Blitva je već sama po sebi hrana koja spada u najzdraviju skupinu namirnica - povrće i pritom tamnozeleno lisnato. Kad ju mudro pripremiš, odnosno iskombiniraš na tanjuru s ostalim zdravim sastojcima, hranjivost obroka postaje još veća.
Blitva obiluje nutrijentima i jedno je od rijetkog povrća koje kuhanjem ne gubi hranjive tvari. Štoviše, termičkom obradom oblitva postaje još hranjivija. U njoj su sadržani gotovo svi vitamini, a osobito K, C, E i A te minerali, među kojima prednjače željezo i magnezij. Blitva obiluje antioksidansima i folnom kiselinom zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama jer je folna kiselina ključna za razvoj ploda u ranoj fazi trudnoće.
Vitamin A iz blitve, odnosno beta karoten koji se u tvom tijelu pretvara u vitamin A, ima antikancerogeni učinak. S obzirom da je bogata vlaknima, blitva će ti pomoći i da skineš višak kilograma jer će potaknuti metabolizam i crijeva te poboljšati probavu.
Ovo zeleno lisnato povrće koje je u rodu s ciklom raste kod nas i odavnina je sastavni dio mediteranske prehrane. Možeš ju pripremiti na brojne načine - mladi listovi su primamljiviji, no starinska jela poput poljičkog soparnika traže baš staru blitvu.
Poljički soparnik s pirovim brašnom
Na Instagramu smo pronašli zdraviju verziju poljičkog soparnika, još jednog jela koje je postalo delcija nakon što je othranilo generacije i generacije siromašnog stanovništva omiškog kraja. Jamičimo ti da ćeš se zaljubiti u soparnik kada ga probaš.
Sastojci
Za tijesto
NadjevPostupak
Operi i posuši listove blitve te ih očisti tako što ćeš im uklonitii bijele petiljke. Sada ih nareži na trakice. Listovi moraju biti suhi.
Na sitno nareži luk i peršin.
Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i na pobrašnjenoj površini razvaljaj dva kruga. Kako bi ti bilo lakše, napravi šablonu na masnom papiru za pečenje kako bi znala koliki krug ti može stati u pećnicu. Kada si dobila dva tanka kruga od tijesta, vrijeme je za nadjev.
Začini blitvu solju, lukom, peršinom i nadjev rasporedi po jednom krugu od tijesta, no vodi računa da ostaviš centimetar prazno uz rub. Pokrij drugim tijestom i krajeve spoji pa ih uvij na gore kako smjesa ne bi curila van.
Peci u pećnici zagrijanoj na 230 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta, a kada ga izvadiš pokrij ga krpom da malo odmori. Potom ga premaži mješavinom maslinovog ulja i češnjaka i soparnik je spreman za jelo.
- 150 g pirovog fino mljevenog integralnog brašna
- 100 g pirovog bijelog brašna
- žličica ulja
- 160 ml mlake vode
- 250 g oprane i na trakice narezane blitve
- 1 srednje veliki crveni luk
- žličica sitno narezanog peršina
- 2 prstohvata soli
- 50 ml ulja
- 2 češnja češnjaka
Zeleni njoki
Postupak
Skuhaj blitvu, iscijedi iz nje vodu i usitni je u sjeckalici ili nožem. Skuhaj krumpir u ljusci, oguli ga, ohladi, izgnječi, dodaj jaja, brašno, sol, maslac i blitvu te umijesi tijesto i od njega na pobrašnjenoj površini radi valjke i reži ih u njoke. Njoke kuhaj u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Sastojci
- 500 g blitve
- 2 jaja
- 300 g pirovog brašna
- 2 velika krumpira
- prstohvat soli
- žlica maslaca
Krem juha od blitve
Postupak
Operi blitvu i odvoji deblje petiljke te ih nareži na sitno. Izreži luk i stavi da se dinsta na maslinovom ulju te mu dodaj petiljke blitve i krumpir narezan na kockice. Posoli.
Nakon što luk povene dodaj zelene listove blitve koje si narezala na manje komade i podlij vodom ili povrtnim temeljcem ako ga imaš. Kuhaj polupoklopljeno 15-ak minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. Po potrebi dodaj još vode i kuhaj još pet minuta.
Juhu izradi štapnim mikserom te dekoriraj vrhnjem za kuhanje. Možeš ju servirati samu ili s krutonima - kruhom narezanim na kockice, začinjenim začinima po želji i uljem te prepečenim na tavi ili u pećnici. Po želji dodaj i parmezan.
(FOTO: Pexels)
Sastojci
- 500 g blitve
- 1 veći krumpir
- 3 češnja češnjaka
- glavica luka
- žlica vrhnja za kuhanje
- malo ribanog parmeazana
- sol
- žlica maslinovog ulja
Smoothie s blitvom
Sastojci
Postupak
Sve sastojke (kreni s blitvom pa dodaj ostale) stavi u blender i blendaj dok ne dobiješ fini, gusti i kremasti napitak koji će zadovoljiti tvoje potrebe za vitaminima i mineralima. Zeleni smoothie odličan je način da započneš dan.
(FOTO: Pexels)
- šalica narezane mlade blitve
- pola banane
- jedna manja jabuka
- pola naranče
- komadić đumbira
- žlica zobenih pahuljica
- četvrtina avokada
- žlica meda (po želji)
- bademovo mlijeko ili voda