Riznica vitamina K i A

Zeleno lisnato povrće koje trebaš uvrstiti u prehranu - i recepti da ti olakšamo

Blitva je ukusno i zdravo povrće prepuno vitamina i hranjivih tvari, a mi smo pronašle tri odlična i zdrava recepta

tina-dawson-f1krjnOeWDk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Blitva je vrlo hranjivo povrće prepuno vitamina K i A koje, kao i drugo zeleno lisnato povrće, sadrži visoku razinu nitrata za koje se pokazalo da snižavaju krvni tlak, smanjuju količinu kisika potrebnu tijekom vježbanja i poboljšavaju sportske performanse.

Image

Namirnica tjedna: Blitva potiče metabolizam, puna je željeza i magnezija, a kuhanjem ne gubi hranjive tvari

Ovo povrće može pomoći u prevenciji raka, smanjiti krvni tlak i poboljšati performanse u sportu, a prepuno je proteina, vlakana, kalcija, željeza, magnezija, antioksidansa i brojnih drugih hranjivih tvari neophodnih za zdrav život i funkcioniranje organizma.

Konzumacija svih vrsta voća i povrća povezana je sa smanjenim rizikom od mnogih nepovoljnih zdravstvenih stanja, pa tako i blitve. Mnoge su studije pokazale da konzumacija povrća poput blitve smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti te potiče zdrav ten, povećanu energiju i ukupnu manju težinu.

Blitva se može jesti sirova ili kuhana - možeš ju dodati u razne salate, omlete, sendviče ili smoothieje, a možeš ju i kuhati i pirjati ili dodati juhama. Donosimo ti tri jednostavna recepta koje možeš već danas isprobati.

Pita s blitvom i porilukom

  • 2 velika poriluka
  • 200 g svježe blitve
  • 3 jaja
  • 150 g svježeg zrnatog sira
  • 50 g feta sira
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 75 g kukuruznog brašna
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
Image
Foto: Unsplash
  1. Poriluk nareži na kolutiće i pirjaj na malo maslinovog ulja i malo vode oko 10 minuta ili dok ne omekša. Umiješaj opranu i nasjeckanu blitvu i pirjaj još malo dok se ne skuha. Povremeno promiješaj da se svi sastojci sjedine. Isključi vatru i stavi posudu sa strane.
  2. Dodaj male kockice feta sira, začini solju i paprom. Prelij maslinovim uljem i ponovno promiješaj.
  3. Jaja umuti pjenjačom, dodaj svježi sir i sjedini sastojke. Umiješaj kukuruzno brašno, pa dodaj mješavinu blitve i poriluka.
  4. Smjesu izlij u manji pleh za pečenje koji si prethodno namastila. Peci na 180°C oko 40 minuta. Ostavi da se malo ohladi prije posluživanja.

Salata od blitve

  • 200 g svježe blitve
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • pola žličice crvene paprike
  • 1/4 žličice sjemenki korijandera
Image
Foto: Unsplash
  1. Listove blitve temeljito isperi. Ili rastrgni ili odreži debele stabljike s lišća. Nareži komade stabljike i listove i odvoji ih.
  2. Zagrij maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani češanj češnjaka, mljevenu crvenu papriku i sjemenke korijandera i kuhaj oko 30 sekundi ili dok češnjak ne zamiriši.
  3. Dodaj nasjeckane stabljike blitve. Smanji vatru na nisko, poklopi i kuhaj 3 do 4 minute. Nakon toga dodaj nasjeckano lišće blitve, poklopi i kuhaj još 3 do 4 minute. Ako blitvi treba još malo kuhanja, poklopi i kuhaj još nekoliko minuta.

Blitva s krumpirom

  • 400 g blitve
  • 400 g krumpira
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 velika češnjaka
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
Image
Foto: Pexels
  1. Blitvu operi i nareži stabljiku i lišće. Zagrij veliki lonac posoljene vode pa dodaj krumpir i kuhaj dok ne omekša, oko 20 minuta.
  2. Dodaj stabljike blitve i kuhaj još 10 minuta, a zatim dodaj lišće i kuhaj dok ne uvene. Krumpir i blitvu vrlo dobro ocijedi u cjedilu.
  3. U velikoj tavi zagrij ulje na umjerenoj vatri i dodaj češnjak. Začinite ulje solju i paprom te dodaj blitvu i krumpir, pa kuhaj na umjerenoj vatri, često miješajući i lagano gnječeći krumpir dok se kuha, oko 8 minuta.
  4. Okusi i po potrebi prilagodi začine pa posluži toplo.