Zdravlje
Zdravlje

Cikla je 'kraljica iz zemlje' koja će ti pomoći pripremiti imunitet za jesen

Cikla je 'kraljica iz zemlje' koja će ti pomoći pripremiti imunitet za jesen
Ova supernamirnica je dobra za svaki dio našeg organizma, pa čak i raspoloženje. Pripremi ju kao prilog ili glavno jelo i ojačaj svoje tijelo za nadolazeću sezonu

Ljekovitost cikle poznata nam je od davnih dana kada su ju koristili još i Stari Grci, a u tradicionalnoj medicini Indije i danas se koristi. Iako je nekada korijen bio pretvrd i koristilo se samo lišće, moderni kultivar ove biljke puno je mekši, sočniji i ukusniji.    

Cikla dozrijeva u vrijeme kasne jeseni i ranog ljeta, ali se tradicionalno kiseli kako bi se mogla konzumirati duboko u zimu. Kisela cikla najpoznatija nam je i najdostupnija, no svježa je jednako ukusna i još zdravija.   

Po sastavu je više od 80% voda, ali sadrži i gotovo sve potrebne minerale: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, cezij i stroncij. Također sadrži i vitamine B1, B2, B6, C te folate i pantotensku kiselinu. Čudesni sastojak cikle je betacijanin, pigment koji daje joj daje crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400%. Sve to ju čini idealnom za poboljšanje krvne slike, borbu s gripom i prehladom te regulaciju krvnog tlaka.  Ono što nam je posebno zanimljivo je da sadrži i triptofan koji sudjeluje u sintezi serotonina pa tako utječe i na naše raspoloženje. Ako se osjećaš loše ili si imala neuspješan dan, možda bi mogla isprobati neki od navedenih recepata. Osim što postoji šansa da ćeš nakon obroka biti sretnija, tvoj će organizam biti spreman boriti se s izazovima hladnijeg vremena Iako nema značajnih nuspojava, nemoj se uplašiti ako tvoja stolica ili urin budu čudne boje nakon konzumiranja cikle. Pigmenti u njoj su vrlo postojani i ne možemo ih u potpuno razgraditi pa višak izlučujemo.    

Salata od cikle i mrkve

Postupak: 1. Mrku i ciklu oguli i naribaj na ribežu.  2. Luk izreži na kolutiće i pomiješaj s mrkvom i ciklom.  4. Dodaj ostale sastojke i sve zajedno pomiješaj. Na kraju ukrasi listićima mente i posluži hladno. 

Potrebno ti je:   

4 cikle

4 mrkve

1 crveni luk

25 g nasjeckanih listova mente

30 g bučinih sjemenki

30 g suncokretovih sjemenki

sok jedne naranče

5 žlica aceto balsamica

3 žlice maslinovog ulja

Papar

Sol

Rižoto od cikle

Postupak: 1. Sitno nasjeckaj oguljene ljutike, jabuku i orahe.  2. U loncu lagano ugrij ulje i poprži luk, a na luk dodaj rižu i prži dok ne bude staklasta. Rižu podlijevaj temeljcem i kuhaj na laganoj vatri. 3. U posebnom loncu skuhaj ciklu, malo ju ohladi i oguli te naribaj na ribež.  4. U napola skuhanu rižu dodaj ribanu ciklu, jabuke te orahe i hren. 5. Kada je riža u potpunosti kuhana dodaj listiće bosiljka, sol i papar. Posluži s naribanim parmezanom i polovicama oraha. 

Potrebno ti je:   

400 g riže okruglog zrna

500 g cikle

1 L temeljca od povrća

2 ljutike 

2 žlice maslinova ulja

1 kisela jabuka

1 žlica ribanog hrena

nekoliko listova bosiljka

25 g oraha

50 g ribanog parmezana

Papar

Sol

Torta s ciklom

Preljev: Postupak: 1. U zdjelu prosijaj brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet. 2. U drugoj zdjeli mikserom pomiješaj ulje i šećer dok ne dobiješ finu smjesu. Dodaj žumanjke, jedan po jedan, i pomiješaj. 3. Ciklu oguli i naribaj pa ju umiješaj u pripremljenu smjesu. 4. Dodaj sok od limuna i limunovu koricu, grožđice i fino mljevene orahe te sve skupa izmiksaj električnom miješalicom.  5. Polako dodaj smjesu suhih sastojaka dok miksaš.  6. Istuci bjelanjke u snijeg i pažljivo ih rukom umiješaj u smjesu s ciklom.  7. Izlij u posudu za pečenje i peci oko 50-55 minuta na 200 stupnjeva. 8. Kad je gotova, ostavi tortu da se ohladi 20 minuta prije nego ju izvadiš iz kalupa. Za to vrijeme pripremi preljev tako što ćeš pomiješati šećer i sok limuna.  9. Na ohlađeni biskvit dodaj preljev i ostavi da se stisne. Posluži samo ili s kuglicom sladoleda. 

Potrebno ti je: Biskvit: 

225 g brašna

1/2 žličice sode bikarbone

1 žlica praška za pecivo

150 g svježe naribane cikla

225 g smeđeg šećera 

75 g oraha

75 g grožđica

3 jaja

1 žličica cimet

180 mL suncokretovog ulja

1 žličica naribane limunove korice

Sok od pola limuna

8 zlica šećera u prahu

Sok od jednog limuna