S hrskavim, slatkastim stabljikama koje nalikuju celeru, i velikim listovima, često se kaže da ova biljka ima okus sličan repi ili špinatu - osim što nije gorka. Ako pokušavaš dodati više povrća u svoju prehranu, blitva je definitivno pravi izbor.
Blitva je definicija superhrane. Sadrži velike količine vitamina K, A, C i E, magnezija, željeza i kalija. Prema Tufts sveučilištu, impresivna nutricionistička statistika donosi mnoge zdravstvene prednosti. Pomaže regulirati razinu šećera u krvi, sprječava srčane bolesti, snižava krvni tlak, poboljšava probavu, jača imunološki sustav, a čak se i bori protiv raka.
Kako ovo sve postići od kuće? Započni s ovim ukusnim receptima:
1. Rolice od blitve s govedinom i pinjolima
Ovo jelo je pravi specijalitet koji je jednostavan za izradu, a iznimno je ukusan i bogat zdravim sastojcima. Pinjoli se rijetko koriste u svakodnevnim jelima, no oni dokazano pomažu u gubitku tjelesne težine. Ovo jelo sadrži vrlo malo ugljikohidrata i puno ukusnih sastojaka, a za pripremu ti je potrebno svega 25 minuta.
Za pripremu ti je potrebno: 8 velikih listova blitve, pola kile goveđeg mesa, pola šalice feta sira, pola šalice isjeckanog luka, četvrtina šalice suhih brusnica, četvrtina šalice pinjola, 2 žličice origana, prstohvat soli, papra i drugih začina po izboru, 500 ml pasirane rajčice i 90 grama cheddar sira.
Priprema: 1. U velikom loncu prokuhaj zasoljenu vodu i ubaci listove blitve. Kuhaj ih dok ne postanu mekani, ali ne toliko da se kidaju. U prosjeku je dosta samo jedna minuta kuhanja. Nakon što ih izvadiš isperi ih u hladnoj vodi i osuši.
2. Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješaj govedinu, feta sir, luk, brusnice, pinjole, origano, sol, papar i ostale začine. Kada smjesa postane homogena, podijeli ju na 8 jednakih porcija.
3. Pripremi ravnu posudu za pečenje i premaži dno s pola šalice umaka od rajčice.
4. Pripremi skuhane listove blitve i male porcije smjese koju si odvojila. Smjesu smjesti na kraj lista a zatim lagano zarolaj. Rolice trebaju biti dobro zategnute kako se ne bi raspale. Zatim ih položi u posudu za pečenje i prelij ostatkom pasirane rajčice, pokrij folijom i stavi u pećnicu.
5. Za pečenje je potrebno 40 minuta. Nakon 40 minuta skini foliju i pospi cheddar sirom, te vrati u pećnicu na 5 minuta dok se sir ne rastopi.
2. Blitva s piletinom i curryjem
Ovo jelo je bogato različitim okusima i je potpuno zdravo, te ne sadrži gluten i laktozu. U samo 35 minuta pripreme dobiti ćeš jedinstven, ukusan i zdrav ručak koji će se svima svidjeti.
Za pripremu ti je potrebno: 1 žličica ulja, pola kile pilećih prsa izrezanih na kockice, prstohvat soli, 1 svežanj blitve, 1 šalica nasjeckanog luka, 1 Jalapeño paprika, 2 žličice curry praha, četvrtina šalice vode,tri četvrtine šalice kokosovog mlijeka, jedna četvrtina suhih brusnica i 2 žličice soka od limete
Priprema: 1. Zagrij ulje u tavi te na njega dodaj začinjenu piletinu i peci ju 4 do 6 minuta, dok ne poprimi smeđu boju. Zatim ju izvadi na tanjur. Piletinu ćeš do kraja skuhati u kasnijim koracima.
2. U tavu ponovno dodaj malo soli, isjeckane listove blitve, luka, jalapena i prstohvat soli. Kada povrće omekša pospi ga začinima po izboru. Nastavi peći povrće 90 sekundi, a zatim dodaj četvrtinu čaše vode i isjeckane listove blitve, te pusti da se sve zajedno peče 3 minute.
3. Povećaj temperaturu, umiješaj kokosovo mlijeko, brusnice i piletinu. Zatim smanji temperaturu i miješaj dok umak ne postane gust, a piletina potpuno ispečena. Sok od limete umiješaj prije serviranja.
3. Integralna štrudla od blitve i mladog luka
Za ovu sočnu štrudlu ti je potrebno svega 60 minuta pripreme, a zasigurno ćeš ju pojesti u par minuta.
Za pripremu ti je potrebno: 300 g tijesta za savijače, 2 svežnja blitve, 2 mlada luka, 1 češnjak, maslinovo ulje, 200 grama kiselog vrhnja, prstohvat soli i papra, vlasac (listovi) i sjemenke sezama.
Priprema: 1. Odvoji potrebnu količinu integralnih kora za štrudlu, te ih zamotaj u vlažnu krpu dok ne napraviš smjesu.
2. Blitvu operi i nareži na sitnije komade, te blanširaj u prokuhanoj vodi oko minutu. Do tada na maslinovom ulju poprži mladi luk, očišćen i izrezan na kolutiće, te mladi češnjak.
3. Makni s plamena, te dodaj procijeđenu blitvu, stavi začine i sve dobro promiješaj. Na kraju dodaj vrhnje.
4. Na kalup stavi papir za pečenje te na dno jednu koru. Zatim ostatak kora sitno istrgaj i stavi u smjesu blitve. Sve dobro pomiješaj i stavi u kalup na koru i ravnomjerno rasporedi. Pospi sve sa sezamom.
5. Stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata.
4. Palačinke od blitve
Vjerojatno si čula za razna jela koja sadrže blitvu, no kladimo se da je ovo prvi put da čuješ za palačinke od blitve. Bez brige ovo jelo će te osvojiti svojim spojem slatkastih nota.
Za pripremu palačinki ti je potrebno: 150 g pšeničnog brašna, 2 jaja, 2.50 dl mlijeka, 1 mala žlica praška za pecivo, 1 prstohvat soli i 1 svežanj blitve.
Za pripremu nadjeva ti je potrebno: 250 g svježeg kravljeg sira, obrano mlijeko, 100 g vrhnja, 1 slatka paprika, 8 cherry rajčica, vlasac (listovi), sol, papar, čili u prahu i 100 g pureća prsa.
Priprema : 1. Blitvu očisti, operi i kratko blanširaj. Ohladi pod mlazom hladne vode, sitno nasjeckaj ili izmiksaj u kašu.
2. Sjedini sve sastojke za palačinke pa umiješaj blitvu i ostavi u hladnjaku na pola sata. Za to vrijeme napravi nadjev.
3. Izmiješaj sir i vrhnje u kremastu smjesu. Nasjeckaj papriku i rajčice, dodaj ih u sir i začini po želji. Nadjev ostavi da se hladi. Možeš ga napraviti i ranije da se sastojci bolje prožmu.
4. Ispeci palačinke i pusti ih da se ohlade. Kada su se ohladile, namaži nadjev preko pola palačinke, a na svaku palačinku stavi jednu šnitu pureće šunke tako da ju prerežeš na pola i staviš vodoravno na nadjev.
5. Kada su rolice gotove, stavi ih u hladnjak ili zamrzivač da se stegnu. Kada su se rolice stegnule, izreži ih u željene oblike i posluži.
5. Zeleni smoothie od blitve
Za ovaj energetski i detoksicirajući napitak potrebno ti je svega 4 sastojka.
Za pripremu ti je potrebno: 8 listova blitve, jedna jabuka, malo đumbira i žličica meda.
Priprema: 1. Sve sastojke očišti i nasjeckaj. Zatim ih stavi u blender i miksaj dok ne dobiješ podatnu teksturu.
2. Na kraju dodaj žličicu meda i napitak stavi u hladnjak na pola sata.