PRVI PETAK U VELJAČI

Započela je kampanja 'Dan crvenih haljina' koja promiče prevenciju moždanog udara u žena

Ususret Danu crvenih haljina organizirat će se brojne aktivnosti poput stručnih skupova i edukativnih nastupa liječnica, a akciji će osobito doprinijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar i koje svojim pričama žele upozoriti na posljedice ove teške bolesti i osvijestiti važnost brige za zdravlje i prevencije moždanog udara u žena

1 Svjetlana Šupe_Zdravka Poljakovic_Vesna Kunej_Dinah Vodanovic_Marina Roje Bedekovic_Arijana Lovrencic-Huzjan_72dpi.jpg
Foto: Zvonimir Ferina

Jedna od pet žena doživjet će moždani udar, a jedna od tri koje ga dožive umrijet će od posljedica. Ovu strašnu statistiku jedino prevencijom možemo ublažiti jer više od 80% moždanih udara uspješno se spriječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života.

Žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati i upravo zato Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu zaredom organiziraju javnozdravstvenu akciju Dan crvenih haljina. Suorganizatori ove važne edukativne kampanje su Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Medicinski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu. Akcija se održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika RH, Ministarstva zdravstva RH i Gradonačelnika grada Zagreba.

Volonteri u akciji diljem Hrvatske

Cilj edukativne kampanje Dan crvenih haljina je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života. Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine volonterke, redom vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Marina Roje Bedeković, Zdravka Poljaković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

„Iz godine u godinu bilježimo male ali iznimno značajne pozitivne pomake i to nas snažno motivira da nastavimo s našom kampanjom. Posebno smo ponosni što je akcija zaživjela diljem Hrvatske zahvaljujući volonterskom radu zdravstvenih radnika te brojnih udruga, organizacija i pojedinaca. Stoga je iznimno važna vijest da smo uz podršku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH pokrenuli proceduru za izglasavanje Nacionalnog dana borbe protiv moždanog udara i vjerujemo da će postupak uskoro biti okončan.“ - kaže prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora akcije.

Image

Besplatni preventivni pregledi i humanitarni buvljak

Ususret Danu crvenih haljina organizirat će se brojne aktivnosti poput stručnih skupova i edukativnih nastupa liječnica, a akciji će osobito doprinijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar i koje svojim pričama žele upozoriti na posljedice ove teške bolesti i osvijestiti važnost brige za zdravlje i prevencije moždanog udara u žena.

U srijedu, 31. siječnja u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi te humanitarni buvljak u suradnji s članicama Lions cluba Meridijan na kojem će se skupljati sredstva za udruge koje se bave aktivnostima pomoću konja za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom.

Revija crvenih haljina

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i moći će se pratiti online na društvenim mrežama. Zvijezde večeri će biti hrabre žene koje su preživjele moždani udar, a one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Aleksandra Dojčinović, A'marie, Axa moda, Boudoir, BiteMyStile i Matija Vuica. Goste će kroz program voditi Ksenija Urličić i Joško Lokas, a svojim glazbenim nastupima svečanost će oplemeniti Zagrebački solisti, sopranistica Marija Kuhar Šoša, klapa Sorelo i Ivana Vrdoljak Vanna.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 2. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o „Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Image
Image
Simptomi koji najavljuju moždani udar

Što je 'moždani udar upozorenja' i kako ga prepoznati?