku ravnotežu", objasnio je liječnik Will Cole za MBG Food.
(Foto: Pixabay)