Blitva je vrlo hranjivo povrće prepuno vitamina K i A koje, kao i drugo zeleno lisnato povrće, sadrži visoku razinu nitrata za koje se pokazalo da snižavaju krvni tlak, smanjuju količinu kisika potrebnu tijekom vježbanja i poboljšavaju sportske performanse.
Ovo povrće može pomoći u prevenciji raka, smanjiti krvni tlak i poboljšati performanse u sportu, a prepuno je proteina, vlakana, kalcija, željeza, magnezija, antioksidansa i brojnih drugih hranjivih tvari neophodnih za zdrav život i funkcioniranje organizma.
Konzumacija svih vrsta voća i povrća povezana je sa smanjenim rizikom od mnogih nepovoljnih zdravstvenih stanja, pa tako i blitve. Mnoge su studije pokazale da konzumacija povrća poput blitve smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti te potiče zdrav ten, povećanu energiju i ukupnu manju težinu.
Blitva se može jesti sirova ili kuhana - možeš ju dodati u razne salate, omlete, sendviče ili smoothieje, a možeš ju i kuhati i pirjati ili dodati juhama. Donosimo ti tri jednostavna recepta koje možeš već danas isprobati.