Zdravlje
Zdravlje

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari
Ovo povrće gotovo je u nekoliko minuta, odličan je prilog uz jaja, meso, ribu, a možeš ga pripremiti i kao samostalno jelo ili njime obojati tjesteninu u zeleno i razveseliti djecu

Blitva je već sama po sebi hrana koja spada u najzdraviju skupinu namirnica - povrće i pritom tamnozeleno lisnato. Kad ju mudro pripremiš, odnosno iskombiniraš na tanjuru s ostalim zdravim sastojcima, hranjivost obroka postaje još veća.Blitva obiluje nutrijentima i jedno je od rijetkog povrća koje kuhanjem ne gubi hranjive tvari. Štoviše, termičkom obradom oblitva postaje još hranjivija. U njoj su sadržani gotovo svi vitamini, a osobito K, C, E i A te minerali, među kojima prednjače željezo i magnezij. Blitva obiluje antioksidansima i folnom kiselinom zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama jer je folna kiselina ključna za razvoj ploda u ranoj fazi trudnoće.Vitamin A iz blitve, odnosno beta karoten koji se u tvom tijelu pretvara u vitamin A, ima antikancerogeni učinak. S obzirom da je bogata vlaknima, blitva će ti pomoći i da skineš višak kilograma jer će potaknuti metabolizam i crijeva te poboljšati probavu.  Ovo zeleno lisnato povrće koje je u rodu s ciklom raste kod nas i odavnina je sastavni dio mediteranske prehrane. Možeš ju pripremiti na brojne načine - mladi listovi su primamljiviji, no starinska jela poput poljičkog soparnika traže baš staru blitvu.

Poljički soparnik s pirovim brašnom

Na Instagramu smo pronašli zdraviju verziju poljičkog soparnika, još jednog jela koje je postalo delcija nakon što je othranilo generacije i generacije siromašnog stanovništva omiškog kraja. Jamičimo ti da ćeš se zaljubiti u soparnik kada ga probaš.Sastojci Za tijesto NadjevPostupak Operi i posuši listove blitve te ih očisti tako što ćeš im uklonitii bijele petiljke. Sada ih nareži na trakice. Listovi moraju biti suhi. Na sitno nareži luk i peršin. Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i na pobrašnjenoj površini razvaljaj dva kruga. Kako bi ti bilo lakše, napravi šablonu na masnom papiru za pečenje kako bi znala koliki krug ti može stati u pećnicu. Kada si dobila dva tanka kruga od tijesta, vrijeme je za nadjev. Začini blitvu solju, lukom, peršinom i nadjev rasporedi po jednom krugu od tijesta, no vodi računa da ostaviš centimetar prazno uz rub. Pokrij drugim tijestom i krajeve spoji pa ih uvij na gore kako smjesa ne bi curila van.  Peci u pećnici zagrijanoj na 230 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta, a kada ga izvadiš pokrij ga krpom da malo odmori. Potom ga premaži mješavinom maslinovog ulja i češnjaka i soparnik je spreman za jelo.

150 g pirovog fino mljevenog integralnog brašna

100 g pirovog bijelog brašna

žličica ulja

160 ml mlake vode

250 g oprane i na trakice narezane blitve

1 srednje veliki crveni luk

žličica sitno narezanog peršina

2 prstohvata soli

50 ml ulja

2 češnja češnjaka

Zeleni njoki

Postupak Skuhaj blitvu, iscijedi iz nje vodu i usitni je u sjeckalici ili nožem. Skuhaj krumpir u ljusci, oguli ga, ohladi, izgnječi, dodaj jaja, brašno, sol, maslac i blitvu te umijesi tijesto i od njega na pobrašnjenoj površini radi valjke i reži ih u njoke. Njoke kuhaj u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Sastojci

500 g blitve

2 jaja

300 g pirovog brašna 

2 velika krumpira

prstohvat soli

žlica maslaca

Krem juha od blitve

Postupak Operi blitvu i odvoji deblje petiljke te ih nareži na sitno. Izreži luk i stavi da se dinsta na maslinovom ulju te mu dodaj petiljke blitve i krumpir narezan na kockice. Posoli. Nakon što luk povene dodaj zelene listove blitve koje si narezala na manje komade i podlij vodom ili povrtnim temeljcem ako ga imaš. Kuhaj polupoklopljeno 15-ak minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. Po potrebi dodaj još vode i kuhaj još pet minuta. Juhu izradi štapnim mikserom te dekoriraj vrhnjem za kuhanje. Možeš ju servirati samu ili s krutonima - kruhom narezanim na kockice, začinjenim začinima po želji i uljem te prepečenim na tavi ili u pećnici. Po želji dodaj i parmezan.

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

(FOTO: Pexels)

Sastojci

500 g blitve

1 veći krumpir

3 češnja češnjaka

glavica luka

žlica vrhnja za kuhanje

malo ribanog parmeazana

sol 

žlica maslinovog ulja

Smoothie s blitvom

Sastojci Postupak Sve sastojke (kreni s blitvom pa dodaj ostale) stavi u blender i blendaj dok ne dobiješ fini, gusti i kremasti napitak koji će zadovoljiti tvoje potrebe za vitaminima i mineralima. Zeleni smoothie odličan je način da započneš dan.

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

(FOTO: Pexels)

šalica narezane mlade blitve

pola banane

jedna manja jabuka

pola naranče

komadić đumbira

žlica zobenih pahuljica

četvrtina avokada

žlica meda (po želji)

bademovo mlijeko ili voda

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx