Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Ovo povrće gotovo je u nekoliko minuta, odličan je prilog uz jaja, meso, ribu, a možeš ga pripremiti i kao samostalno jelo ili njime obojati tjesteninu u zeleno i razveseliti djecu

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Blitva je već sama po sebi hrana koja spada u najzdraviju skupinu namirnica - povrće i pritom tamnozeleno lisnato. Kad ju mudro pripremiš, odnosno iskombiniraš na tanjuru s ostalim zdravim sastojcima, hranjivost obroka postaje još veća.





Blitva obiluje nutrijentima i jedno je od rijetkog povrća koje kuhanjem ne gubi hranjive tvari. Štoviše, termičkom obradom oblitva postaje još hranjivija. U njoj su sadržani gotovo svi vitamini, a osobito K, C, E i A te minerali, među kojima prednjače željezo i magnezij. Blitva obiluje antioksidansima i folnom kiselinom zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama jer je folna kiselina ključna za razvoj ploda u ranoj fazi trudnoće.

Vitamin A iz blitve, odnosno beta karoten koji se u tvom tijelu pretvara u vitamin A, ima antikancerogeni učinak. S obzirom da je bogata vlaknima, blitva će ti pomoći i da skineš višak kilograma jer će potaknuti metabolizam i crijeva te poboljšati probavu. 

Ovo zeleno lisnato povrće koje je u rodu s ciklom raste kod nas i odavnina je sastavni dio mediteranske prehrane. Možeš ju pripremiti na brojne načine - mladi listovi su primamljiviji, no starinska jela poput poljičkog soparnika traže baš staru blitvu.

Image

Od smoothieja do salate: Mladi špinat je zvijezda proljetnog stola


Poljički soparnik s pirovim brašnom

Na Instagramu smo pronašli zdraviju verziju poljičkog soparnika, još jednog jela koje je postalo delcija nakon što je othranilo generacije i generacije siromašnog stanovništva omiškog kraja. Jamičimo ti da ćeš se zaljubiti u soparnik kada ga probaš.

Sastojci

Za tijesto NadjevPostupak

Operi i posuši listove blitve te ih očisti tako što ćeš im uklonitii bijele petiljke. Sada ih nareži na trakice. Listovi moraju biti suhi.
Na sitno nareži luk i peršin.

Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i na pobrašnjenoj površini razvaljaj dva kruga. Kako bi ti bilo lakše, napravi šablonu na masnom papiru za pečenje kako bi znala koliki krug ti može stati u pećnicu. Kada si dobila dva tanka kruga od tijesta, vrijeme je za nadjev.

Začini blitvu solju, lukom, peršinom i nadjev rasporedi po jednom krugu od tijesta, no vodi računa da ostaviš centimetar prazno uz rub. Pokrij drugim tijestom i krajeve spoji pa ih uvij na gore kako smjesa ne bi curila van. 

Peci u pećnici zagrijanoj na 230 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta, a kada ga izvadiš pokrij ga krpom da malo odmori. Potom ga premaži mješavinom maslinovog ulja i češnjaka i soparnik je spreman za jelo.




  • 150 g pirovog fino mljevenog integralnog brašna
  • 100 g pirovog bijelog brašna
  • žličica ulja
  • 160 ml mlake vode
  • 250 g oprane i na trakice narezane blitve
  • 1 srednje veliki crveni luk
  • žličica sitno narezanog peršina
  • 2 prstohvata soli
  • 50 ml ulja
  • 2 češnja češnjaka

Zeleni njoki


Postupak

Skuhaj blitvu, iscijedi iz nje vodu i usitni je u sjeckalici ili nožem. Skuhaj krumpir u ljusci, oguli ga, ohladi, izgnječi, dodaj jaja, brašno, sol, maslac i blitvu te umijesi tijesto i od njega na pobrašnjenoj površini radi valjke i reži ih u njoke. Njoke kuhaj u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Sastojci

  • 500 g blitve
  • 2 jaja
  • 300 g pirovog brašna 
  • 2 velika krumpira
  • prstohvat soli
  • žlica maslaca

Krem juha od blitve


Postupak

Operi blitvu i odvoji deblje petiljke te ih nareži na sitno. Izreži luk i stavi da se dinsta na maslinovom ulju te mu dodaj petiljke blitve i krumpir narezan na kockice. Posoli.

Nakon što luk povene dodaj zelene listove blitve koje si narezala na manje komade i podlij vodom ili povrtnim temeljcem ako ga imaš. Kuhaj polupoklopljeno 15-ak minuta, odnosno dok krumpir ne omekša. Po potrebi dodaj još vode i kuhaj još pet minuta.

Juhu izradi štapnim mikserom te dekoriraj vrhnjem za kuhanje. Možeš ju servirati samu ili s krutonima - kruhom narezanim na kockice, začinjenim začinima po želji i uljem te prepečenim na tavi ili u pećnici. Po želji dodaj i parmezan.

Image


(FOTO: Pexels)

Sastojci

  • 500 g blitve
  • 1 veći krumpir
  • 3 češnja češnjaka
  • glavica luka
  • žlica vrhnja za kuhanje
  • malo ribanog parmeazana
  • sol 
  • žlica maslinovog ulja

Smoothie s blitvom

Sastojci Postupak

Sve sastojke (kreni s blitvom pa dodaj ostale) stavi u blender i blendaj dok ne dobiješ fini, gusti i kremasti napitak koji će zadovoljiti tvoje potrebe za vitaminima i mineralima. Zeleni smoothie odličan je način da započneš dan.

Image


(FOTO: Pexels)

  • šalica narezane mlade blitve
  • pola banane
  • jedna manja jabuka
  • pola naranče
  • komadić đumbira
  • žlica zobenih pahuljica
  • četvrtina avokada
  • žlica meda (po želji)
  • bademovo mlijeko ili voda