I 10 minuta je dovoljno

Evo što će se dogoditi tvom tijelu ako odmah nakon obroka odeš u kratku šetnju

Često se nakon obroka osjećamo umorno, no stručnjaci tvrda da je to najbolje vrijeme za šetnju. Otkrivamo zašto

pexels-pille-kirsi-1116984.jpeg
Foto: Pexels

Hrana je neophodna za normalno funkcioniranje ljudskog tijela i daje nam energiju koja nam je potreba za obavljanje raznih svakodnevnih zadataka i aktivnosti. Ipak, nije neobično da se nakon ukusnog i malo obilnijeg obroka osjećamo umorno i pomalo letargično. Mnogi u takvim trenucima odluče malo odmoriti, no stručnjaci tvrde da je vrijeme nakon obroka zapravo najbolje iskoristiti za kratku šetnju svježim zrakom.

Image
Nemoj ih ignorirati

Ovi simptomi mogu biti znakovi skrivenih upalnih procesa u tvom tijelu

Studije su pokazale da šetnja nakon obroka može pozitivno utjecati na naše zdravlje i stabilizirati razinu inzulina i šećera u krvi. Pokazalo se da čak i dvominutna šetnja nakon jela puno bolje utječe na naše tijelo u usporedbi sa sjedenjem ili stajanjem.

Važno je spriječiti skok šećera u krvi jer se na taj način smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a istraživanja su pokazala kako šećer u krvi najčešće raste nakon obroka. Upravo zato je dobro odmah nakon jela otići u kratku šetnju. Koji su simptomi visoke razine šećera u krvi, ali i prednosti kratke šetnje nakon obroka - provjeri u nastavku.

Simptomi visoke razine šećera u krvi

Najčešći simptomi koji ukazuju na povišenu razinu šećera u krvi su pojačani osjećaj žeđi, umor, stres i često mokrenje. Redovite šetnje nakon jela pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi, pozitivno utječu na razinu energije, kao i na raspoloženje.

Image
Foto: Pexels

Prednosti kratke šetnje nakon obroka

Kratka šetnja od 10 minuta nakon jela nešto je najbolje što možemo učiniti za svoje tijelo, napominju nutricionisti. Time sprečavamo skok glukoze nakon jela, a to je nešto s čim se danas bori puno ljudi – osobito ako su im obroci bazirani na namirnicama koje sadrže veće količine ugljikohidrata ili se brže apsorbiraju.

Image
Foto: Pexels

Osim toga, hodanje nakon jela povoljno utječe i na rad probave, poboljšava cirkulaciju te oslobađa hormone koji su zaduženi za dobro raspoloženje.

Zašto baš 10 minuta?

Stručnjaci pojašnjavaju da je kratka šetnja nakon jela najbolji izbor, dok je pojačanu fizičku aktivnost ili duge i naporne šetnje odmah nakon obroka bolje izbjegavati jer mogu izazvati mučninu. Osim toga, kratke šetnje su puno lakše izvedive i svima dostižne, što je dobro za motivaciju.

Image
Foto: Pexels

Prema tome, želiš li učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, šetnja nakon obroka trebala bi postati dio tvoje svakodnevne rutine. Ako nisi u mogućnosti otići u šetnju nakon jela, stručnjaci napominju da pospremanje kuće može imati jednaki učinak. Važno je biti u pokretu.