Zapiši svoje misli: Kako ti dnevnik može pomoći u organizaciji uma i smanjenju stresa

Dnevnici su kroz filmove i serije stekli poprilično trivijalan ugled i često se smatra da su rezervirani samo za tinejdžerice. No zapisivanje misli može biti itekako moćan alat u borbi protiv anksioznosti pa čak i depresije

Zapiši svoje misli: Kako ti dnevnik može pomoći u organizaciji uma i smanjenju stresa

Vođenje dnevnika odlična je metoda za obračunavanje sa stresom i anksioznošću. Velikim brojem istraživanja potvrđeno je da zapisivanje svojih misli pomaže tvom mentalnom, a na posljetku i fizičkom zdravlju. Za razliku od tradicionalnih metoda obračunavanja s mentalnim problemima, svoje misli možeš zapisivati bilo kada i bilo gdje, što je posebno korisno u vrijeme samoizolacije kada ne možeš napustiti svoj dom. 

Ovu metodu koristim svaki put kada prolazim kroz teško razdoblje u životu, nakon velikih događaja ili kada moram donijet veliku odluku. No zapisivanje misli može biti odlično i u sretnim životnim trenutcima jer ponekad i sretni događaji mogu biti vrlo intenzivni i opterećenje za naše mentalno zdravlje. Zato se u mom dnevniku nalazi jednako sretnih misli koliko i onih teških

Princip na kojem ova metoda funkcionira je sličan kao i kod razgovora sa psihoterapeutom. Dok zapisuješ sve misli koje se pojavljuju u tvojoj glavi one postaju stvarne i polako 'sjedaju' na svoje mjesto. Ponekad će se na papiru naći rečenice i činjenice kojih prije nisi bila ni svjesna. Jednom kada svoje osjećaje preneseš iz glave na papir, možeš ih ponovno pročitati i lakše sagledati u cijelosti. 

No osim što je korisna, ova tehnika može biti i vrlo zabavna i kreativna. Ako si osoba koja se voli kreativno izražavati, osim što ćeš svoje misli zapisivati, možeš ih i ilustrirati. Na taj će način tvoj dnevnik postati još osobniji i posebniji. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Kako započeti? 

Prvo se odluči hoćeš li kao dnevnik koristiti bilježnicu ili ćeš tipkati na računalu. Moja preporuka je bilježnica jer pisanje teksta rukom jednostavno pruža potpuno drugačiji osjećaj. Osim toga, većina nas koristi računalo na poslu i tako bi ti se pisanje dnevnika na računalu vrlo brzo moglo činiti kao nešto što moraš, a ne nešto u čemu uživaš. 

Kada si se odlučila na sredstvo, vrijeme je da kreneš s pisanjem. Za početak svoje misli zapisuj 10-ak minuta. Zapiši sve što ti je na umu, sve što te brine, veseli ili ti jednostavno padne na pamet u tom trenutku. Opiši svoju okolinu, svog kućnog ljubimca, voljenu osobu ili što si zadnje jela. 

Ponekad kada si pod velikim stresom nije jednostavno krenuti. Zato je dobro napraviti svojevrsni uvod kako bi se lakše opustila i došla do problema koji te zbilja muči. Najbitnije je da se ne brineš kako će ono što zapisuješ zvučati ili izgledati. Dnevnik je tu samo zbog tebe i nitko drugi ga neće čitati ili osuđivati što si i kako u njega napisala. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Pročitaj svoje misli

Jednom kada si zadovoljna s količinom stvari koje si zapisala, vrijeme je da sve pročitaš i ponovno razmisliš o tome. Neki od problema koje si zapisala će ti već nakon jednog čitanja izgledati potpuno drugačije. Ako je potrebno, pročitaj tekst još nekoliko puta. 

Kada pročitaš tekst pokušaj izvući glavne probleme koji te muče i rješenja za njih koja si putem zapisala. Pogledaj postoji li neki drugi način kojim možeš pristupiti problemu koji imaš. Pokušaj biti kritična i problem sagledati sa svih strana. Zapiši rješenja koja ti padnu na pamet i jednostavno križaj ona koja nisu prava. 

Sada kada si došla do konkretnih pitanja i poprilično jakih odgovora, vrijeme je da kreneš u aktivni sukob s problemima. 

Fokusiraj se na rješenje

U kratkim crticama točno zapiši problem i jasan odgovor na njega. Odgovor ne mora nužno značiti najbolje i najlogičnije rješenje, nego ono što, nakon sagledane cijele situacije, osjećaš da je najbolje za tebe. Ako postoji više problema koji te muče i povezani su, zapiši ih kronološki i isto tako odgovori na njih. Sada imaš jasnu predodžbu stvari koje te muče i kako ih možeš riješiti. Osim što je jasno napisano na papiru ili računalu, tako bi trebalo biti i u tvojoj glavi. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Završi tekst pozitivnom porukom

Kada si zadovoljna s odgovorima koje si pronašla i bistrinom uma koja je došla uz to, vrijeme je da se ohrabriš kako bi ta rješenja zapravo i ostvarila. To ne mora biti poruka koja zvuči kao klišej, ali ako je to ono što ti pomaže, može biti. Zapamti, dnevnik je tvoje 'sigurno mjesto' u koji možeš zapisati sve što se bojiš izreći

Također je važno napomenuti da neke probleme jednostavno ne možeš riješiti sama i da je u redu potražiti pomoć profesionalca kada je to potrebno. Mentalno zdravlje je i dalje tabu tema među širom populacijom, ali to ne znači da nije jednako važno brinuti se o njemu kao i o fizičkom zdravlju. Nemoj se sramiti potražiti pomoć, svima nam je nekada potrebna

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.