Zdravlje s tanjura

Želiš smršavjeti? Ovi vitamini ti mogu pomoći da dođeš do željene težine

Većina ljudi uzima neke dodatke uz prehranu, a onda je dobro znati koji od njih mogu pomoći kod gubitka kilograma. Upravo dodavanjem ovih vitamina u prehranu možeš doći do željene težine

pars-sahin-pe4dW2_PLfk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dodaci prehrani su nešto što većina nas ima na svojim kuhinjskim ormarićima jer znamo da je izuzetno važno da uneseno dovoljnu količinu nutrijenata. No, možda si već i čula da neki vitamini mogu biti povezani s gubitkom kilograma?

Image
Vrlo učinkovito

Prema stručnjacima: Navike zbog kojih trbuh i struk rastu

Na prvu to bi moglo zvučati kao neki marketinški trik poput tableta za mršavljenje pa je onda najbolje vidjeti što kažu stručnjaci. Nutricionistkinja Erin Palinski-Wade, autorica knjige "Belly Fat Diet for Dummies", objasnila je koji vitamini nam mogu pomoći da tijelo dovedemo u ravnotežu i lakše izgubimo kilograme.

"Prehrana bogata hranjivim tvarima uvijek je najbolja opcija i treba biti na prvom mjestu jer se ne unose samo vitamini i minerali, već i dodatni spojevi poput vlakana i antioksidanasa. No, vitaminski dodaci mogu pomoći ako si svjesna da ne unosiš dovoljno nutrijenata kroz prehranu", kaže Palinski-Wade za Woman's Health Magazine. Stoga u nastavku provjeri o koja tri vitamina se radi:

Vitamin D

Drugi naziv za ovaj važan hranjivi sastojak je "vitamin sunca", a pravo je pitanje koliko pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine. "Iako postoji povezanost između pretilosti i niske razine vitamina D, još nije bilo istraživanja koja bi pokazala da će dodavanje vitamina D u prehranu potaknuti gubitak težine”, kaže Palinski-Wade. "No, jedna studija je otkrila da je dodatni vitamin D kod ispitanica koje su bili na dijeti dovelo do povećanja gubitka težine u usporedbi sa ženama koje su imale istu dijetu bez dodatnog vitamina", dodaje dalje. Druga istraživanja nisu bila toliko obećavajuća. Pregledom dvadeset studija zaključeno je da dodatak vitamina D nije promijenio indeks tjelsne mase ili opseg struka kod zdravih odraslih osoba.

No, vitamin D može direktno utjecati na raspoloženje što opet može utjecati na težinu, kaže dalje Palinski-Wade. To je zato što su niske razine vitamina D povezane s depresijom i poremećajem raspoloženja, a one mogu rezultirati povećanjem tjelesne težine.

shimmer fallback

Niže razine ovog vitamina također utječu na kvalitetu i količinu sna, a spavanje utječe na apetit i veći unos kalorija te veći rizik od dobivanja kilograma. Nakon svih ovih saznanja postavlja se pitanje treba li dodatno uzimati vitamin D? Prema Palinski-Wadeu, najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, a dodatni izvori mogu uključivati obogaćene mliječne proizvode, gljive, jaja i masnu ribu. Tijekom zime se može uzimati i dodatak prehrani, ali prije toga je važno porazgovarati sa svojim liječnikom.

Magnezij

Iako magnezij nije direktno povezan s gubitkom kilograma, igra važnu ulogu u reakciji tijela na stres i pomaže kod kvalitetnog sna, kaže dalje stručnjakinja. "Visoke razine stresa mogu utjecati na pojavu nesanice, veći unos kalorija, ali i količinu energije", kaže Palinski-Wade.

"Unosom dovoljne količine magnezija možemo popraviti kvalitetu spavanja i smanjiti stres što neizravno može poboljšati tjelesnu težinu", dodaje dalje. Grah, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice su odlični izvori magnezija.

shimmer fallback

Vitamin C

Prema Palinski-Wade, neka istraživanja upućuju na to da unos vitamina C može usporiti gubitak mišićne mase zbog čega će nam metabolizam bolje funkcionirati. "Metabolizam će bolje raditi kada je očuvana mišića tjelesna masa. Osim toga, adekvatna razina vitamina C povezana je sa smanjenjem hormona stresa u tijelu. Kada su hormoni stresa povišeni dolazi do povećanja masti u središnjem dijelu (visceralna masnoća), tako da vitamin C može pomoći kod smanjenja ovih masnoća", dodaje dalje. Jagode, paprike, kivi, brokula, dinja, prokulice, špinat i citrusi su namirnice koje bi trebalo uključiti u prehranu jer sadrže puno vitamina C.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.