Nemoj ih ignorirati

Ovi simptomi mogu biti znakovi skrivenih upalnih procesa u tvom tijelu

Upalni procesi koji se događaju unutar našeg tijela mogu biti potencijalno opasni i uzrokovati čitav niz problema sa zdravljem stoga ih je važno prepoznati na vrijeme

pexels-andrea-piacquadio-3812757.jpeg
Foto: Pexels

Sve moderne bolesti izazvane su upalama koje se događaju unutar tijela, a nekoliko je uzroka zašto se one događaju. Na sreću, upale je moguće spriječiti i ukloniti ih te tako zaštititi svoje zdravlje.

Neki od najčešćih uzročnika upala u tijelu su:

  • Neuravnotežena prehrana
  • Nedostatak fizičke aktivnost
  • Stres
  • Skrivene infekcije
  • Prisutnost toksina u organizmu

Kako ističu liječnici, upale same po sebi nisu loša stvar – to je odgovor našeg imunološkog sustava na ozljede i infekcije i on na taj način obnavlja i štiti naše tijelo. Upale postaju problem kada imunološki sustav pretjerano reagira, što dovodi do niza problema povezanih s upalama – od bolova do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja poput artritisa i lupusa.

Image
Pitali smo stručnjaka

Kako prirodnim putem ublažiti simptome alergije

Postoje dvije vrste upala – akutne i kronične. Akutna upala je normalna i složena reakcija organizma na neku prijetnju, bilo da je to bakterija, opeklina, ozeblina ili uganuće. Neki od simptoma koji se javljaju kod akutne upale su oticanje, crvenilo, bol, vrućina i proširene krvne žile. Tijelo se na taj način brani od ozljede ili infekcije. S druge strane, kronične upale možda nisu toliko ozbiljne kao akutne upale, no mogu izazvati ozbiljne dugotrajne posljedice i povezuju se s brojnim bolestima.

Kada su u našem organizmu prisutni neki upalni procesi, tijelo nas na to upozorava putem različitih simptoma koje često zanemarujemo. U nastavku navodimo najčešće simptome koji mogu biti znak upala u tijelu. Ako ih primijetiš te sumnjaš da su u tvom organizmu prisutni upalni procesi svakako se što prije konzultiraj s liječnikom koji će te uputiti na daljnje pretrage.

Slabost

Upale uzrokuju bolove i oticanje, a kao rezultat toga može se pojaviti opća slabost u cijelom tijelu ili samo u određenim područjima koja su upaljena, poput leđa ili ruku. Ako odjednom imaš poteškoće s podizanjem stvari, izvođenjem određenih vježbi ili hvatanjem predmeta, trebala bi porazgovarati s liječnikom.

shimmer fallback

Umor

Umor se može pojaviti kao jedan od brojnih simptoma različitih bolesti, a često se javlja i ako su u organizmu prisutni upalni procesi. Vrlo je često povezan s kroničnim upalama pa ćeš se osjećati kao da stalno imaš gripu. Istraživanja su pokazala da je kronični umor jedan od najčešćih simptoma koji se javljaju kod osoba koje imaju upale u tijelu.

shimmer fallback

Bolovi u zglobovima

Reumatoidni artritis je autoimuni poremećaj i vrsta artritisa kod kojeg se javljaju upale u zglobovima. Kod ovog poremećaja imunološki sustav napada zglobove, uzrokujući oticanje, crvenilo i bol. Riječ je o kroničnom stanju koje može uzrokovati trajna oštećenja ako se ne liječi pravilno.

shimmer fallback

Probavne smetnje

Nadutost, grčevi, zatvor, plinovi i proljev mogu biti znakovi Crohnove bolesti, sindroma iritabilnog crijeva, alergija na hranu i drugih crijevnih bolesti i problema povezanih s kroničnom upalom. Iako svatko povremeno može iskusiti spomenute simptome, ako se oni javljaju često, svakako se konzultiraj s liječnikom.

shimmer fallback

Problemi s koncentracijom i pamćenjem

Upalni procesi u tijelu mogu utjecati i na mozak i uzrokovati probleme s pamćenjem i koncentracijom i mentalnu usporenost. Upale utječu na mozak baš kao i na svaki drugi dio tijela, uzrokujući iritaciju i oticanje, a to dovodi do kognitivnih problema.

shimmer fallback

Suzne oči i curenje nosa

Alergije se javljaju kada naš imunološki sustav pretjerano reagira na nešto što smo unijeli u svoje tijelo ili na nešto iz okruženja, uzrokujući upalne reakcije. Simptomi alergija poput suznih očiju, svrbeža i curenja nosa su rezultat kroničnih upala. Na taj način tijelo ti šalje signal da nešto nije u redu.

shimmer fallback

Crvenilo i svrbež kože

Kožne bolesti poput dermatitisa, psorijaze, akni i ekcema također mogu biti uzrokovane upalama. Ako si na svojoj koži primijetila osip ili crvene mrlje koje ne prolaze, zakaži pregled kod dermatologa.

shimmer fallback

Masne naslage oko trbuha  

Salo oko struka jedan je od češćih simptoma koji ukazuju na skrivene upalne procese u tijelu, no pretilost ujedno i povećava rizik od upalnih bolesti i pogoršava već prisutne upale, upozoravaju liječnici. Masne naslage u trbušnom dijelu su znak da je tijelo pod stresom, a upala je reakcija organizma na stres. Održavanje zdrave tjelesne težine te pravilna prehrana najbolji su načini za smanjenje rizika od pojave upala.  Zdrave namirnice s protuupalnim djelovanjem će potaknuti mršavljenje i pozitivno utjecati na cijelo zdravlje pa ih uključi u svoju svakodnevnu prehranu.

shimmer fallback

Za tretiranje upala nije dovoljno samo uzimati lijekove, već to iziskuje cjelovit pristup i promjene u načinu života. Pravilna prehrana, smanjenje stresa, fizička aktivnost i uzimanje određenih suplemenata najbolji su načini za smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.