Šest važnih

Za ravan trbuh nakon 40-e potrebno je jesti ove namirnice

Imati ravan trbuh je cilj koji je sve teže zadržati s godinama, ali je jako važan i ne samo zbog estetskih razloga nego i zbog zdravlja. Uvođenje određenih namirnica u prehanu pomoći će ženama da lakše ostvare ovaj cilj

BeFunky-collage (5).jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaka žena (bez obzira na dob) želi imati ravan ili što ravniji trbuh, no također zna da je s godinama sve teže zadržati ovaj cilj. Zna se da kretanje jako utječe na opće zdravlje tijela i smanjenje masnih naslaga, ali za manje masnih naslaga vrlo je važno imati prehranu hranjivim tvarima. Nutricionist Mackenzie Burgess je objasnio kako se velike količine masnih naslaga na trbuhu povezuju s kroničnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i određenim vrstama raka. Dodavanje namirnica poput svježeg voća i povrća pomoći se tijelu da očuva težinu, dati energiju i da spriječiti bolesti. Za Eatthis.com stručnjaci su objasnili koje namirnice mogu pomoći u postizavanju ravnog trbuh nakon 40. godine i zašto ih obavezno treba dodati u prehranu.

Image
PRVA dm ženska konferencija

'Odvoji dan za sebe' : Konferencija za žene koju nikako ne smiješ propustiti

S druge strane, ako netko želi izgubiti kilograme onda se radi o vrlo jednostavnoj računici - potrebno je potrošiti više kalorija nego što se unese. Stoga ako želiš izgubiti kilograme i postići ravan trbuh vrlo je važno stovoriti kalorijski deficit. Liječnik, savjetnik za prehranu i trener Mike Bohl objasnio je da ne postoje namirnice koje će utjecati samo na mršavljenje trbušnog područja. "Gubitak kilograma se događa istovremeno na cijelom tijelu, a ne samo u određenim područjima. Stoga je važno imati prehranu koja će omogućiti gubitak ukupne težine." Iako se danas može birati između puno različitih namirnica ipak je najvažnije imati prehranu bogatu hranjivim tvarima, a postoje one koje bi uvijek trebalo imati pri ruci. Koje namirnice dobro utječu na cijelo tijelo i mogu pomoći u postizanju ravnog trbuha možeš pročitati u nastavku.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za opuštanje

Borovnice

Ovo ukusno bobičasto voće trebalo bi se konzumirati za užinu. "Jedna šalica borovnica sadrži samo 80 kalorija uz 4 grama vlakana koje produljuju sitost. Borovnice također sadrže bitne hranjive tvari poput vitamina C, vitamina K i mangana uz antocijane", objašnjava Burgess te dodaje da se mogu kombinirati uz orašaste plodove. Mike Bohl dodaje da je voće važan dio zdrave prehrane; sadrži puno hranjivih tvari, malo kalorija, puno vlakana (stvaraju sitost) i odličan su međuobrok.

shimmer fallback

Gljive

"Gljive su bogat izvor niskokaloričnih vlakana koji mogu stvoriti osjećaj sitosti i pomoći u kontroli težine", objašnjava Burgess. Pa ako ti prehrana nije bogata ovom namirnicom sada je vrijeme da započneš. Osim toga, znanost kaže da se dobrobiti gljiva ne mogu poreći. Prema nekim istraživanjima mogu pomoći u gubitku kilogram i zadržavanju težine. Mogu se kombinirati s različitim namirnicama, na primjer s mesom, posebno ako netko ne voli okus gljiva.

shimmer fallback

Proteini

Prema dr. Bohlu vrlo je važno imati kvalitetnu prehranu ako se želi zadržati i postići ravan trbuh. Konzumacija hrane kao što su riba i piletina izvrstan su način da se u prehranu doda više nemasnih proteina, bez velikog broja kalorija koje imaju druge vrste mesu. "Proteini su neophodni u prehrani, posebno ako pokušavaš smršavjeti. No kada se unosi manje kalorija ne gubi se samo masno tkivo nego i mišići. Trening snage i visoko proteinska prehrana su način da se smanji gubitak mišićne mase", dalje objašnjava.

shimmer fallback

Zobene pahuljice

Još jedna namirnica je jako dobra za tijelo, a mnogi su je već uvrstili u prehranu. Prema preporukama dr. Bohla zdjela zobena kaše može pomoći kod ostvarivanja ovog cilja. Zobene pahuljice su pune antioksidansa, vitamina i minerala, a bogate su i proteinima zbog čega se produljuje osjeća sitost. Obična zdjela zobene kaše može se poboljšati različitim dodacima te stvoriti različite okuse te ovaj obrok nikada neće biti dosadno. Na primjer, mogu se dodati lanene sjemenke, orašasti plodovi, cimet, chia sjemenke i voće.

shimmer fallback

Celer i mrkva

Povrće je vrlo važno, ali ove dvije vrste se jako ističu. Stoga ako želiš imati ravan trbuh i nakon 40. godine vrlo je važno da se konzumira puno celera i mrkve ili bilo kojeg drugog povrća. "Mrkva i celer izvrsni su međuobroci s niskim udjelom kalorija i puno vlakana zbog kojih se produljuje sitost. Ako netko počne osjećati glad između obroka, mala zdjelica s ovim povrćem može pomoći da se smanji glad i da se lakše smršavi", objašnjava dr. Bohl.

shimmer fallback

Zdrave masnoće

Kada se izgovori riječ "masnoća" svi odmah počinju razmišljati o višku kilograma, a nitko ne želi dodatne masnoće tijekom mršavljenja. No dr. Bohl naglašava da je u procesu mršavljenja vrlo važno uključiti određene vrste masnoća u prehranu, a ovo osobito vrijedi za zdrave masnoće. To je osobito istinito kada su u pitanju zdrave masti kao što su polinezasićene masne kiseline poput omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina i mononezasićene masti. "Avokado je jedna takva namirnica koja je puna zdravih masti i lako ju je spojiti sa salatom ili narezati i staviti na vrh kruha od cjelovitog zrna", dodaje na kraju dr. Bohl.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.